Palagáz: aki mer, az nyer?

A kormány célja, hogy felélénkítse a palagáz-kitermelést hazánkban. De tényleg a magyar Szent Grál a palagáz?

Havasi Zsolt
2015. 03. 22. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány új lendületet adna a nem hagyományos módon kitermelhető olaj- és gázmezők feltárásának – írta a Napi.hu. A lap szerint a kabinet a bányajáradékot (azaz a kitermelt ásványi nyersanyag és geotermikus energia után az állami részedést) a nem hagyományos szénhidrogén-lelőhelyek esetében 12 százalékról 2 százalékra csökkentené. A cél, hogy azon néhány európai ország között legyünk, amelyek a gázkitermelés másfajta irányát követik – ezáltal csökkenne az orosz gázfüggőségünk.

A kormány az alternatív út megnyitására korábban már igen határozott lépéseket tett. Egyrészt a bányatörvényt kiegészítették egy olyan ponttal, amely a bányafelügyelet engedélyezési körébe helyezi az ásványvagyon-gazdálkodási célokat szolgáló technológia (például rétegrepesztés) alkalmazását. Másrészt módosították a bányatörvény végrehajtási törvényét. Eszerint a bányafelügyeletnek engedélyeznie is kell a rétegrepesztést a szénhidrogének feltárására, kitermelésére készített műszaki üzemi terv jóváhagyása során.

Minden eddigi intézkedés a palagáz – amelyet csodaszerként tartanak számon az energiaiparban érdekelt befektetők – sikeres kitermelése és a vonzó vállalkozói környezet kialakítása miatt történt. Ez a nem hagyományos szénhidrogén kirángathatja hazánkat és akár Európát a hagyományos és egyre fogyó földgáztól való függőségéből. De mi is az a palagáz?

Röviden: minden palagáz nem hagyományos szénhidrogén, de nem minden nem hagyományos szénhidrogén egyúttal palagáz is. Holoda Attila, az NFM korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkára a minap megjelent virtuális naplójában közzétett írásában tette tisztába a félreértéseket.

Mint a szakember írja, a „földgáz és a kőolaj a szerves anyagok bomlásából keletkezik”. Az évezredek alatt a talajban képződött olaj – vándorlás következtében – olyan helyen gyűlik össze, ami felett már úgynevezett vízzáró réteg található. Ekkor jön létre a kőolajcsapda. Mivel az olaj felett általában gázt tartalmazó réteg van, a kitermelés a nagy nyomás miatt már egyszerű. Holoda Attila kiemeli, hogy a palagáz a keletkezésekor beszorult az agyagmárgakőzetekbe, ahol az áteresztőképesség miatt gáz vagy olaj halmozódik fel  Emiatt – a szakember szerint – a palagáz helyett a márgagáz a pontos megnevezés. De a nem hagyományos földgáznak több formája is létezik, ilyen a Mecsekben nagy mennyiségben található metán és a makói helyszínen folyó kutatások során feltárt gáz, amit hivatalos nevén medence közepi gáznak neveznek a szakemberek. Egy szó mint száz a nem hagyományos szénhidrogének többszörösét teszik ki az eddig már bevett módon feltártaknál.

S ha már van neve a gyereknek, adódhat a kérdés: hogyan lehet felszínre hozni? A technológia egyszerűnek hangzik, azonban annál inkább a türelemre és az invesztált költségekre hagyatkozik. A kitermelés módja, hogy lefúrnak abba a rétegbe, ahol a gáz van – ez általában 6-7 kilométeres mélységet jelent, ezután az úgynevezett hidraulikus rétegrepesztéses (amit a köznyelv repesztésnek hív) technológiát alkalmazzák. A porrá zúzódott kőzetek között vízbázisú folyadékkal mesterséges csatornát hoznak létre. A központi járatokból vízszintes furatok ágaznak szét, majd a beléjük pumpált vegyszeres vízzel (természetesen nem mindegy a vegyszer típusa) repesztik szét a palarétegeket.

