Aszódi: A paksi bővítés az oroszok érdeke is

Szükség van a Paks II által termelt áramra – közölte Aszódi Attila a Hír TV-ben kedden.

MNO
2014. 12. 09. 21:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos  a műsorban elmondta, látják az orosz szándékot, hogy a projekt finanszírozását biztosítsák. Elemi érdekük, hiszen ezáltal a saját iparuk feladathoz jut, és ez belső piaci élénküléshez is vezet – tette hozzá.

Közölte, a legnagyobb, fővállalkozói szerződésben rögzítették, hogy a magyar állam egy kulcsrakész erőművet kap az oroszoktól. Ez a szerződés azon a két ország közötti, tavasszal megkötött finanszírozási megállapodáson alapul, ami biztosítja a programhoz a 80 százalékos orosz hitelt.

„Ez a projekt olyan áron tud megvalósulni és olyan költséggel fog villamos energiát termelni, hogy a piaci megtérülési feltételek biztosítva lesznek” – mondta Aszódi. Úgy fogalmazott, ez a projekt, ezzel a költségkerettel, ezzel a határidővel megvalósítva egy jól működő erőművet fog adni, ami olcsón fog tudni villamos energiát előállítani.

A kormánybiztos kijelentette, szükség van az erőműre és az áramra, amit a blokkok fognak termelni, de – mint minden nagy volumenű szerződésnél – vannak olyan garanciális elemek, amik lehetővé teszik, hogy a felek kiléphessenek. Közölte, ez abban esetben állhat fenn, ha az Európai Unió jóváhagyását nem kapja meg Magyarország, ebben az esetben a szerződést fel lehet bontani. Hozzátette, az állam ugyanakkor nem szeretne visszalépni.

Aszódi kifejtette, az Európai Atomenergia Közösség (Euratom) egyezménye lehetővé teszi, hogy „európai tagállam egy harmadik országbeli országgal nemzetközi szerződést kössön”, ez az egész projekt alapja. Ennek szándékát az előző év végén Magyarország bejelentette az Európai Bizottságnak, akkor nem emeltek kifogást. Így szilárd jogi bázison nyugszik a kormányközi megállapodás, erre épült fel a három szerződés, meg tudjuk védeni a projektet – fűzte hozzá.

A 12,5 milliárd eurós forrással kapcsolatban úgy fogalmazott, az elég lesz, a szerződésben erre vannak garanciák. Kifejtette, a szerződéses összeg alacsonyabb, így további pénzügyi eszközök bevonására nem lesz szükség.

Az új reaktorokról szólva Aszódi közölte, azok nagyobbak, korszerűbbek, a biztonsági rendszerei továbbfejlesztettek, az épület védelme pedig sokkal jelentősebb, mint a mostani reaktorok esetében. Hozzátette, Oroszország hasonló technológiát kínál, mint bármilyen más nyomottvizes reaktorszállító a világon, és az épülő reaktorok több mint 80 százaléka is ilyen technológián alapul.

Az üzemanyag-szállítással kapcsolatban a kormánybiztos elmondta, azt Oroszország vállalja az első húsz évben, ez benne van a szerződésben. Az ár meghatározása a szabadpiaci elemekhez kötött, de hazánk jelentős árkedvezményt kapott – tette hozzá.

Rendkívüli jelentőségű szerződéseket írtak alá intenzív, öt hónapos tárgyalásokat követően kedden reggel a paksi atomerőmű bővítéséről – mondta Aszódi Attila a keddi, budapesti kormányszóvivői tájékoztatón. Ismertetése szerint három szerződésről van szó, az első úgynevezett EPC-szerződés az erőmű tervezésének részleteit tisztázza, a következő 12 év feladatait rögzíti. A második üzemeltetési-karbantartási szerződés, a harmadik üzemanyag-szerződés.

 

A most aláírt megállapodások alapján januártól elkezdődhet az orosz tervek magyar adaptációja. Az építés 2018-ban vehet startot, majd az első blokk 2025-ben, a második pedig egy évvel később indulhat. Az első fűtőanyagtöltet költsége része a beruházásnak. A szerződések szerint a reaktorszigetet az orosz fél készíti, de a beruházás értékének 40 százalékát külső cégek végzik. Ezek részvételére az uniós közbeszerzési szabályokat alkalmazzák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.