Kevesebb család fagyoskodik

Valamennyi gyermekes család helyzete javult, kivéve a csonka családokét – derül ki a KSH friss jelentéséből.

2014. 11. 28. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Némileg javult a gyermekes háztartások jövedelmi pozíciója, azonban egy főre jutó jövedelmük továbbra sem éri el az átlagjövedelmet. A legkedvezőtlenebb helyzetben a három- és annál több gyermekesek, valamint a gyermeküket egyedül nevelő szülők voltak, esetükben az egy főre jutó éves nettó jövedelem 624, illetőleg 766 ezer forint volt, ez az országos egy főre jutó átlagjövedelemnek csupán a 61, illetőleg 74,4 százalékát teszi ki – állapítja meg a KSH háztartások életszínvonaláról szóló kiadványa. (A KSH jelentéséről itt írtunk korábban.)

A gyermeket nevelő családok 36,3, a gyermekteleneknek pedig 25,7 százaléka volt kitéve a szegénység és kirekesztődés kockázatának 2013-ban. Mindkét háztartástípus helyzete javult az előző évhez képest, hiszen egy évvel korábban 37,9, illetőleg 28,6 százalék volt ez az arány. A legnagyobb kockázatnak az egyszülős háztartások vannak kitéve, amelyeknek 61,5 százalékát érinti a szegénység kockázata. Ők képezik az egyetlen olyan csoportot, ahol nőtt a szegénység kockázatának aránya, 2,2 százalékponttal 2012-höz képest. Az egygyermekes családoknak csupán 27,4 százaléka veszélyeztetett az egy évvel korábbi 31 százalékhoz képest, a kétgyermekesek esetében ez arány egy év alatt 27,8-ről 24,5 százalékra mérséklődött. A három- vagy többgyermekes családok 48,4 százaléka van kitéve kockázatnak, ez csaknem ötszázalékos csökkenést jelent a korábbiakhoz képest.

Valamennyi szegénységi mutató tekintetében a gyermekek tartoznak a legveszélyeztetettebb csoportba, körükben az országos átlagnál 10 százalékponttal magasabb a kockázatnak kitettek aránya. Ennek egyik oka, hogy a szegényebb háztartásokban több a gyermek, a másik, hogy a kisgyermekes háztartások többségében az anya nem dolgozik. Az életkor előrehaladtával a szegénységi kockázat fokozatosan csökken, a 65 év feletti korosztályban már jóval átlag alatti. A nyugdíjas háztartások egy főre jutó nettó jövedelme 1 157 000 forint, ami 13 százalékkal magasabb az országos átlagnál.

A jövedelmi szegénység mellett a kirekesztődés másik fontos dimenziója az anyagi depriváció, amely az alapvető javakhoz, szolgáltatásokhoz való elégtelen hozzáférést méri. Akit a vizsgált 9 tétel közül legalább négy jellemez, az súlyosan depriváltnak számít. 2013-ban a lakosság 23,9 százalékát érintette a súlyos anyagi nélkülözés, ez 2,9 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Szinte valamennyi mutató esetében csökkent a nélkülözők aránya: míg két éve még a háztartások 13,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs elég pénze lakása megfelelő kifűtésére, addig tavaly 11,7 százalék mondta ezt. A háztartások 27,2 százaléka közölte, hogy kétnaponta legalább egyszer nem jut hús az asztalra, 2012-ben ez arány még 33 százalék volt. Egyhetes üdülésre a háztartások 59,6 százalékának nem jutott pénze, ez hétszázalékos csökkenést jelent 2012-höz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.