Paks II: rendkívül jelentős szerződéseket írtak alá

Az első a tervezés részleteit tisztázza, a következő 12 év feladatait rögzíti. A második üzemeltetési-karbantartási, a harmadik üzemanyag-szerződés.

2014. 12. 09. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismertetése szerint három szerződésről van szó, az első úgynevezett EPC-szerződés az erőmű tervezésének részleteit tisztázza, a következő 12 év feladatait rögzíti. A második üzemeltetési-karbantartási szerződés, a harmadik üzemanyag-szerződés.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy az erőmű magyar tulajdonban marad, a teljes, 12,5 milliárd eurós keretbe a beruházás minden körülmények között belefér. A finanszírozáshoz 10 milliárd euróval járul hozzá az orosz fél, a magyar kormány része 2,5 milliárd euró. Aszódi Attila kifejtette, hogy a 12,5 milliárd eurós összeg kellő tartalékot tartalmaz, így valóban felépülhet belőle a két új blokk.

Arra a kérdésre, hogy nem jár-e úgy az atomerőmű építése, mint a Déli Áramlat gázvezeték – vagyis hogy eláll tőle az orosz fél –, a kormánybiztos azt válaszolta, hogy többször rákérdeztek, és a szükséges összeg rendelkezésre áll. Ezen túlmenően is számos biztosítékot építettek be a szerződésbe.

A kettő, egyenként 1200 megawatt teljesítményű blokk harmadik generációs nyomott vizes reaktorokat tartalmaz. Jelenleg a világon épülő atomerőművek 80 százaléka ilyen, és ez a technológia határozza meg az atomenergetikát hatvan-nyolcvan évre – ismertette a technikai részleteket Aszódi Attila.

A most aláírt megállapodások alapján januártól elkezdődhet az orosz tervek magyar adaptációja. Az építés 2018-ban vehet startot, majd az első blokk 2025-ben, a második pedig egy évvel később indulhat. Az első fűtőanyagtöltet költsége része a beruházásnak. A szerződések szerint a reaktorszigetet az orosz fél készíti, de a beruházás értékének 40 százalékát külső cégek végzik. Ezek részvételére az uniós közbeszerzési szabályokat alkalmazzák.

Arra a kérdésre, hogy a finanszírozási konstrukció nem minősül-e tiltott állami támogatásnak, Aszódi Attila nemmel válaszolt. Mint az EU-ban minden hasonló méretű beruházást, ezt is be kellett jelenteni az Európai Bizottságnak, hivatalos válasz azonban onnan még nem érkezett – közölte. A fizetési megállapodást még a megkötése előtt bemutatta Magyarország a bizottságnak. Az üzemanyag-ellátásról pedig – szintén kötelező uniós előírás miatt – az Európai Ellátási Ügynökséggel egyeztettek, tette hozzá.

Aláírták a Pakson létesítendő két új, egyenként 1200 megawatt teljesítményű atomerőművi blokkra vonatkozó három megvalósítási megállapodást – közölte a Miniszterelnökségi Sajtóiroda kedden. A közlemény szerint kedden szignálta a megállapodást az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és az orosz Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt.

A szerződések az új blokkok tervezési, beszerzési és kivitelezési paramétereit, az üzemeltetési és karbantartási támogatással kapcsolatos feltételeket, valamint az üzemanyag-ellátás és a kiégett fűtőelemek kezelésének és tárolásának részleteit rögzítik. Ezzel kedvező, a projekt rendelkezésére álló finanszírozási kereten belüli szerződést kötött a magyar állam – hangsúlyozza a Miniszterelnökség.

Paks II-ről beszélt kedden az új budapesti orosz nagykövet is. Vlagyimir Szergejev a Magyar Hírlapnak nyilatkozva azt mondta: az atomerőmű bővítésének előkészületei menetrend szerint haladnak, meggyőződése szerint az új blokkok időre készen lesznek. Mindez a két országon múlik, független a geopolitikától, és reméli, független lesz Brüsszel bürokratáitól is.

Az orosz–magyar nukleáris energetikai megállapodást, a paksi erőmű új blokkokkal való bővítéséről szóló szerződést januárban írták alá Moszkvában, az építéshez szükséges orosz hitel felvételéről pedig júniusban döntött az Országgyűlés.

Az Európai Bizottság versenybiztosa vizsgálja, hogy a tervezett két új blokk beruházása nem tartalmaz-e állami támogatást, de bizonyítani lehet, hogy nincs erre szükség – mondta a beruházás kormánybiztosa az Energiaklub konferenciáján kedden Budapesten. A tervezett kilowattóránkénti 15-17 forintos áramár fedezi a beruházás tőke- és kamatköltségét, az üzemeltetés díját, majd a hatvanéves üzemidő utáni leszerelést is.

 

Aszódi Attila azzal indokolta a két új, egyenként 1200 megawatt teljesítményű blokk megépítését, hogy ezzel lehet tartani a magyar termelésben a 40 százalékos atomenergia-részarányt. Tavaly az ország 42 terawatt villamos energiát fogyasztott, ebből 12 terawatt volt import. A behozatal nagy része Lengyelországból, Ukrajnából és Csehországból érkezik, ahol nagyrészt vagy teljesen szénből állítják elő a villamos energiát, ez környezetvédelmi szempontból nem előnyös.

 

Az, hogy a beruházás 80 százaléka az orosz hitel, 20 százaléka pedig a magyar állam forrása, azt jelenti, hogy minden fázist ilyen arányban finanszíroznak.

 

A Paks II. Zrt. projektcég azért került át az MVM-től a Miniszterelnökséghez, mivel utóbbi finanszírozza. Az elhasznált fűtőanyag átmeneti oroszországi tárolás után visszakerül Magyarországra – mondta a kormánybiztos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.