Varga részleteket közölt a 4500 milliárdról

Stabilabb növekedési pályára állt a magyar gazdaság az elmúlt hónapokban, ami alapot ad a további fejlesztési célok megvalósítására.

MNO
2015. 02. 19. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberemlékezet óta nem volt példa arra, hogy európai összevetésben a magyar gazdaság a legeredményesebb legyen – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter felidézve, hogy tavaly a második és a negyedik negyedévben is a legmagasabb növekedési ütemet érte el a GDP bővülése az Európai Unióban. Hozzátette, hogy 2014 utolsó negyedévében a várakozásokat túlteljesítve, 3,4 százalékkal nőtt a gazdaság, az éves bővülés pedig 3,5 százalék volt.

A nemzetgazdasági miniszter a díjátadó előtti beszédében kitért arra, hogy Brüsszelben jóváhagytak öt operatív programot, amelyek közül három érinti a Nemzetgazdasági Minisztériumot: a gazdaságfejlesztési operatív program, a településfejlesztési operatív program és a versenyképes Közép-Magyarországról szóló operatív program is zöld jelzést kapott. Nem kevés pénzről van szó, 4500 milliárd forintot mozgatnak meg ezek a programok – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

A tavasszal induló pályázatok egyszerűbbek, átláthatóbbak lettek, és egy új elem is megjelent: a visszatérítendő támogatási forma, így lehetőség lesz olyan összegek felhasználására a gazdaságban, amelyek újra és újra segítséget tudnak nyújtani a vállalkozások fejlesztéséhez – fejtette ki.

Varga Mihály kitért a szakképzési rendszernek a gazdaság igényeihez jobban igazított megújítására is. Hozzátette: számítanak arra, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül a vállalkozások partnerek lesznek a gyakorlati képzési helyek megteremtésében, amelyekkel reményeik szerint a fiatalok sokkal biztonságosabban tudnak elhelyezkedni. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: céljuk, hogy jelentősen bővüljenek a képzési helyek, elérjék a németországi 50 százalékos arányt. Jelenleg a fiatalok 25-30 százaléka tud vállalatoknál szakmai tudást szerezni – jegyezte meg.

Varga Mihály felidézte: több mint másfél éve hozták létre a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerést, azóta minden hónapban három, szakmai zsűri által kiválasztott céget díjaznak, törekedve arra, hogy reprezentálják, mi történik a magyar gazdaságban.

A hónap beruházója a Jász Plasztik Kft., a hónap kis- és középvállalkozása a Rábalux Kft., a hónap induló vállalkozása pedig a Sinetiq Kft. lett.

A Jász-Plasztik Kft.-t 1990-ben alapították, ekkor műanyag-feldolgozással és szerszámkészítéssel foglalkoztak, tevékenységi körük később kibővült egyebek mellett akkumulátorgyártással is, amelyben ágazati piacvezetők Magyarországon. A vállalat fontos járműipari alkatrész-beszállító, de szállít az elektronikai iparnak és a háztartási készülékgyártóknak is. A Jász Plasztik Kft. 2500 alkalmazottat foglalkoztat, a cégnek közvetetten dolgozók száma megközelíti a 6 ezret. A vállalat nettó árbevétele 2014 első felében 39,5 milliárd forint volt, amelynek 23 százaléka származott exportból.

A hónap kis- és középvállalkozása díjat a győri központú Rábalux Kft. kapta. A 20 éves cég piacvezető Magyarországon a világítástechnikai piacon, és Kelet-Közép-Európában is meghatározó szerepet játszik leányvállalatain keresztül. A cégcsoport konszolidált éves árbevétele megközelíti a 20 millió eurót. A Rábalux kiemelten foglalkozik a minőségbiztosítással és a társadalmi felelősségvállalással is.

A hónap induló vállalkozása a másfél éve alakult Synetiq Kft. lett. A neuromarketing médiakutatási technológiákkal foglalkozó cég fejlesztése érzelmi kutatásokkal segíti a médiatartalom-gyártók munkáját, amelynek segítségével a filmesek és reklámgyártók a jövőben hatásosabb, a nézők számára szórakoztatóbb tartalmakat állíthatnak elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.