A Standard & Poor’s is odacsapott Ukrajnának

A Moody’s és a Fitch is ezt tette.

2015. 04. 10. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Ukrajna hosszú futamidejű devizaadós-besorolását az eddigi CCC mínusz-ról CC-re rontotta, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Az S&P indoklása szerint az ukrán eurokötvény-kötelezettségek tervezett átalakítása várhatóan értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakció – distressed exchange – formáját ölti majd, ami hitelminősítési szempontból a szuverén devizaadósság-kötelezettségek törlesztési csődjének felelne meg.
Ha az adósságátrendezés valóban értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakcióként megy végbe, a Standard & Poor’s valószínűleg SD (Selective Default, bizonyos kötelezettségekre kiterjedő törlesztési csőd) besorolási szintre rontja tovább Ukrajna szuverén osztályzatát, az érintett adósságállományra pedig D (default, törlesztési csőd) minősítést ad – áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.

Az S&P szerint az ukrán makrogazdasági környezet is rendkívül rossz. A cég közölte, hogy az ukrán hazai össztermék (GDP) 2014-re becsült 7 százalékos zuhanása után az idei évre is hasonló, „ha nem még ennél is nagyobb mértékű” visszaesést vár az ukrán gazdaságban.

A helyzet az ukrán pénzügyi szektorban sem jobb. A hitelminősítő az elemzésben felidézi, hogy jelenleg a 10-es, vagyis a legrosszabb csoportban tartja nyilván az ukrán bankszektor országkockázati megítélését (Banking Industry Country Risk Assessment – BICRA).

A Standard & Poor’s BICRA-mutatója a vizsgált ország pénzügyi szektorának egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.

Az ukrán bankrendszer 10-es BICRA-osztályzatával kapcsolatban a cég kiemelte, hogy az ukrán bankokból a teljes betétállomány 30 százalékát vonták ki tavaly a betéttulajdonosok. A folyamat nem állt le: az idén januárban és februárban további 1,5, illetve 2,3 százaléknyi betétállományt vettek ki tulajdonosaik. A hrivnyabetétek valamelyest stabilizálódtak, de a devizabetétek kiáramlása az időközben bevezetett tőkekorlátozások ellenére is folytatódik – áll a Standard & Poor’s pénteki londoni elemzésében.
Az ukrán devizatörlesztési államcsődöt a többi hitelminősítő is egyre nagyobb kockázatnak tartja, és ezt érvényesítik is az ukrajnai államadós-besorolásokban.

Nemrégiben a Moody’s Investors Service is leminősítette Ukrajnát, az addigi Caa3-ról Ca-ra rontva az ukrán szuverén adósosztályzatot, további negatív kilátással. A cég a lépést ugyanazzal indokolta, mint a Standard & Poor’s a pénteken bejelentett leminősítést: a Moody’s szerint „gyakorlatilag 100 százalék” az esélye annak, hogy a tervezett adósságátrendezés értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakció formáját ölti majd, és ez a Moody’s kritériumai szerint az államadósság-kötelezettségek törlesztési csődjének felel meg.

A Moody’s besorolási módszertanában Ca-nál már csak egy rosszabb osztályzat van, a C, amely a már bekövetkezett törlesztési csődöt jelzi.

Nem sokkal korábban a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings rontotta CCC-ről egy fokozattal CC-re Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását.

A Fitch a lépéshez fűzött elemzésében hangsúlyozta: a CC osztályzat azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik „valamilyen formájú” törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.