Az MNB a fiktív kötvényeseket is kárpótolná

Matolcsy György szerint a brókercégek ügyei nem jelentenek rendszerszintű kockázatot.

MD
2015. 03. 24. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György, az MNB elnöke egy kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a brókercégek ügyei nem jelentenek rendszerszintű kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre nézve. Elmondta: a befektetési szolgáltatók által kezelt összes vagyon mintegy 6000 milliárd forintra tehető, ehhez az összeghez képest igen csekély a BudaCash és a Quaestor esetében kezelt befektetői vagyon.

Windisch László kiemelte: a Quaestor mint befektetési szolgáltató az engedélyezett kötvénymennyiség sokszorosát értékesítette, és a jogi elemzés során az MNB arra jutott, hogy mivel befektetési szolgáltatási tevékenység keretében átvett ügyfélpénzekről van szó, ezért „ez a Beva szempontjából biztosított tevékenységnek minősül”.

A jegybank alelnöke kifejtette: a Quaestor esetében a legálisan engedélyezett kötvényprogramban 58 milliárd forint összegű kötvényt adtak el a befektetőknek, a teljes piacra dobott mennyiség azonban 210 milliárd forintra rúgott, „a különbözet adja a fiktív kötvények mennyiségét”.

Matolcsy György jegybankelnök arról is szólt a „brókerbotrány” kapcsán, hogy napjainkban a befektetési szolgáltatók körében elkezdődött tisztulási folyamat átrendeződést indított el a pénzpiacon, mivel a lakosság, az önkormányzatok a megtakarításaikat átviszik, illetve elviszik a kereskedelmi bankokhoz, a nagyobb bankok befektetési szolgáltatóihoz, illetve nem utolsósorban állampapírba helyezik el megtakarított pénzeiket.

Windisch László a tájékoztatón is megerősítette: kompromisszumok nélkül az összes befektetési szolgáltatónál, brókercégnél lefolytatják majd a vizsgálatokat, és ahol súlyos problémákat találnak, azt nyilvánosságra hozzák. A helyszíni vizsgálatok elindultak, „az MNB-nek nem érdeke, hogy szőnyeg alá söpörje a problémákat” – mondta az MNB alelnöke.

Egy kérdés kapcsán elmondta: a Beva esetleg pótbefizetéseket írhat elő tagjainak, ezt azonban várhatóan „több évre elporlasztva tenné meg”.

Erre reagálva az Együtt – a Korszakváltók Pártja alelnöke azt közölte: Matolcsy György jegybankelnök ezzel gyakorlatilag a többi becsületes, jogkövető és jól működő tőkepiaci vállalkozásra hárítja saját balfogásainak és a Quaestort vezető Tarsoly Csaba bűneinek felelősségét és terhét. Hozzátette, hogy eközben Matolcsy György 300 milliárdot költ alapítványaira és „egyéb tündérmeséire”. Pápa Levente felszólította a jegybankelnököt, hogy a befektetőket az alapítványi források terhére kártalanítsák, fejenként hatmillió forintig, „aztán pedig mondjon le, mert alkalmatlan és érdemtelen a pozíciójára”.

A HVG szerint középfokú végzettsége sincs Orgován Bélának, akit március közepén a Quaestor-csoport központi cégének vezérigazgatójává választottak – a tulajdonos, Tarsoly Csaba korábbi helyére. A 444.hu szerint Orgovánnak a rendőrséggel is volt dolga korábban, börtönben is ült.

Az LMP szerint a kormány és a Fidesz csak szavakban kemény a pénzügyi csalások elkövetőivel szemben, „a szemük láttára pucolják ki a Quaestort”. Szerintük a társaság gyanús átszervezése, az érthetetlen tőkemozgások mind arra figyelmeztetnek, hogy a betétesek maradék pénze is könnyen kámforrá válhat. Az LMP a jegybank és annak elnöke, Matolcsy György felelősségének tartja, hogy pénzügyi felügyelet éveken keresztül hagyta a fedezet nélküli kötvények kibocsátását.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden közleményben reagált Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottsága szocialista tagjának nyílt levelére, amelyben a politikus azt kérte: a KKM haladéktalanul hozza nyilvánosságra azokat a döntés-előkészítő elemzéseket, amelyek szorgalmazták a tárca háttérintézményeként működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Quaestornál lévő befektetéseinek kivonását, illetve a számla megszüntetését.

 

A tárca azt közölte: a minisztérium a Quaestor csődjét nem látta előre. Megismételték: a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezetői azt látták, hogy a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír csődje után az ügyfelek bizalma megingott a brókercégekkel kapcsolatban, a Quaestor ügyfeleinek jelentős része kivette a pénzét a cégtől. A kereskedőház vezetői látva ezt a folyamatot, döntöttek úgy, hogy az a biztos megoldás, ha ők is kiveszik a tőkét a Quaestortól.

 

A KKM az Együtt azon kérdésére is válaszolt, hogy miért a Quaestor nyerte el a moszkvai vízumközpont üzemeltetési jogát. Azt írták, a kereskedőház a Quaestor magánkezdeményezéseként indult el. Közlésük szerint az elmúlt egy évben folyamatosan folytak tárgyalások arról, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) ehhez a kezdeményezéshez az addigi eseti együttműködéseken túl is kapcsolódik, de szerződés megkötésére nem került sor. „Értelemszerűen így havidíjra sem volt jogosult a Quaestor, és más jogcímen sem jutott közpénzhez” – közölte a minisztérium, hozzátéve: ez nem jelenti azt, hogy az MNKH nem közvetített orosz relációban ügyletet, mintegy egymillió eurónyi árut szállított Oroszországba, többféle terméket érintve, de ezekben a Quaestor nem vett részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.