Búcsú a vasárnapi vásárlástól

Jövő hét végén lép életbe a kötelező pihenőnapot előíró törvény. Szombatonként tolongásra lehet számítani.

2015. 03. 07. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 15-én lép életbe a kereskedelemben a vasárnapi pihenőnap bevezetését előíró törvény. Az adventi időszakban és egy-egy vasárnap kivételével a jövő hét vége után hat napra szűkül a bevásárlásra fordítható idő. A kétszáz négyzetméteresnél kisebb alapterületű üzletek mentesülnek a korlátozás alól, ha a tulajdonos vagy egyik családtagja áll be a pult mögé.

Az új előírások szerint a kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő szaküzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig e napokon a rendezvénnyel egy időben működhetnek. A vasárnapra elrendelt boltbezárás nem érinti a gyógyszertárakat, a benzinkutakat, a repülőtéri boltokat, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzleteket, továbbá a büntetés-végrehajtási, valamint az egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban lévő egységeket. Nem kell bezárniuk vasárnaponként a piacoknak és a szabadtéri vásároknak sem, emellett a kötelező bezárás nem érinti a kereskedőket kiszolgáló szolgáltatókat sem. Mivel súlyos károkat okozna a turizmusnak, ezért a tilalom nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra sem, amelyek szálláshely-szolgáltatással vagy vendéglátással foglalkoznak, illetve ehhez kapcsolódó tevékenységet folytatnak. Ugyanezen elv alapján kivételt képeznek a világörökségi területeken lévő üzletek is, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedések is. Vasárnap azonban az interneten leadott rendeléseket nem teljesíthetik az áruházak.

A kereskedelmi vállalatok változatos módszerekkel igyekeztek felkészülni a szünnapra. Az Országos Kereskedelmi Szövetségtől megtudtuk, a cégek egy része létszámstopot rendelt el az utóbbi hónapokban. A munkáltatók a megüresedő álláshelyekre már eddig sem vettek fel új alkalmazottakat, inkább munkatársakat csoportosítottak át. A vasárnapi bezárás a plázákra is vonatkozik. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége a távirati irodával azt közölte, a hazai üzletközpontok közül több március 15. után is fogadja a látogatókat vasárnaponként. Azok a plázák például biztosan kinyitnak, amelyekben van mozi, de egyre több filmszínház nélkül működő épület is üzemelni fog a hét utolsó napján. A szervezet eddigi információi szerint a 22 fővárosi pláza közül négy olyan bevásárlóközpont is kinyit, amelyben nem üzemel mozi, a 28 vidékiből pedig hat mozi nélkül működő üzletház tervezi ugyanezt. A korlátozás nem érinti a plázákban található éttermeket, kávézókat, patikákat, szépségszalonokat, fitnesztermeket és utazási irodákat. A plázák többsége főként csütörtöktől tervezi meghosszabbítani a nyitva tartást este tíz óráig, de várakozásaik szerint szombatonként lesz majd a legnagyobb tolongás a boltokban.

Megszűnő plázajáratok

Az üzletek vasárnapi zárva tartásáról rendelkező törvény március 15-i hatálybalépésével egy időben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) buszjáratain minden vasárnap az ünnepnapi menetrendet léptetik életbe – közölte lapunkkal a fővárosi társaság. A jövőben a kék autóbuszok vasárnaponként nem érintik a zárva tartó bevásárlóközpontokhoz tartozó megállókat. Mindez a Csepel és Szigetszentmiklós, illetve Budatétény között közlekedő 38-as, a 38A-s és a 238-as, valamint a 138-as járatra érvényes. Az intézkedés érinti még a Budaörs és Törökbálint közötti 140B jelű, a Békásmegyer és Rákospalota útvonalon járó 204-es, továbbá a Solymárt Óbudával összekötő 218-as autóbuszt. A zárva tartási törvény miatt más buszok menetrendje is módosul, a 48-as villamos vasárnaponként nem közlekedik. A változásokról a BKK-honlap részletes tájékoztatást ad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.