Varga: Egészségesebb növekedés kezdődhet

Magyarországon a gazdasági növekedés stabil és erős, ezt bizonyítják a GDP tavalyi, pénteken közzétett adatai is.

MNO
2015. 02. 13. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter kiemelte: a GDP tavalyi bővülése, dinamikus növekedése a piac és a kormány várakozásait is meghaladta, miután az elmúlt évben a gazdaság 3,5 százalékkal bővült.

Varga Mihály kiemelte, hogy az adatok tükrében a 2015. évi gazdasági kilátások érdemben javultak a korábbiakhoz képest. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a gazdaság növekedése meghaladhatja az idei évi költségvetés tervezésekor feltételezett 2,5 százalékos mértéket – mutatott rá a miniszter. Hozzátette, hogy az idei első negyedév adatai alapján dönt az NGM arról, hogy módosítja-e az idei GDP-előrejelzését.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság kibocsátása a korábban vártnál előbb, az idei év első hónapjaiban elérhette a válság előtti szintet.

Kiemelte: a tavalyi, jóval a várakozások feletti GDP-bővülés hátterében egyszerre több tényező állhat, az egyik az olajárak csökkenése, amely minden bizonnyal hozzájárult a belső kereslet élénküléséhez. A háztartásoknál és a vállalatoknál keletkező többletmegtakarítás emelte a fogyasztást, gyarapította a beruházásokat – jegyezte meg.

A tartósan gyenge külső kereslet ellenére kimagasló növekedés azt mutatja, hogy az Európai Unió gazdaságának hullámzásaira egyre inkább immúnisabb a magyar gazdaság – jelentette ki a miniszter, megjegyezve azonban, hogy a növekedést segítette a stabil autóipari külső kereslet is. Rámutatott: uniós összehasonlításban a magyar növekedés az EU élvonalában maradt.

A miniszter kifejtette: a magyar gazdaságban 2013-ban megindult az elmozdulás az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb növekedés irányába, ez a pozitív trend tartóssá vált az utóbbi negyedévekben. A GDP alakulásának tavalyi számai is igazolják, hogy Magyarország jó úton jár, a gazdasági növekedés szerkezete stabillá, kiegyensúlyozottabbá vált.

Varga Mihály kiemelte: a 3 százalékot meghaladó növekedés úgy valósult meg, hogy közben az egyensúlyi mutatók is jól alakultak, a fizetési mérleg masszív többletet mutatott, az államháztartás hiánya lényegesen 3 százalék alatt maradt, az erős növekedési adatok a GDP-hez mért államadósság-ráta csökkenését is elősegítik.

Arról is szólt a nemzetgazdasági miniszter, hogy a foglalkoztatottak száma tavaly több mint 170 ezerrel nőtt, amihez a versenyszféra is számottevően hozzájárult.

Elmondta: a GDP felhasználását nagymértékben a belső kereslet hajtotta, mind a beruházások, mind a fogyasztás jól teljesíthetett. A beruházásokat számos tényező, mint például az építőipari termelés, az uniós források, egyúttal a vállalati szektor növekvő aktivitása támogatta. Varga Mihály kifejtette: a lakosság fogyasztását az alacsony infláció, majd az árak csökkenése, a kedvező munkaerő-piaci trendek, és az ezek következtében emelkedő reáljövedelmek, valamint az egyes szolgáltatói ágak rekordszintű bővülése is segítette. Az alacsony inflációs környezet hátterében a kormány rezsicsökkentő lépései mellett az olajárak erőteljes mérséklődése áll – tette hozzá a miniszter.

Rámutatott: a gyenge külső kereslet ellenére az exportdinamika tartósan magas maradhatott a múlt évben is.
A munkaerő-piaci folyamatok idén is kedvezően alakulnak, a foglalkoztatás bővül. A háztartások jövedelmi helyzete tovább javul, amit a közszféra egyes területein megvalósuló illetményemelés, így a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok tervezett béremelése, emellett az alacsony olajárak is támogatnak – sorolta. Az egészségesebb bankrendszer kialakulása pedig a fogyasztói bizalmat is erősíti – tette hozzá Varga Mihály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.