Letaroljuk a horvát malomipart?

Az olcsó magyar liszt elárasztja a piacot, ezért bezárnak a horvátországi malmok – írja a Glas Slavonije.

mr
2015. 03. 09. 16:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát lapnak nyilatkozó, névtelenséget kérő malomipari cég vezetője megerősítette, hogy az iparágban egyre erősebb a konkurencia. Horvátországban a teljes lisztfogyasztás 420 ezer tonnát tesz ki, azonban ez a szám évről évre csökken. Ugyanakkor a kenyér és más péksütemények kereslete 2007 és 2011 között nem változott. Ugyan a 2012-es és 2013-as adatokat még nem hozták nyilvánosságra, de a lap forrása szerint a lisztfogyasztás tovább csökkent.

Horvátországban és az uniós országokban egyre nagyobb a konkurenciaharc a lisztpiacon, így egyre több malmot zárnak be. Németországban a malomipar nyolcvan százaléka a három legnagyobb termelő kezében van, Horvátországban ugyan jelenleg 55 malom működik, azonban öt cég fedi le a piac nyolcvan százalékát.

„Horvátországnak az unióba való belépésével a piaci verseny nagyon felerősödött, ami a hazai termelőket hátrányba sodorta a külföldiekhez képest” – mondta el a malomipari cég vezetője. Hozzátette: a malomipari termelők túlélésének feltétele ma az lenne, hogy átalakítsák mindazokat a szektorokat, amelyek a malomiparhoz kapcsolódnak, a búzatermelőktől a malomiparon át a lisztkereskedelemig.

Horvátországban ma túl sok termelő van, ők pedig csak alacsony terméshozamot tudnak felmutatni. A lap forrása rámutatott: az országba behozott sütőipari termékek nagyon jó minőségűek, mivel elsőosztályú búzából készülnek. Ezt pedig nehéz a hazai piacon beszerezni, ellentétben a külföldi országokkal, ahol a jó minőségű búza versenyképes áron kapható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.