A központi bank átlépte a Rubicont

A forint masszív erősödésnek indult a központi kötvényvásárlási program bejelentésekor, de ennél tartósabb eredményei is lehetnek a csütörtöki nagy EKB-bejelentésnek.

2015. 01. 22. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzpiaci és reálgazdasági hatása is lesz az Európai Központi Bank csütörtöki bejelentésének. Mario Draghi elnök havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programot hirdetett, amely 2015 márciusától 2016 szeptemberéig tart. Az EKB a piaci várakozásoknak megfelelően 0,05 százalékon hagyta az irányadó eurókamatot.

„Már látjuk is az első eredményt a forintárfolyam erősödésében. Az euró emellett gyengül, mindennel szemben, így a forinttal és a régiós devizákkal szemben is” – fogalmazott az MNO-nak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A hirtelen árfolyamváltozást azzal magyarázza, hogy a piacokra a bejelentés után euróbőség fog ráköszönteni.

A piaci hatásoknál maradva megjegyezte, ha pénzbőség van, akkor a magasabb hozamú, valamivel magasabb kockázatú befektetések iránti kereslet is jelentősen megnő, így a magyar pénzügyi eszközök – részvények, kötvények, állampapírok – iránti kereslet növekedésére is számítani lehet. „A magyar állampapírok hozama mérséklődni fog, tehát olcsóbb lesz az államadósság finanszírozása a következő időszakban” – magyarázta Török.

Szerinte a döntés után a hazai monetáris politika máris gondolkodhat azon, hogy nem érdemes-e a folyamatot alapkamat-csökkentéssel lekövetni, A vezető elemző azt gondolja, érdemes – az MNB Monetáris Tanácsa jövő kedden ül össze legközelebb.

A reálgazdasági hatásokról egyelőre Török Zoltán szerint azért nem lehet beszélni, mert kétséges, hogy mennyire lesz hatékony az EKB eszközvásárlási akciója. „Az a célja ennek a programnak, hogy dinamizálja az eurózóna gazdaságait, és egyelőre csak feltételes módban lehet arról beszélni, hogy ha ez a dinamizálás sikeres lesz, akkor érezni fogja a magyar gazdaság, amely nagyon mélyen be van ágyazva az eurózónába. A magyar export háromnegyede ugyanis az EU tagországaiba irányul. Az az érdekünk, hogy gyorsuljon a növekedés a fő exportpartnereknél, mert ez a hazai vállalkozásoknál is pozitívan csapódik le” – bontotta ki a szakember a várható jövőt.

Hogy volt-e példa hasonló kaliberű EKB-döntésre a gazdaságtörténetben, azt mondja: a központi bank átlépte a Rubicont. „Voltak eszközvásárlási programok korábban is, de azok korlátozottak voltak mind a vásárolt eszközöket, mind a rendelkezésre álló forrást tekintve. A mostani összeg 60 milliárd euró, ami óriási, jellegében egyébként hasonlít amerikai, japán és brit akciókra, de ilyen nagy volumenű és merész program még nem született az EKB részéről, igaz a helyzet sem volt olyan” – utalt jellemzően a meredeken eső olajárra Török Zoltán.

A forintárfolyamra visszatérve az elemző kifejtette: délután a 315-ös szint alá is becsúszott a forint, de az erősödés nem tart a végtelenségig. „A 310-320-as árfolyamos sávon belül fog mozogni a forintárfolyam, fontos, hogy mi lesz a jövő heti kamatdöntő ülés kimenetele. Ha nem döntenek kamatcsökkentésről, elképzelhető, hogy a tovább fog erősödni a forint” – jelezte.

Hogy most mit kell vagy érdemes tennie a magyar kormánynak ebben a helyzetben, Török Zoltán távolabbról indítja a választ. „Nyilván benne volt a levegőben, sok utalást tett hasonló lépésre az EKB. Másfelől nem gondolom, hogy a magyar kormánynak erre különösen készülnie kellett.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.