Németország lépett a külföldi kamionosok ügyében

Felfüggesztik a minimálbér alkalmazását az áthaladó tranzitforgalom esetén.

BA
2015. 01. 30. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Addig marad érvényben a felfüggesztés, míg nem tisztázódnak az ügy uniós jogi kérdései – mondta Andrea Nahles német munkaügyi miniszter pénteken a lengyel kollégájával folytatott megbeszélés után. Azonban ez nem vonatkozik a Németországban be- és kirakodó kamionokra, náluk továbbra is érvényesíteni kell a német minimálbért.

Elfogadható átmeneti megoldásnak tartja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), hogy Németország felfüggeszti a minimálbér alkalmazását a külföldi fuvarozók esetében – közölte a tárca az MTI megkeresésére pénteken.


A fejlesztési tárca szorgalmazta a visegrádi országok és más tagállamok közös uniós fellépését, ami a jelek szerint gyors, de véglegesnek nem tekinthető eredményre vezetett – hangsúlyozta válaszában az NFM, hozzátéve, hogy a helyzet megnyugtató rendezését az Európai Bizottság és Németország között megindult egyeztetések szolgálhatják.

 

A fuvarozócégek trükkjeiről itt olvashat bővebben.

A német kormány korábban úgy rendelkezett, hogy a Németországon áthaladó külföldi kamionvezetőknek is az óránként 8,50 eurós német minimálbért köteles kifizetni a munkáltató. A lengyel és a cseh szállítmányozók, valamint az érintett magyar vállalatok is tiltakoztak a német minimálbér kötelező alkalmazása ellen, mindannyian azzal érvelve, hogy az intézkedés versenyképtelenné teszi őket.

Az EU bizottsága is jelezte aggályait, és nyomást gyakorolt a német kormányra, hogy Berlin alaposan vizsgálja meg a szomszédos országok kifogásait. Németország szerint az intézkedés összhangban van az uniós normákkal, mindamellett Andrea Nahles üdvözölte, hogy az EU bizottsága megkezdte a vizsgálatot az ügyben. Az eljárás várhatóan nyárig befejeződik.

A lengyel PAP hírügynökség beszámolója szerint Wladyslaw Kosiniak-Kamysz munkaügyi miniszter üdvözölte a rendelkezés felfüggesztését. A miniszter azonban rámutatott, hogy az uniós tagországok nem csak a minimálbértörvény tranzitforgalomra vonatkozó rendelkezései ellen emeltek kifogást. „Változatlanul fenntartásaink vannak a törvénynek a határokat átszelő áruszállításra vonatkozó uniós szabályokkal való összeegyeztethetőségét illetően” – fogalmazott a miniszter.

A labda most az Európai Bizottság térfelén van – mutatott ár Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök, megjegyezve, hogy „Németországnak jogában áll ugyan minimálbért bevezetnie, annak utólagos értelmezésével, végrehajtási rendeleteivel, egyes esetekben pedig rugalmatlan agyonértelmezésével” viszont komoly károkat okozhat a lengyel vállalatoknak.

A cseh teherfuvarozók érdek-képviseleti szervezete, a Cesmad Bohemia szerint a minimálbértörvény tranzit-teherforgalomra vonatkozó rendelkezéseinek felfüggesztése nem megy eléggé messzire, mert nem terjed ki a Németországot cél- vagy kiindulópontként érintő útvonalakra. Mivel pedig Németország a Cseh Köztársaság legfontosabb kereskedelmi partnere, a tranzitforgalomra vonatkozó rendelkezés felfüggesztése a cseh fuvarozókat csak elenyésző mértékben mentesíti a többletköltségek alól.

„A német minimálbér négyszerese az itteninek és duplája az átlagbérünknek” – mutatott rá a Cesmad Bohemia szóvivője, Martin Felix a német dpa hírügynökségnek, jelezve, hogy a szervezet kész jogi útra terelni a probléma rendezését. „Egyetlen országnak sincs joga beavatkozni egy másik ország munkaügyi szabályozásába” – hangsúlyozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.