Szerbia és Bulgária sem hagyná veszni a Déli Áramlatot

A vezetéknek bolgár területen kell áthaladnia, mivel ez hasznos az országnak – mondta Bojko Boriszov miniszterelnök.

mr
2014. 12. 08. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője azt mondta, a vezetéképítő céget Gazprom Russzkajára keresztelik, és Szentpéterváron jegyzik be.

Egy hete, hétfőn az Ankarában tárgyaló Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Törökország felé „tereli el” a Déli Áramlat földgázvezetéket. Az államfő ezt azzal indokolta, hogy Oroszország a jelenlegi körülmények között, az EU ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni az Ukrajna megkerülésével Dél- és Közép-Európába – ezen belül Magyarországra – orosz földgázt szállító Déli Áramlat tervének megvalósítását.

Hétfőn Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a szófiai parlament rendkívüli ülésén jelezte: országa ragaszkodni fog az Európai Bizottságnál a Déli Áramlat-projekt megvalósításához. „A jövőben is támogatni fogom azt az álláspontot, hogy a Déli Áramlatnak bolgár területen kell áthaladnia, miután ez hasznos az országnak. A tervből származó közvetett bevételek sokkal nagyobbak, mint a tranzitdíjból származó ígért 400 millió euró. Ezért holnap Brüsszelbe küldjük Tomiszlav Doncsev miniszterelnök-helyettest és Temenuzska Petkova energiaügyi minisztert, és ragaszkodni fogunk a Déli Áramlat építésének az uniós szabályokkal összhangban megvalósuló folytatásához – mondta. – A vezeték műszaki kapacitása 63 milliárd köbméter gáz évente, a fővezeték hossza mintegy 540 kilométer. A beruházás megtérülésének ideje a vezeték bulgáriai szakaszának kereskedelmi célú üzemeltetésének kezdetétől számított legfeljebb tizenöt év. Az orosz gázipari vállalat kidolgozta és átadta Bulgáriának a hosszú lejáratú gázszállítási szerződés munkatervezetét, amelyet azonban nem írtunk alá.” A kormányfő szerint a szerződéstervezet egyenlőtlen feltételeket – így „Bulgáriára mint részvényesre nézve kizárólag hátrányos” rendelkezéseket – tartalmaz.

A szocialista párt képviselője, Dragomir Sztojnev volt energiaügyi miniszter leszögezte, hogy szerinte az építkezés során semmilyen uniós jogszabály nem sérül. Sztojnev szerint Bulgáriának a gázvezeték építkezésére huszonkét évre szóló kedvezményes hitelben kellene részesülnie, amelyet a tranzitdíjból törlesztenének. A díj 20 százalékának a Bulgáriai Déli Áramlat nevű vállalatnál kellene maradnia. A bolgár állam semmit sem fizet, semmilyen garanciát nem vállal, a terv minden kockázatát az orosz félnek kell viselnie – tette hozzá a képviselő.

A Déli Áramlat építésének leállításáról tárgyalt hétfőn telefonon Aleksandar Vucic szerb és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő. Belgrádi közlemény szerint Medvegyev azt hangsúlyozta, hogy a projekt leállításáról szóló döntést az európai uniós országok „elégtelen együttműködése” miatt hozták meg. Vucic megismételte: Belgrád számára rossz hír, hogy leállt a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése.

A szerb miniszterelnök a beszélgetés előtt a sajtónak azt mondta: minden problémát partnerségi alapon kívánnak rendezni, a szakértők már dolgoznak a megoldási lehetőségeken.

Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök vasárnap értekezett telefonon Vlagyimir Putyinnal – csakúgy mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök – a Déli Áramlatról, illetve arról a gázvezetékről, amely Törökországon haladna keresztül. Nikolic ismertette orosz kollégájával, hogy mennyi gázra van szüksége Szerbiának, illetve hogy milyen hatással lenne országa energiabiztonságára az, ha nem épülne meg a vezeték. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Putyin döntése nem végleges.

Ivica Dacic külügyminiszter is hátrányosnak nevezte a gázvezeték megépítésének leállítását, mert így Szerbia nem rendelkezne olyan hálózattal, amely alternatívát jelentene az Ukrajnán keresztüli energiaellátással szemben.

A földgázvezeték-projekt meghiúsulása miatt felülvizsgálta európai energiapiaci stratégiáját a Gazprom. Alekszej Miller, a társaság vezérigazgatója az orosz közszolgálati televíziónak adott interjúban szombaton azt mondta: „Ez itt a vég kezdete az európai végfelhasználókkal kötött szállítási szerződésekre összpontosító piaci stratégiánkban. Az EU ezentúl Törökországgal mint tranzitországgal áll majd kapcsolatban.” A vezérigazgató megjegyezte, hogy Törökországnak évi 50 milliárd köbméter gáz áll majd rendelkezésére továbbításra, „amelyet alkalma lesz az EU-val folytatott politikai hatalmi pókerjátszmában is igénybe venni”.

Az orosz államfő hétfői bejelentésére Szijjártó Péter úgy reagált, hogy Magyarország energiaellátásának biztonsága érdekében további lehetőségeket kell keresni, és e lehetőségek között kiemelt helyen szerepel az Azerbajdzsánból a Déli Folyosón keresztül érkező gáz Közép-Európába juttatása. Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában is arra utalt, hogy a Déli Áramlat gázvezeték dossziéja bezárult, a magyar érdek azonban továbbra is az, hogy „legyen olyan gázvezeték, amely Magyarországra jön, és elkerüli Ukrajnát”.

Oroszországban megkezdték az előkészületeket a Déli Áramlat megvalósításáról kötött kormányközi megállapodások felmondására – közölte Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter ma Moszkvában. A politikus azt mondta, „foglalkoznak a kérdéssel”, és minthogy jogi ügyről van szó, ez gondos munkát igényel.

Az energiaügyi miniszter azt is közölte, hogy a tárca képviselői nem vesznek részt Maros Sefcovicnak, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökének és hat uniós tagállam energiaügyi miniszterének keddi brüsszeli tanácskozásán, amelyen a Déli Áramlat projekt lezárása miatt kialakult helyzetről lesz szó.

Az Interfaksz orosz hírügynökség jelentése szerint azokról az uniós országokról – közöttük Magyarországról – van szó, amelynek a területén tervezték a gázvezeték egyes szakaszait, és amelyek kormányközi egyezményt kötöttek Oroszországgal a beruházás megvalósításáról.

Novak azt mondta, hogy most dolgozzák ki az Oroszországból Törökországba tartó vezeték útvonalát. Hozzátette, hogy a brüsszeli tanácskozás az európai uniós tagállamokat érinti, és minthogy országa nem tagja a szervezetnek, az általa vezetett tárca sem vesz részt a megbeszélésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.