Alaposan túlszárnyalta a várakozásokat a magyar növekedés

3,2 százalékkal nőtt a GDP az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

BLM
2014. 11. 14. 8:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,1 százalékos volt a GDP éves összevetésű bővülése, míg az előző negyedévhez képest 0,5 százalékos volt a gazdasági növekedés, a korábbi 0,8, illetve 0,9 százalékot követően. A KSH értékelése szerint a növekedést alapvetően az ipar és a mezőgazdaság teljesítményének növekedése okozta.

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a mezőgazdaság jobb teljesítményt nyújt a vártnál idén, és jelentős növekedést mutat az ipar és az építőipar is. Az előző negyedévhez képest – amikor 3,9 százalékos növekedést mértek – némi lassulás következett be, amiben szerepet játszhatott az autóipar augusztusi lassulása és a német gazdaság teljesítményének lanyhulása is – tette hozzá.

Az idén az első negyedévben a nyers adatok szerint 3,7 százalékkal, a másodikban nyolcéves rekordot mutatva, 3,9 százalékkal emelkedett a GDP az előző év azonos időszakához képest, a harmadik negyedévben sorozatban már hatodik negyedéve mutatott éves összevetésű növekedést.

Tavaly a harmadik negyedévben 2,1 százalékkal bővült Magyarország bruttó hazai terméke a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint, a nyers mutató 2,2 százalék volt.

A harmadik negyedéves részletes adatokat december 3-án teszi közzé a KSH, amely megjegyzi, hogy a pénteken közölt gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, ezért a végleges adatok eltérhetnek az előzetes számoktól.

Az NGM szerint a gazdaság bővüléséhez elsősorban az ipar és a mezőgazdaság, nemzetgazdasági ágak teljesítménye járult hozzá, a növekedés szerkezete pedig kiegyensúlyozottabbá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált.

A havi ágazati részstatisztikák azt mutatják, hogy az ipari termelés 7 százalék, míg az építőipari kibocsátás 13 százalék körül növekedett. A mezőgazdaság szintén hozzájárult a gazdaság növekedéséhez a magas bázis ellenére.

Felhasználói oldalon a beruházásokat az uniós források, az alacsony kamatok, a növekedési hitelprogram és a vállalati szektor fokozódó aktivitása egyaránt támogatta. A minisztérium úgy véli, hogy az építőipari termelés és a lakásépítések bővülése egyaránt segíti a további beruházásokat.

Az NGM szerint a fogyasztói árak mérséklődése és a pozitív munkaerő-piaci folyamatok okozta reáljövedelem-emelkedés, a fogyasztói bizalom javulása, valamint a kiskereskedelmi forgalom élénkülése a fogyasztás további erősödésének irányába hat.

A minisztérium emellett arra számít, hogy a növekedés a jövedelmek további bővülését is maga után vonja, ami a háztartások jövőbeli fogyasztását is emelni fogja, továbbá javítja az államháztartás egyenlegét és a munkaerő-piaci helyzetet.

A magyar gazdaság 2013 második negyedévétől kezdve emelkedést mutat, a minisztérium szerint a tendencia tovább folytatódik és a kedvező harmadik negyedéves adatnak köszönhetően az éves növekedés az NGM hivatalos őszi 3,2 százalékos előrejelzését is meghaladhatja.

Meglepte az MTI által megkérdezett elemzőket a harmadik negyedévi GDP-növekedés vártnál magasabb üteme. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője elmondta, hogy az általuk 2,9 százalékra vártnál gyorsabb bővülés mögött valószínűleg a mezőgazdaság jobb teljesítménye húzódik meg, és vélhetően a szolgáltató szektor teljesítménye alakulhatott kedvezőbben. Az ipari és az építőipari adatok ugyanis már ismertek voltak, ezekből ki lehetett számítani a bővüléshez való hozzájárulás mértékét.

Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház Zrt. senior elemzője is meglepőnek nevezte az adatokat, mert úgy vélte, hogy a korábban közzétett külkereskedelmi termékforgalom statisztikái azt valószínűsítik, hogy nem a nettó export járult hozzá jelentősebb mértékben a növekedéshez, és a kiskereskedelem is inkább a lanyhulás jeleit mutatta. Hozzátette: jövőre 2,3-2,5 százalék körüli ütemre fékeződik a gazdasági növekedés.

A vállalkozások további javulásra számítanak a következő fél évben, amit mutat az is, hogy a kamara konjunktúraindexe az áprilisi plusz 30 pontról októberre plusz 34 pontra emelkedett – hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a felmérés eredményeit ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón.

Mind a foglalkoztatottak számát, mind pedig a munkanélküliségi rátát tekintve tovább javult a helyzet a harmadik negyedévben a KSH adatai szerint. A foglalkoztatottak száma megközelítette a 4,182 milliót a harmadik negyedévben, a munkában állók száma 192 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.