Keresik a külföldre vitt adózatlan jövedelmet

Lehullhat a lepel a külföldre menekített adózatlan pénzekről.

Jakubász Tamás
2015. 01. 06. 5:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvatosabbá váltak a hazai pénzügyi-gazdasági élet résztvevői. A bankok és más szolgáltatók feltehetően szeretnék elkerülni, hogy bármely, utóbb napvilágot látó pénzmosásos esetnél felmerüljön a nevük. A tapasztalatok szerint leginkább e felismerés lehet az oka annak, hogy az utóbbi időszakban egyre több pénzmosásra utaló bejelentést tettek az érintett szereplők.

A feltételezés alapjául szolgáló számsor szerint három évvel ezelőtt, 2012-ben nagyjából 7600 közlés érkezett a pénzmosás elleni információs irodához. Ehhez képest 2013-ban már megközelítőleg tizenháromezer jelzést regisztráltak, tavaly, fél év alatt pedig további körülbelül 5700 ügy került a szervezet elé.

– Az értékek alakulásából annyi mindenképpen észrevehető, hogy a pénzügyi és más szolgáltatók a korábbinál jobban odafigyelnek a bejelentendő ügyekre – így kommentálta a folyamatot érdeklődésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője. Sárközi Alexandra alezredes arra is kitért, milyen jelentőségre tehetnek szert a bejelentésekből leszűrhető információk. Eszerint a pénzmosás elleni iroda leginkább a bűnüldözés számára szolgálhat érdemleges közlésekkel.

Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy az iroda 2014 első felében több mint ezerötszáz alkalommal adott át adatokat a nyomozó hatóságoknak. A címzettek között szerepelhetett a rendőrség, az ügyészség, a nemzetbiztonság, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, miként lényeges adatokhoz juthattak a NAV pénzügyi nyomozói. Emellett külföldre is kerülhettek magyar információk, az iroda ugyanis kapcsolatban áll más államok hasonló feladatot ellátó szervezeteivel, valamint az Europollal. – Pénzmosásra utaló jelzéseket a magyar iroda is rendszeresen kap külföldről – jegyezte meg a szóvivő, majd hozzátette: az elmúlt esztendő első fél évében több mint 160 alkalommal futott be információ, megkeresés más országból.

Az alezredes ezek mellett kiemelte, hogy az adóhivatal mind többször tekintheti át egy-egy olyan eset hátterét, amelyben pénzmosásra utaló körülmény, adat merült fel. – A jogszabály 2013 közepe óta ad lehetőséget arra, hogy az iroda adóigazgatási és más hatósági, felügyeleti eljárást kezdeményezzen valamely elé kerülő ügyben – mondta magyarázatként Sárközi Alexandra, majd a számokról szólva azt közölte: 2013-ban az információs iroda tizenegy aktát továbbított más állami szervezetnek, miközben a tavalyi év első hat hónapjában már 64 ügyben kezdeményeztek további vizsgálódást.

Az iroda – ilyen keretek közt – legtöbbször a NAV adóigazgatási részlegét kereste meg. A szóvivő ennek kapcsán azt mondta: a pénzmosással összefüggő jelzések nyomán az adóhivatal könnyebben deríthet fel bizonyos közteher-viselési jogsértéseket. Egyszerűbben lerántható ezáltal a lepel az adózatlan pénzek külföldre menekítéséről is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.