Javult hazánk külső egyensúlya

Magyarországon nem tárt fel az Európai Bizottság vizsgálata túlzott makrogazdasági egyensúlyhiányt.

HZS
2015. 02. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia politikus közölte, a kockázatok miatt indított vizsgálat azt tárta fel, hogy Magyarországon tapasztalhatók makrogazdasági egyensúlytalanságok, amelyek döntő politikai lépéseket és közeli nyomon követést igényelnek. Moscovici Magyarországról azt mondta: a külső egyensúly némileg javult, de a magas államadósság, a pénzügyi szektorra nehezedő szabályozói terhek és a nem teljesítő hitelek magas aránya aggodalomra ad okot. A mélyreható vizsgálat ezúttal öt országnál talált túlzott makrogazdasági egyensúlyhiányt, Franciaország, Olaszország, Horvátország, Bulgária és Portugália esetében.

Franciaországra és Horvátországra vonatkozóan a bizottság azt is közölte, hogy májusban – az addig bejelentett strukturális reformokat és a nemzeti reformprogramokat figyelembe véve – azt fogja javasolni, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa indítsa meg Párizs és Zágráb ellen a túlzott egyensúlytalansági eljárást. Franciaországban az alacsony növekedés, infláció és vállalati jövedelmezőség, valamint az egyelőre elégtelen politikai lépések miatt romló versenyképesség, a magas és növekvő eladósodottság aggasztja Brüsszelt. Versenyképességi problémákat lát a bizottság Horvátország esetében is, ahol alacsony a növekedés, késik a vállalatok reorganizációja, és nem alakulnak jól a munkaerő-piaci mutatók sem, emellett emelkedik az államadósság, és a bizottság szerint a közigazgatás irányítása sem megfelelő.

A magas államadósságot nevezi meg elsődleges egyensúlytalansági tényezőnek a bizottság Olaszországnál is, ahol az elhúzódóan gyenge növekedés és a tartósan gyenge termelékenység szintén ront a helyzeten. Bulgáriában a pénzügyi szektorban tapasztalt tavalyi turbulenciák keltették fel Brüsszel érdeklődését, a testület pedig most arra mutat rá, hogy „kérdések fogalmazódnak meg a hazai tulajdonú bankok által alkalmazott gyakorlatokkal kapcsolatban”, s ez jelentős hatással lehet az egész szektorra és a makrogazdaságra egyaránt. Kockázati tényező Szófia számára a rossz, bár javuló külső egyensúly és a vállalatok eladósodottsága is.

Portugália esetében a belső és külső eladósodottság mértékét tartja aggasztónak az Európai Bizottság, amely emellett az alacsony növekedés és infláció, valamint a magas munkanélküliség tükrében a hitelállomány csökkenésére is számít. A bizottság tavaly novemberben 16 ország esetében azonosított egyensúlytalansági kockázatokat. A maradék tíz országnál, köztük Magyarország esetében azt állapította meg, hogy tapasztalhatóak ugyan makrogazdasági egyensúlytalanságok, de nem túlzott mértékűek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.