3,5 százalékos volt a GDP-növekedés

Az utolsó negyedévben 3,4 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest.

MA
2015. 02. 13. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzők a negyedik negyedévben a bővülés lassulását, 3 százalék alatti növekedést vártak elsősorban az ipari termelés mérséklődése miatt.

Negyedéves szinten gyorsult a GDP növekedése 2014 utolsó három hónapjában: a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 2014. október–decemberben 0,9 százalékkal nőtt a gazdaság a harmadik negyedévhez képest, az előző negyedéves 0,5 százalékos emelkedés után. Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: ez elsősorban a mezőgazdaság jó teljesítményének köszönhető.

2013-ban a kiigazított adatok alapján 1,6 százalékkal nőtt a magyar gazdaság.

Pozsonyi Pál kiemelte, hogy 2014 utolsó negyedévében jól teljesített a külkereskedelem, valamint több szolgáltatási ág – szállítás, kereskedelem, vendéglátás, szállodaipar – is növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A főként exportra termelő autóipar is növekedést könyvelt el, és összességében az ipar teljesítménye is bővült a mezőgazdaság mellett – tette hozzá.

2014-ben az első két negyedévben jelentős volt a gazdaság bővülése: január–márciusban 3,6, a második negyedévben pedig 3,8 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint, majd a harmadik negyedévben kissé lassult a növekedés, 3,3 százalék volt.

A KSH a részletes adatait a GDP-ről március 6-án teszi közzé.

Az Európai Unió (EU) 28 tagállamában negyedéves alapon számolva 0,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 2014 negyedik negyedévében az Eurostat előzetes adatai szerint.

 

Az uniós tagállamok közül Magyarországon volt a legnagyobb, 0,9 százalékos negyedéves növekedés. A második helyen Németország és Spanyolország áll, mindkét államban 0,7 százalékkal.

 

Mindemellett az elemzők várakozásait meghaladó mértékben, 2,9 százalékkal nőtt tavaly a román gazdaság is – derült ki a statisztikai intézet (INS) jelentéséből.

 

Csehországban tavaly két százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, a negyedik negyedévi növekedés 1,3 százalékos volt.

Meglepően kedvezőnek ítélték a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken közzétett negyedik negyedéves GDP-adatot az MTI által megkérdezett elemzők.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint elsősorban azért múlta felül jelentősen az általuk várt 2,9 százalékot a tavalyi utolsó negyedéves növekedés, mert bár az ipari termelés csökkent év végén, az ipar hozzáadott értéke vélhetően növekedni tudott, amire már az előző években is volt példa.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője kommentárjában szintén kiemelte, hogy a várakozásoknál nagyobb mértékben nőtt a gazdaság. Úgy vélte, a piac azért számított mérséklődő növekedési ütemre, mert már magas volt a bázis – 2013 negyedik negyedévében is már 3,2 százalékkal nőtt a gazdaság –, és valószínűleg szerényebb lehetett a beruházások és a külkereskedelem dinamikája, illetve az ipari növekedés is visszafogottabb volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.