Gigantikus adócsalási botrányba keveredett a legnagyobb brit bank

A pénzintézet saját ügyfeleit vehette rá a bűncselekményre.

Gabay Balázs
2015. 02. 09. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BBC-n és több más hírportálon is megjelent információk szerint Nagy-Britannia pillanatnyilag legnagyobb bankja, a HSBC a tehetősebb ügyfeleknek segítséget nyújtott adóelkerülésben, mellyel több millió fontos kárt okoztak az ország gazdaságának. A módszer az volt, hogy a banktitok mögé bújva néhányaknak lehetősége nyílt olyan „titkos” számla nyitására, melyről a felügyelet sem tudhatott, és így a számlavezetéssel járó adófizetés alól is mentesültek. Az érintett számlákon közel 104 milliárd euró lehetett 2010-ig. A feltételezések szerint eddig tarthatott a „nagy adócsalás korszak” a banknál.

 

Az 1865-ben Hongkongban alapított HSBC-nek (Hongkong and Shanghai Banking Corporation) napjainkban 52 millió ügyfele van 74 országban. A HSBC Holdings – alapítva 1991-ben – a világ második legnagyobb pénzintézetét birtokolja, több mint 250 ezer dolgozója van. A teljes portfólió mintegy 2,67 trillió dollárt összesít.

A botrányos pénzügyi manőver még 2007-ben kezdődött. A HSBC most arról beszél, hogy korábban volt példa ilyen számlavezetési struktúrára, de mára teljesen átalakították a rendszert. A probléma csupán az, hogy a pénzintézet genfi fiókjának egyik volt informatikusa, Herve Falciani nem néhány ügyfél offshore-ozásáról tud, hanem több ezeréről – Indiától Kínán át Oroszországig majd 200 országban. Az offshore-számlák persze nem tiltottak, az adóelkerülés végett nyitott rejtett számla viszont az.

Az adócsalásban résztvevő nevesebb HSBC-ügyfelek közül a Guardian név szerint említi többek között Richard Caring brit iparmágnást, az Ivy étterem tuldajdonosát, Andrew Silva amerikai sebészt és a szintén amerikai Sanjay Sethit is.

Az ügyben az Egyesült Államokban, Belgiumban, Argentínában és Franciaországban is megindult a nyomozás, a kiszivárogtatott dokumentumok pedig több mint 50 médium asztalán landoltak már. Habár a brit vámhivatalhoz már 2010-ben eljutottak a bűncselekmény-sorozatot bizonyító iratok, 5 év alatt mindössze egyetlen embert vettek őrizetbe. Kalkulációik szerint egyébként most mintegy 135 millió fontnyi elmaradt adót kell behajtani az érintett ügyfeleken.

A botrány természetesen a brit politikát is meg fogja rengetni. A pártok egyelőre egymásra mutogatnak, senki sem vállalja a felelősséget, ami többek között a közelgő, májusi választásoknak is betudható. A Munkáspárt már korábban megbélyegezte a konzervatívokat, és politikusait Monacóban számlát vezető, renitens adóelkerülőként állította be. Ebbe a kurzusba illeszkedik, hogy Stephen Green korábbi HSBC-vezérigazgató a konzervatívok jelöltjeként került be a felsőházba és látta el a kereskedelmi miniszteri tisztséget.

A kormányzat tagadja, hogy Green kapcsán érintett lenne a bűncselekmény-sorozatban, de elismerik, hogy alaposabb vizsgálat alá kell vetni a bankok számlavezetési gyakorlatát. A kabinet azt is tagadja, hogy Greennek magának bármilyen szerepe lenne az adócsalásban és annak eltitkolásában, még ha ő is volt a vezérigazgatója a HSBC-nek a fenti időszakban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.