Albérletpiac: pályáztatnak a főbérlők

Motivációs levelet kérnek a jelentkezőktől, és a gyermekvállalási terveikről is érdeklődnek.

Horváth Attila
2015. 03. 09. 6:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy rokonomnak segítek albérletet találni Budapesten, de szinte lehetetlen. Ha felkerül egy hirdetés, azonnal telefonálunk, már ilyenkor is alig lehet elérni a tulajdonost. Ha egy óra múlva sikerül, akkor azt mondja, hogy mi vagyunk a tizedik telefonálók, szinte esély sincs arra, hogy sikerüljön kivenni a lakást – számolt be friss ingatlanpiaci tapasztalatairól egy olvasónk. Az egyik legnagyobb albérlet-közvetítő honlapon jelenleg 2700 hirdetést találni, nyáron ennek többszörösét töltötték fel. Több olvasónk is arról számolt be, hogy a tél utolsó hónapjában alig találtak kiadó lakást.

– Az egyik főbérlő motivációs levelet kért tőlem, az érdekelte, hogy tervezek-e az elkövetkező néhány évben gyereket szülni. Részletesen be kellett volna számolnom róla, hogy mennyit keresek én és a párom, erre persze nem voltam hajlandó – mesélték lapunknak. Olvasónk jelezte azt is, hogy az egyik lakást három másik családdal tekintették meg, a főbérlő elmondta nekik, még tíz érdeklődő van. Hiába szerette volna egyből odaadni a kauciót, a tulajdonos nem engedte, minden jelentkezővel találkozni akart.

Egy közvetítéssel foglalkozó cég alkalmazottja lapunknak elmondta, nem szokatlan, hogy ennyivel kevesebb a hirdetés, jellemzően július, augusztus környékén nő meg a számuk, amikor az egyetemisták és a frissen munkába állók Budapestre kerülnek. Ha nem luxust és nem extra nagy kényelmet keresnek, akkor sem olcsóbb egy átlagos másfél szobás lakás 60 ezer forint plusz rezsinél. Az új építésű, kétszobás ingatlan pedig legalább 130 ezer plusz rezsi. Természetesen a környéktől is függenek az árak, de a legkeresettebb, a körúthoz vagy a 3-as metró közeli pesti lakásokra ezek a számok jellemzők.

Érdekesség, hogy a 80-as évek elejétől kezdve a lakosok kezdtek elköltözni a nagyobb városokból, ez egészen a gazdasági válság végéig tartott. A tendencia 2008 után csökkenni kezdett, 2011-ben pedig már többen költöztek Budapestre, mint ahányan elhagyták a várost. Ezzel természetesen együtt járt, hogy egyre nagyobb igény jelentkezett az albérletekre. Egyre többen kezdtek lakáskiadásban gondolkozni a mind nagyobb bevétel reményében. A fent említett 130 ezer forintos lakás 2010-ben maximum 110 ezer forintba került. Egyre több tehát a vevő és egyre több a bérlő. Nem meglepő, hogy a tulajdonos azt érzi, hogy egyre magasabb albérleti díjat kérhet. Szakértők szerint a jövőben tovább növekednek az árak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.