Optimisták a vállalkozások, beindultak a motorok

A versenyszektorban működő cégek jelentős munkaerő-felvételt jeleztek a következő fél évben.

LR
2014. 11. 13. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte: a vállalkozások várakozásai is mutatják, hogy a magyar gazdaság növekedési pályára állt, ugyanakkor a megkérdezettek kockázati tényezőnek tartják a nemzetközi környezet alakulását, például a német gazdaság növekedésének mérséklődését, az orosz–ukrán konfliktus elhúzódását, illetve a hazai szabályozási rendszer bizonytalanságát.

A MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) októberben 34. alkalommal készítette el vállalati vezetők megkérdezésével féléves konjunktúrajelentését. A felmérés szerint az MKIK GVI konjunktúramutató összetevői az építőipar kivételével valamennyi komponensben javultak. Parragh László felhívta a figyelmet arra, hogy a versenyszektorban működők jelentős munkaerő-felvételt jeleztek a következő fél évben, a felmérés tizenhét éve alatt nem mértek ilyen magas arányt – jegyezte meg. Szerinte a munkaerő iránti jelentős érdeklődés mögött az áll, hogy a termelés növekedésében gondolkodnak a versenyszféra szereplői.

Ismert, Czomba Sándor egy csütörtöki konferencián arról beszélt, hogy mintegy tizenegy hónapja nő a foglalkoztatás Magyarországon. A növekedés döntő többségét a versenyszféra adja – a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára.

A felmérés szerint kedvezőbb üzleti klímával, nagyobb kapacitáskihasználtsággal is számolnak. Az üzleti várakozások mutatója az ipari vállalatok körében érte el a legmagasabb, 36 pontos értéket, a külföldi tulajdonban lévő exportorientált cégek fogalmazták meg a legpozitívabb kilátást – ismertette a kamara elnöke. Kérdésre válaszolva Parragh László elmondta, hogy a gazdaság növekedése egyre inkább belső forrásokra – például a lakossági megtakarításokra, a fogyasztás bővülésére – épül, és olyan irracionális elemek kerültek ki, mint az önkormányzati hitelek növekedésének lehetősége.

Újságírói érdeklődésre közölte: a kamara elnöke szerint a Magyarországgal szemben tapasztalható külföldi kedvezőtlen megnyilvánulásoknak általánosságban bizalomrontó hatása van, viszont a vállalati vezetők számítása szerint még mindig érdemes itt befektetni, ezt jelzi, hogy a német vállalatok jelentős része visszaforgatja a termelésbe nyereségét, és továbbra is befektetési célpontként kezelik az országot.

Mind a foglalkoztatottak számát, mind pedig a munkanélküliségi rátát tekintve tovább javult a helyzet a harmadik negyedévben a KSH adatai szerint. A foglalkoztatottak száma megközelítette a 4,182 milliót a harmadik negyedévben, a munkában állók száma 192 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal. A foglalkoztatottak létszáma 4,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A foglalkoztatási arány a 15–74 éves korosztályban 2,8 százalékponttal, 55,1 százalékra javult egy év alatt, ezen belül a 15–64 éves korosztályban 62,8 százalékos volt, 3,6 százalékponttal magasabb, mint a tavalyi harmadik negyedévben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.