 

A technológia alkalmazásának veszélyességéről megoszlanak a vélemények. Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének képviselője az MNO-nak elmondta, hogy a szervezet ellenzi a palagáz kitermelését, mert annak kockázatai nem megfelelően kezeltek. Mint mondta, az Európai Unió is veszélyt lát a nem hagyományos szénhidrogének kitermelésében. A szövetség éghajlatvédelemmel és energiapolitikával foglalkozó munkatársa kiemelte, hogy a palagáz-kitermelés, ellátás és égetés üvegházgáz-kibocsátása nagyobb, mint a hagyományos, fosszilis eredetű gázé. Jelentős környezeti kockázatot jelent a repesztés miatt a felszíni és felszín alatti vizek szennyeződése, a vízellátás zavarai, a talaj-, a levegő- és a zajszennyezés, a szeizmikus zavarok.

Arra a kérdésre, miszerint csak vizet és hétköznapokban is használt vegyik anyagokat használnak a repesztéshez, elmondta: „a palagázlobbi ezzel a retorikával próbálja elbagatellizálni a repesztőfolyadék vegyi anyagait”. Hozzátette: a repesztőfolyadékként (benne például benzol, toluol, etil-benzol és xilol, melyek hivatalos besorolás szerint rákkeltőek) használt folyadékok kisebb része a folyamat után is a mélyben marad, illetve onnan kioldhat nehézfémeket. Botár szerint ezáltal nem megoldott a kérdés azzal, hogy a nagy részét kiszivattyúzzák, ráadásul a tisztítás után visszamaradó veszélyes hulladékanyag kezelése, tárolása sem teljesen megoldott sok esetben.

Gazdaságos-e egyáltalán a palagáz kitermelése? Egy olajvállalatnál dolgozó forrásunk elmondta, hogy a kutatás összköltsége a kutatófúrásokkal együtt a több milliárd forintot is elérheti – ám a siker még ekkor se biztos, ugyanis a „trend” azt mutatja, hogy tíz próbálkozásban egy-kettő sikeres. (Lengyelországban, ahol nagy jövőt jósoltak a palagáz-kitermelésnek ötven fúrás közül egy hozott eredményt – a szerk.) A szakember szerint nagy kérdés az, hogy akadnak-e olyan befektetők, akik az előzetes bizonytalanságot mérlegelve belevágnak a megvalósításba. Mint mondta, tény, hogy a Makói-medencében ötszáz évre elegendő gázmennyiség található, és a kormány próbálja vonzóvá is tenni a palagázkutatást a vállalatok számára, de a tények mást mutatnak.

A kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. és a szerbiai Naftna Industrija Srbije jsc. (NIS) közös, három kút fúrására szóló projektje kudarcba fulladt a Makói-medencében, mert műszakilag nem tudták megoldani a kitermelést. A Falcon – amelynek ausztráliai és dél-afrikai projektjei rendben működnek – most új partnert keres, ugyanis a csökkenő olajárak nem teszik lehetővé, hogy egymaga finanszírozza a projektet.

Az olajárak pedig elsősorban azért csökkentek az utóbbi időben, mert az Egyesült Államok földgáz- és kőolaj-kitermelése növekedett, így az USA kevésbé van rászorulva az energiahordozók importjára. Ennek egyik oka, hogy ott sikerágazat lett a palagáz kitermelése, amelyet viszont ott is egyre nagyobb környezetvédelmi kockázatnak tartanak. De minél alacsonyabb szintre esnek az olaj- és földgázárak, annál kevésbé éri meg ezzel a drága technológiával a kitermelés.

Barta Judit, az Energiakutató Intézet ügyvezető igazgató korábban a Privátbankár.hunak kifejtett gondolatmenete is a kedélyeket csillapítja. Szerinte a „forrás” túl mélyen van, ahol nagy a hőség, emiatt nehéz a kitermelés. Ráadásul az átlagosnál sokkal kénesebb, vagyis elégetésekor a savas esők kialakulását segítheti elő. Persze meg lehet tisztítani, ez azonban a költségek emelkedésével járna. Tehát a szakember szerint nem Makó lesz a megoldás az energiafüggőségünk csökkentésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.