HÉV-ek és villamosok

Stadler gyártmányú vasúti járművek végső összeszerelését végezheti Dunakeszi járműjavítója.

2015. 03. 06. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő években munkához juthat Dunakeszi járműjavítója, ha új partnerével, a Stadlerrel sikeresen pályáznak az állami vasúti járműbeszerzési tendereken. Erre a segítségre rá is szorul az egykori MÁV-bázis, amelynek többségi része tavaly került vissza állami tulajdonba. A CAF-villamosok spanyol gyártójával született ugyan egy megállapodás járművek teszteléséről és végszereléséről, de abból egyelőre nem lett semmi.

Dunakeszin most abban bíznak, hogy a magyarországi gyártói és javítói kapacitásokkal rendelkező Stadler, amely eddig összesen 102 Flirt motorvonat leszállítására kapott megrendelést a MÁV-tól, a siker reményében pályázhat további vasúti járművek gyártására. A Stadler számára azért lehet vonzó az együttműködés, mert a gyártó jelenleg nem épített ki végösszeszerelő kapacitást szolnoki gyárában. Korábban tervezték ugyan, de a svájci központú társaság úgy ítélte meg, hogy nagyobb szükségük van az alumíniumkocsitest-gyártási képesség fejlesztésére.

A gyártási együttműködésről született szándéknyilatkozatot Szepessy Tamás, a Dunakeszi Járműjavító Kft. ügyvezetői igazgatója és Dunai Zoltán, a Stadler Rail Csoport országigazgatója írta alá. A gyártási együttműködésben a Stadler tervezéssel és kocsiszekrénygyártással, míg a járműjavító végösszeszereléssel és üzembe helyezéssel kíván részt venni. Hasonló típusú együttműködés akár 60-70 százalékos hazai beszállítói arányt is lehetővé tesz. A két cég közösen kíván pályázni a millenniumi kisföldalatti vasút járműveinek és a HÉV szerelvények szállítására, illetve a MÁV-Start által a közelmúltban bejelentett 50 motorvonat beszerzésére.

A szándéknyilatkozat aláírása nem jelenti konkrét szerződés létrejöttét, de ha megfelelő közbeszerzési eljárást írnak ki, azon közösen indulnak. A nemzetközi piacon a társaságok között már most is megvan az együttműködés, ugyanis a Dunakeszi Járműjavító Kft. és a Stadler jelenleg is együtt dolgozik egy szerződés elnyerésén, amelynek keretében az egyiptomi vasúttársaság részére kívánnak motorvonatokat szállítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.