3,2 százalékkal nőtt a magyar GDP

Az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékos az emelkedés. Továbbra is Európa éllovasai között vagyunk.

BLM
2014. 12. 03. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A termelési oldalon a feldolgozóipar 6,2, az építőipar 11,6 százalékos éves összevetésű növekedése táplálta az emelkedést. Ugyanakkor mindkét területen lassult a növekedés üteme a második negyedévi 8,2, illetve 20,9 százalékhoz képest. A mezőgazdaság teljesítménye viszont 10,8 százalékos éves emelkedést mutatott az előző negyedévi 5,3 százalék után.

A szolgáltatószektorban a hozzáadott érték növekedése továbbra sem éri el az átlagot és 1,7 százalékra lassult a második negyedévi 2,1 százalékról. Az ipar teljesítményével összhangban a szállítási-raktározási szolgáltatások terén 4,4 százalékos növekedést mért a statisztika az előző negyedévi 2,5 százalékot követően. A kereskedelem, gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás terén 3,0 százalékos volt a növekedés, alig alacsonyabb az előző két negyedévi 3,2 és 3,6 százaléknál.

 

 

A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítményének 2010 eleje óta tartó visszaesése a harmadik negyedévben 0,9 százalékos volt, mivel a vállalatok növekvő hitelfelvétele továbbra sem tudta ellensúlyozni a lakossági hitelek csökkenését, a biztosítási szerződések száma pedig nagyjából megegyezett az előző év azonos időszakáéval. A harmadik negyedévi 3,2 százalékos GDP-növekedéshez az ipar 1,1, az építőipar 0,4 százalékponttal járult hozzá, amihez a szolgáltatószektor 0,7, a mezőgazdaság pedig 0,6 százalékpontot tett hozzá.

A Fidesz szerint a KSH adatai ismét azt igazolják, hogy Magyarország jó úton jár, a magyar gazdaság mutatói egyre jobbak.


A gyorsuló gazdasági növekedés, az ipari termelés és a beruházások növekedése egyaránt segíti a magyar családok és vállalkozások megerősödését és a további munkahelyteremtést – írta reagálásában a Fidesz sajtóirodája. Közleményük szerint a következő években a Fidesz-kormány célja a stabil és tartós növekedés biztosítása.

A felhasználási oldalon a beruházások 13,2 százalékkal emelkedtek a KSH jelentése szerint. Erőteljesen emelkedett mind az építési, mind a gépberuházások volumene a nagyobb súlyú ágazatok közül elsősorban a feldolgozóiparban, valamint a szállítás, raktározás területén, de nőttek a beruházások a közigazgatásban és a védelmi téren is.

A külkereskedelmi forgalomban folyó áron 685 milliárd forint aktívum keletkezett, az összes export 7,9, az import 11,0 százalékkal emelkedett. Az exportét meghaladó importnövekedési ütem miatt a külkereskedelem 1,7 százalékponttal fékezte a gazdasági növekedést a harmadik negyedévben. Ezzel szemben viszont a bruttó felhalmozás 4,0 százalékponttal növelte a GDP-t. Az áruforgalom kivitele 7,5, behozatala 12,4 százalékkal, a szolgáltatások – beleértve az idegenforgalmat – exportja 9,4, az importja 3,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A háztartások fogyasztási kiadásai lényegében stagnáltak, 1,0 százalékos éves növekedést mért a KSH, ami alacsonyabb az első félévinél. A kormányzattól kapott társadalmi juttatások volumene azonban 2,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami a legmagasabb érték a tavalyi második negyedév óta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) reakciójában kiemelte, hogy a kedvező harmadik negyedéves adatnak köszönhetően várhatóan az NGM hivatalos őszi évi 3,2 százalékos GDP-előrejelzését is meghaladhatja az idei növekedés. A tartósan stabil növekedési ütem azt mutatja, hogy az egyedi, a növekedés lassulását okozó tényezők hatása – közöttük az orosz embargó vagy a nyári termeléscsökkenés az iparban – a vártnál lényegesen visszafogottabb volt – mutat rá a közlemény.

Termelési oldalon a tárca szerint a magas bázis ellenére a mezőgazdasági teljesítmény jelentős mértékben, 10,8 százalékkal bővült. Az ipari termelés 5,6 százalékkal nőtt a tartósan magas autóipari külső kereslet és a kapacitásbővítések következtében, míg az építőipar 11,6 százalékos bővülését többek között az uniós források felhasználása támogatta. A szolgáltatások szintén segítették a növekedést, amit a kedvező turisztikai adatok, a kiugró kiskereskedelmi forgalom és a szállítás ágazat egyaránt segített.

Felhasználási oldalon különösen kedvező a beruházások 13,2 százalékos növekedése, amit az építőipari termelésnövekedés, a lakásépítések bővülése, az uniós források, az alacsony hozamkörnyezet, a növekedési hitelprogram (nhp) és a vállalati szektor növekvő aktivitása egyaránt segített. A beruházások számottevő és tartósan magas bővülése azért örvendetes, mert a felhalmozási kiadások nemcsak rövid, hanem hosszú távon is támogatják a gazdasági növekedést.

Az NGM közleménye kitért arra is, hogy régiós viszonylatban is jól teljesített a magyar gazdaság: az ország ezúttal is az Európai Unió éllovasai közé tartozott. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a magyar gazdaság 3,1 százalékos növekedése jóval meghaladja az EU28 1,3 százalékos átlagát. Negyedéves összehasonlításban is jól állunk, az Eurostat gyorsjelentése szerint Németország bruttó hazai terméke gyakorlatilag stagnált (+0,1 százalék), az EU 28 tagállamának összesített GDP-je pedig 0,3 százalékkal nőtt 2014 harmadik negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva. Így a hazai növekedés (+0,5 százalék) negyedéves összehasonlításban is meghaladja az EU-s átlagot.

A november 14-én közölt 3,2 százalékos előzetes adat alaposan túlszárnyalta az elemzők várakozását. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter később azt hangsúlyozta, hogy a tartós növekedés megalapozása és biztosítása a következő évek kulcskérdése, hosszú távon évi 4 százalékos vagy ezt meghaladó gazdasági növekedést kellene elérnie Magyarországnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.