USA–EU: az én érdekem a te érdeked is

Komoly világgazdasági hatással járna, ha a felek közös szabályozást alakítanának ki a beruházások tekintetében.

HZS
2015. 02. 26. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majd két éve, hogy Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok egyeztet a Transatlantic Trade and Investment Partnership szerződésről (TTIP). A TTIP azaz a szabad kereskedelmi megállapodás a vámok lebontását, a különböző szabványok és standardok kölcsönös elfogadását és a szolgáltatások exportjának megkönnyítését tűzte zászlajára. A lényegében titkos egyeztetések során számos ütközőpont alakult ki.

A legnagyobb figyelem mind hazai, mind európai tekintetben a GMO-szabályozás kérdéskörét kíséri. Már-már a rémálom kategóriába tartozik az az elképzelés, hogy az egyezmény következtében felülíródik a tilalom, és „bevándorolhat” Európába a génkezelt kukorica és a klórozott csirke. Losonci Miklós az MNO-nak elmondta: két „nagy hal” tárgyal, így ha az EU nem kívánja feloldani a GMO-mentességét, akkor azt az amerikai félnek tiszteletben kell tartania.

További gondot okoz a tengerentúli multinacionális cégek jelentős európai térnyerése, amelyek a minimális profittermelés miatt választott bíróságokon akár országokat is beperelhetnek. Emellett a Magyar Bankszövetség – amely ugyan lehetőséget lát a megegyezésben – arra hívja fel a figyelmet, hogy a megállapodás részeként létrejövő lazább pénzpiaci rendszer újabb válsághoz vezethet.

Van a tárgyalásoknak egy kevésbé hangsúlyozott része – mondta Losonci Miklós. Kiemelte: a globalizációs folyamat részeként egyre többen kötnek szabad kereskedelmi és beruházási megállapodásokat azért, hogy a világ minél több helyén érdekeltek legyenek piaci szereplőként.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a világgazdasági beruházások döntő része az Európai Unió és az USA között bonyolódik, így e tekintetben olyan jelentősnek tűnő országok, mint Kína, Oroszország vagy India, nem rúghatnak labdába.

Komoly világgazdasági hatással járna, ha a két fél lebontva a nem vám jellegű akadályokat közös beruházási szabályozási rendszert alakítana ki. A létrejövő egyezségnek így lenne egy jelentős globális politikai üzenete: kialakul egy 800 millió fős blokk, amely a világ legnagyobb szabad kereskedelmi zónája lenne.

A német gazdasági miniszter arra figyelmeztetett, hogy ha a szerződés kudarcba fullad, az Európa hanyatlásához vezethet. „Sajnálom, hogy a németországi vitákban annyi szó esik a »klórozott csirkékről«, míg a megállapodás geopolitikai jelentőségéről túl keveset beszélünk\" – mondta a miniszter a megállapodást ellenzők által sokszor hangoztatott érvre utalva. Hangsúlyozta: kudarc esetén Ázsia veheti át a vezető szerepet.

Egy szó mint száz, mindkét fél érdekelt a sikeres megállapodásban. Az amerikai elnök politikai tőkét kovácsolna, míg a pénzügyi válságokkal tarkított Európai Uniónak gazdasági előrelépést jelentene a szabad kereskedelmi egyezmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.