Olcsóbb az élet, többet fogyasztunk

A fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak alacsonyabbak, a kiskereskedelmi forgalom pedig 6,2 százalékkal nőtt.

HZS
2015. 04. 08. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2015 első negyedévében a fogyasztói árak átlagosan 1,0 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy jelentősebb mértékben a háztartási energia és az üzemanyagok ára csökkent éves összehasonlításban, ugyanakkor egy hónap alatt 5,4 százalékkal drágultak az üzemanyagok, és az élelmiszerek ára is emelkedett februárhoz képest, elsősorban az idényáras élelmiszerek drágulása miatt.

 

 

Pozitívnak nevezte Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a fogyasztói árak csökkenésének márciusi mérséklődését szerdán az M1-en. Hozzátette, hogy az elmúlt 40-45 évben nem volt negatív infláció Magyarországon, nem csökkentek statisztikailag kimutathatóan a fogyasztói árak. Mint mondta az infláció kedvező alakulásához hozzájárult a forint erősödése, illetve a magyar gazdaság stabil növekedése, az adósságállomány csökkenése és a pénzügyi egyensúly javulása is.

A hivatal a kiskereskedelmi forgalommal kapcsolatban, januárban mért – tisztított adat szerinti – 8,7 százalékos emelkedéshez képest februárban némileg lassult a bővülése. Ugyanakkor huszadik hónapja megszakítás nélkül nő a lakossági fogyasztás.

A januári ütemnél csak tavaly áprilisban mért gyorsabb növekedést a statisztika. A naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,3 százalékos februári növekedése lassabb volt ugyan a januári 5,7 százalékos ütemnél, de tavaly szeptember óta, azaz fél éve töretlen.

 

 

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene, ami szintén lassabb a januárban kiugró 12,2 százalékos szárnyalásnál. Az üzemanyag-forgalom 11,1 százalékos növekedése viszont további élénkülést mutat a januári 9,4 százalék után. Az év első két hónapjában a forgalom volumene naptárhatástól megtisztítva 7,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer-forgalom 4,5, az iparcikkek eladása 10,0, az üzemanyag-forgalom pedig 10,3 százalékkal nőtt a múlt év első két hónapjához képest.

Az export és az import euróban számolt értéke 7,4, illetve 6,3 százalékkal haladta meg februárban az egy évvel korábbit, az aktívum 128 millió euróval 935 millió euróra nőtt – jelentette első becslése alapján a KSH szerdán.

Az első két hónapban a kivitel 5,6 százalékkal, a behozatal 3,5 százalékkal nőtt. A kereskedelmi többlet 1,644 milliárd euró volt, 330 millióval több, mint tavaly január–februárban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.