A görögök a hitelprogram meghosszabbítását kérik

Péntek délután ül össze az eurócsoport, hogy megvitassák a javaslatot. A németek nem támogatják Athén kérelmét.

MA
2015. 02. 19. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője délelőtt visszaigazolta, hogy megkapták a kérelmet.

Az Európai Unió egy szóvivője Jeroen Dijsselbloem tájékoztatása után nem sokkal már be is jelentette, hogy péntek délután összeül az eurócsoport, hogy megvitassák a görög javaslatot. A holland pénzügyminiszter később ugyanezt az üzenetet tette ki Twitter-fiókjának üzenőfalára.

A Görögországnak nyújtott 240 milliárd eurós nemzetközi hitelprogram február végén jár le. Ha nem sikerül megegyezni a meghosszabbításáról, akkor Athénnak a piacról kellene megoldania a finanszírozását, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank segítsége nélkül.

Fontos kérdés, hogy milyen feltételekkel kérte Görögország az adósságprogram meghosszabbítását. Athén változtatni szeretne a hitelprogram általa szigorúnak tartott előírásain, de az elmúlt napok információi alapján az eurócsoport tagjai nem akarnak lényeges módosításokat.

A Reuters hírügynökség csütörtökön bepillantást nyert Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter Dijsselbloemnek címzett levelébe. E szerint a görög kormány elkötelezett egy komolyabb reformprogram mellett, amely a növekedési kilátásokat és a foglalkoztatottsági helyzetet is javítaná, valamint csökkentené a gazdasági válság által okozott „szociális károkat”.

A levél szerint a görög hatóságok tiszteletben tartják az összes pénzügyi vállalásukat, amelyeket a hitelezőiknek tettek, és hajlandóak együttműködni a „Master Financial Assistance Facility Agreement” (MFAFA) nevű hitelmegállapodás meghosszabbításában. A görögök elfogadják, hogy a meghosszabbított megállapodás alatt továbbra is fennmarad az IMF, az EB és az EKB ellenőrzési hatásköre.

Athén szeretné, hogy a következő hat hónap alatt technikai szinten egyeztetések legyenek Görögország, az Európai Unió és az IMF között egy új stabilitási és növekedési paktum kidolgozásáról. A levél azt is szorgalmazza, hogy az EKB a görög bankok esetében újra fogadjon el bóvli kategóriába sorolt görög államkötvényeket fedezetként, mikor a bankok hitelfelvételi kérelmet nyújtanak be.

Csütörtök délután a német kormány a görög levélre adott reagálásként bejelentette, hogy elutasítja a görög kormány kérelmét a nemzetközi hitelprogram meghosszabbítására. A német álláspont szerint a levélben nincs lényegi megoldási javaslat, csak egy áthidaló finanszírozásról szól, a hitelprogramhoz kapcsolódó követelmények teljesítése nélkül.

A The Wall Street Journal amerikai napilap már szerdán megírta, hogy valószínűleg az MFAFA megállapodás meghosszabbításával próbálkoznak majd a görögök. Ez a dokumentum nem tartalmazza azokat a reformfeltételeket, amelyeket a 2012-es második görög mentőcsomag részeként fogadtak el egy külön megállapodásban, ezért felelt volna meg Athénnak. A lap szerint azonban tévesen ítélték meg a helyzetet a görögök, mert az MFAFA-ban is van utalás a második mentőcsomag előírásaira, az is kötelezőnek tekinti azokat.

Az eurócsoporté a döntés arról, hogy elfogadják-e az euróövezeti keretmegállapodás meghosszabbítására tett javaslatot – reagált a görög kormány a német pénzügyminisztérium közlésére.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek ülésén csak két választás lehetséges: vagy elutasítják, vagy elfogadják a görög kérelmet. „Ezután nyilvánvalóvá válik, hogy ki akar megoldást, és ki nem” – fejtették ki a közleményben.

Janis Reirs, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Lettország pénzügyminisztere arra figyelmeztetett, hogy az euróövezet nem fogad el egyoldalú görög döntést. Az eurócsoport jelezte Görögországnak, hogy az együttműködés csak a jelenleg is futó hitelprogramon alapulhat.

A görög kormány nem fontolgatja a tőkemozgás korlátozását, hogy megállítsa a bankbetétek kivonását – közölte Gabriel Szakellaridisz kormányszóvivő csütörtökön.

A szóvivő arra reagált, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung német újság európai központi banki forrásokra hivatkozva azt írta: az Európai Központi Bank kormányzótanácsa és banki felügyelete szívesen venné, ha a tőkemozgást ellenőrzés alá vonnák Görögországban a bankok kivéreztetésének megakadályozása érdekében. December óta a görög betétesek több mint 20 milliárd eurót vontak ki számláikról.

Az EKB egyik szóvivője a nap folyamán cáfolta a német lapértesülést, mondván, hogy erről a témáról nem volt szó a kormányzótanács szerdai ülésén.

A kormányzótanács szerdán újabb két héttel meghosszabbította a sürgősségi likviditási támogatás (Emergency Liquidity Assistance – ELA) igénybe vételének lehetőségét a görög bankok számára, de a keretösszeget csak 3,3 milliárd euróval emelte meg, 68,3 milliárd euróra.

Gabriel Szakellaridisz görög kormányszóvivő úgy fogalmazott: „egy nappal az ELA meghosszabbítása után, egy olyan pillanatban, amikor közelebb vagyunk a kölcsönösen előnyös megoldáshoz, meglepőek az ilyen forgatókönyvek (a tőkeellenőrzésről), amelyeknek nincs közük a valósághoz”.

Görögország csütörtökön hivatalos kérelmezte a február 28-án lejáró nemzetközi hitelmegállapodásának hat hónapos meghosszabbítását az eurócsoportnál. A kérelem csak a hitelmegállapodásra vonatkozik, nem az ahhoz kapcsolódó reformprogramból álló teljes csomagra. A német pénzügyminisztérium máris elutasította a kérést, mondván: a görög javaslat nem tesz eleget a Görögország euróövezeti partnerei által felvázolt feltételeknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.