Tovább szűkült a kivételek köre

Tovább szigorodtak a kötelező vasárnapi pihenőnap szabályai a kereskedelemben.

2015. 03. 18. 3:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három kérdésben szavazták meg tegnap a képviselők a korábban benyújtott módosító indítványokat az üzletek kötelezően elrendelt vasárnapi bezárása kapcsán. Ezzel további kereskedőkre terjesztették ki a korlátozást. Eldőlt, a vasárnapi munkavégzés tilalma immár azokra az értékesítőhelyekre is kiterjed, amelyek benzinkút területén vannak, de nem árulnak üzemanyagot, valamint azokra, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet.

Előbbi lényege, hogy az üzemanyagtöltő állomások saját üzletei, vagyis a shopok továbbra is nyitva lehetnek vasárnaponként, mivel a benzineladás mellett a vásárló egyéb termékekkel történő kiszolgálása nem igényel plusz munkaerőt. A töltőállomások területén működő, de üzemanyagot nem áruló, különálló boltok esetén viszont érvénybe lép a vasárnapi tilalom. Idehaza a Spar üzletlánc neve alatt működik a legtöbb benzinkutas bolt, ezért a sajtóban lex Sparként híresült el a szigorítás, amely egyes vélekedések szerint a multilánc üldöztetésére született. Azonban lapunk úgy értesült, a legtöbb ilyen franchise rendszerben működő üzletet mégsem érinti a korlátozás, mivel gyakori, hogy az állomás shopja egy térben van a Spar üzlettel. Ahol pedig egyúttal üzemanyag-értékesítés is történik, ott a törvény engedi az egyéb termékek árusítását, függetlenül attól, milyen márka alatt működik a szupermarket.

A kis- és nagykereskedelmi tevékenységet egyszerre folytató áruházakra vonatkozó korlátozást többen lex Metróként értelmezték, vagyis úgy, hogy a szigorító intézkedésnek az a célja, a Metro áruházak se nyithassanak ki vasárnaponként. Azt azonban a törvény továbbra is lehetővé teszi, hogy az érintett egységek termékei a hét utolsó napján is elérhetők legyenek azok számára, akik továbbadják az árucikkeket. Vagyis a nagykereskedelmi tevékenységet nem tiltotta meg a rendelkezés, így például a kisebb boltok, vendéglátóegységek frissáru-beszerzése továbbra is megoldható vasárnaponként.

– Hazánkban 15 ezer nagykereskedelmi raktár működik, amelyek szinte mindegyike a végfelhasználóknak is értékesít, azaz kiskereskedelemmel is foglalkozik. Ezek a vállalkozások eldönthetik, hogy 200 négyzetméternél kisebb üzletüket nyitva tartják-e, amennyiben a tulajdonos vagy családtagja végzi el a munkát – magyarázta lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György hangsúlyozta: a törvény hatálya alól kivételt jelentő üzleteknek nem kötelező üzemelniük a zárvatartási időszakban.

A honatyák szavaztak a munka törvénykönyvének módosításáról is. Eszerint azok az alkalmazottak lesznek jogosultak a jövőben a százszázalékos vasárnapi bérpótlékra, akik olyan boltban dolgoznak, amely csak az adventi vasárnapokon és az év egy tetszőleges vasárnapján nyithat ki. Minden más esetben a szabályok ötvenszázalékos bérpótlékot írnak elő a hét utolsó napján dolgozóknak.

– Üdvözöljük a 100 százalékos pótlék bevezetését, azonban az emelést minden, vasárnap munkába állított kereskedelmi dolgozóra ki kellett volna terjeszteni. Így ugyanis, ha például egy nagyáruházban dolgozó árufeltöltőt vasárnap estére rendelnek be a hétfői nyitás előtt éjszakai munkára, akkor csak néhány órára jár neki a pótlék, ráadásul este dolgozhat, míg korábban az egész napi munkáért járt a pluszpénz. Egy nagyobb láncnál átlagosan 5-6 ezer forinttal kevesebbet visznek haza ezentúl a dolgozók – mondta lapunknak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba kiemelte: a munkáltatók közül egyik sem jelezte, hogy ezt a kieső pénzt béremeléssel kompenzálják az alkalmazottaknak. Számítások szerint egy 18 ezer főt foglalkoztató áruházlánc esetében a pótlékok kiesése évente nagyjából félmilliárd forintnyi megtakarítást jelent. Vagyis ha a hét többi hat napján nem apad számottevően egy lánc forgalma, a vállalat még nyer is a rendelkezésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.