Már nem olyan bűnbánók az adócsalók?

A korábbinál több stabilitás számlára a megszokottnál kevesebb pénz érkezhet ebben az évben.

Wiedemann Tamás
2015. 04. 28. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén sem várható dömping az adóamnesztiát biztosító pénzügyi szolgáltatások felfutásában. A magyarországi bankoknál nyitható stabilitás megtakarítási számlák (SMSZ) esetében még a tavalyinál is kisebb összegek érkezhetnek haza. A magyar tulajdonú privát banki szakértő és pénzügyi tanácsadó cég, a Blochamps Capital előrejelzése szerint idén 33–37 milliárd forintot hozhatnak haza a bűnbánó adócsalók, ami elmarad a tavalyi befizetésektől. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint 2014-ben 610 SMSZ számlát nyitottak, amelyre 37,8 milliárd forintot fizettek be. A cég előrejelzése szerint idén mintegy 40 százalékkal több, a prognózis szerint 850 ügyfél nyithat számlát, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár kevesebb pénz érkezik haza az adóparadicsomokból, de többen élnek az amnesztia lehetőségével. A Magyar Nemzet számításai szerint az elmúlt évben átlagosan 62 millió forintot fizettek be számlánként az ügyfelek, míg idén ez az arány 40 millió forintra csökkenhet.

 

 

Az adóamnesztiát biztosító szolgáltatás lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forintos összeg származását és a közteherfizetést nem firtatja az adóhatóság, ha abból meghatározott feltételek mellett öt évre államkötvénybe fektetik a pénzt. A programban önkéntes alapon vehetnek részt a hazai bankok, amelyeknek van ugyan adatszolgáltatási kötelezettségük, ám ez a számlatulajdonos azonosítása nélkül történik. A megtakarítási számla egyik vonzereje az idősávos adókulcs: ha valaki az első három évben kiveszi pénzét a számláról, a kamatadó kétszeresét fizeti, ezt követően a kulcs a harmadik-negyedik évben megegyezik az adott évre vonatkozó kamatadó mértékével, amely jelenleg 16 százalék. Amennyiben a kifizetés a negyedik vagy az ötödik évben történik, már csak 8 százalékkal kell a tőke és a hozam után adózni, az ötödik évtől pedig az összeg adómentessé válik, miközben a mindenkori állampapírhozamokkal kamatozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az adócsaló bízik a magyar állam által létrehozott szolgáltatásban, akkor öt év után úgy tudja legalizálni az adózatlan jövedelmét, hogy még kamatot is kap a pénze után.

Nyolc hazai pénzintézetnél – UniCredit, OTP, Raiffeisen, FHB, MKB, Erste, Gránit és a K&H Bank fiókjaiban – nyitható megtakarítási számla. A pénzintézetek alapvetően szemérmesen viselkednek, mert széles körben nem reklámozzák a szolgáltatást, amely természeténél fogva egyébként is privátbanki tevékenységnek számít. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az ügyfelet egy banki tanácsadó segíti a számlanyitás folyamatában. – Több bank is tartózkodik az SMSZ aktív propagálásától, elsősorban a saját ügyfeleinek utalását fogadja be, bár ajánlás mellett, az ügyfél alapos átvilágítását követően, azért külsős személyek számára is elérhető az adott pénzintézetben a szolgáltatás – mondta lapunknak Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője. Karagich elmondása szerint az ügyfelek is óvatosak, miután a számlákra érkező összegek többségében offshore adóparadicsomokból – legfőképpen Svájcból – hazautalt jövedelemként érkeztek tavaly a kontókra.

Ahogy lapunk beszámolt róla, az idei első negyedévben 98 SMSZ számlát nyitottak, amelyre 7,1 milliárd forintot utaltak haza a legalizálni kívánó adókerülők. Érdekesség ugyanakkor, hogy a NAV közlése szerint az első negyedévben csak öt bank küldött adatokat, vagyis úgy tűnik, hogy három pénzintézetnél nem történt friss számlanyitás. Lapunk megkereste a bankokat is, a válaszokból arra lehet következtetni, hogy az UniCredit, az Erste, az MKB és a Raiffeisen, illetve az FHB Bank esetében voltak számlanyitások az első negyedévben. Bár hosszú távú következtetést az első negyedévi adatokból nem lehet levonni, Karagich István szerint az érezhetően csökkenő befizetési dinamika miatt a konstrukció létjogosultsága attól függ, hogy elkezdenek-e élni a hazai befizetők ezzel a lehetőséggel, vagy továbbra is a külföldről ideáramló offshore jövedelmek adják majd a befizetett összegek gerincét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.