A törvényalkotási bizottság jóváhagyta a kártérítést szolgáló javaslatot

Vizsgálhatók lehetnek azok a tranzakciók is, amelyek a büntetőeljárást megelőző egy évben történtek.

MA
2015. 03. 30. 22:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényjavaslatot 27 igen és 6 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá a testület hétfői ülésén.

A javaslat vitájában Tuzson Bence (Fidesz) az előterjesztők nevében kiemelte: nagyon fontos törvényjavaslatról van szó, amely elősegíti a brókerbotrányok áldozatainak kártalanítási és kártérítési folyamatát. Olyan kérdéseket kell rendezni, amelyek a múltra visszamenően tudják a kártalanításba a vagyontárgyakat bevonni. Jelezte: az eljárási szabályok felől közelítik a kérdést, és pontosan meghatározták az érintett szervezeti és személyi kört.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára közölte: a kormány támogatja a javaslatot. A minisztériumnak az az álláspontja, hogy az eljárási típusú módosítások már a hatálybalépés után alkalmazhatók.

A pénzügyi bizalom helyreállításával indokolta a fideszes Tuzson Bence a kártalanításra vonatkozó törvényjavaslatot hétfőn az Országgyűlésben.

A kormánypárti politikus expozéjában az erős felügyeleti rendszer és a kapcsolódó büntetőintézkedések mellett érvelt, felidézve, hogy a brókercégek körüli folyamat tíz éve kezdődött, és a Magyar Nemzeti Bank csaknem 300 milliárd forint kárt tárt fel. Az előző kormányokhoz képest jelentős szemléletbeli különbségnek nevezte, hogy míg az MSZP–SZDSZ-kormányok „rosszul méretezett neoliberális szemlélet alapján” fellazították az ellenőrzéseket, addig a Fidesz-kormány a pénzügyi rendszer egészében szigorításokra törekszik.

Staudt Gábor (Jobbik) arról beszélt, hogy teljesen átalakult a javaslat, és jó lett volna, ha az egyik előterjesztő, Rogán Antal egyeztetett volna az igazságügyi tárcával. Az ügyészi indítványról azt mondta: most hivatalból is elrendelhet a bíróság zár alá vételt. Mi az oka a javaslatban megfogalmazottaknak? – firtatta. Arra is kíváncsi volt, hogy elegendő lesz-e az egy esztendő, hiszen ezek a cégek évek, évtizedek óta működnek. Hozzátette: minden olyan javaslatot támogatnak, ami a jelenlegi szabályozást szigorítja és több vagyon zár alá vételét jelenti.

Tukacs István (MSZP) közölte: a törvényi kezdeményezést meg fogják szavazni, és azokat a módosításokat is támogatják, amelyek szigorítanak és elősegítik, hogy a károsultak minél előbb a pénzükhöz jussanak. Ezt célozzák az ő módosító indítványaik is.

Répássy Róbert reagálásában jelezte: az ügyészi indítvány szükségszerű, a bíróság hivatalból nem rendelhet el zár alá vételt. A zár alá vétel biztonsági intézkedés, ami a vagyonelkobzás polgári jogi fedezetét biztosítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.