Felelősségre vonnák a céglovagokat

Nagyjából félmilliárd forintot igyekszik visszaszerezni az adóhivatal kétszáz bírósági eljárásban.

Jakubász Tamás
2014. 12. 15. 5:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden bizonnyal hosszadalmas folyamat elején jár az adóhivatal és az igazságszolgáltatás. A hatóság ugyanis az utóbbi időben több próbapert is kezdeményezett némely fizetésképtelenné vált cég ügyében. Olyan ügyek kerültek a bíróság elé, amikor – az eset részleteiből kiindulva – alappal lehetett feltételezni, hogy a szóban forgó cég azért nem fizette be a közterheket, mert a tulajdonosok, irányítók kétes módon kimentették, eltüntették a vagyont.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője kérdésünkre arról beszélt: rendszerint két elemből álló procedúrában igyekeznek megszerezni az államot megillető összegeket. Elsőként a történések megítéléséről dönthet a bíróság, a károk megtérítése ezután kerülhet szóba.

Az utóbbi időszakban számos pert indított a NAV, néhányat ezek közül meg is nyert a szervezet, s ezek nyomán bizonyos összegeket már le is róttak az érintettek – mondta Kis Péter András, hozzátette ugyanakkor, hogy a legtöbb eljárás még folyamatban van. Ennek pedig az az oka, hogy a pereskedés csupán az elmúlt esztendőkben vált lehetségessé.

A NAV eddig egyébként nagyjából kétszáz ilyen procedúrát kezdett meg. Az ügyek némelyike mindössze pár millió forintról szól, máskor azonban több tízmillió forint sorsáról kell döntést hoznia az ítélkező fórumnak. – Összességében körülbelül félmilliárd forint megszerzéséért folynak a perek – közölte Kis Péter András. Megjegyezte, hogy ezekben a perekben egyelőre nem alakult ki egységes bírói gyakorlat, ahhoz feltehetőleg hosszabb időre, még több esetre lehet szükség. A hatósági fellépés ugyanakkor – mint rámutatott – azoknak a gazdasági résztvevőknek a helyzetét is megkönnyítheti, amelyek hasonló cipőben járnak, vagyis egykor olyan céggel kötöttek szerződést, amely kérdéses körülmények között utóbb fizetésképtelen lett, fantomtársasággá változott.

Az adóhivatal pereskedési kedvére a köztartozásokról szóló számsorok adnak megkérdőjelezhetetlen magyarázatot. A szeptemberi statisztika ugyanis arról szólt, hogy a vállalkozói szféra résztvevői közül nagyjából 460 ezer szereplő tartozik kisebb-nagyobb összegű adóval az államnak. A megközelítőleg félmilliós csoport két részre bontható: az egyiket a működő, tényleges tevékenységet kifejtő cégek alkotják, a másikat pedig azok a vállalkozások, amelyek hatósági intézkedés, felszámolási eljárás miatt vagy más okból már nem vesznek, nem is vehetnek részt a gazdaság folyamataiban. Az első kategória 342 ezer működő, létező érintettje – a legutóbbi adatok szerint – nagyjából 290 milliárd forint befizetését mulasztotta el. Eközben a második körhöz tartozó 117 ezer szereplőtől nem kevesebb, mint 1870 milliárd forintot vár az államkassza – jórészt hiába. Az elmúlt idők történéseiből ugyanis azt a következtetést lehet levonni, hogy a felszámolásnál legfeljebb a követelés néhány százaléka térül meg, de az sem minden esetben.

Mostani pereiben az adóhivatal a károkat igyekszik enyhíteni, a tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy a megfelelő megelőző lépések nem egyszer sokkal hatékonyabbak lehetnek. A prevenció eszközeként a NAV megakadályozhatja például, hogy olyan személyek alapítsanak új vállalkozást, vagy kapcsolódjanak be egy már működő társaság életébe, amelyek korábban súlyosan megszegték az adószabályokat. Ennek kapcsán megemlíthető, hogy a hatóság tavaly háromszázezer cégügyet tekintett át, s kétezer fantomtársaságnál húzta le a rolót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.