Törvényjavaslatot adtak be a hatékonyságért

A javaslat célja például az európai uniós irányelv átültetéséhez szükséges szabályozás megalkotása.

RZ
2015. 04. 07. 20:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A javaslat célja az 2012. október 25-én elfogadott európai uniós irányelv átültetéséhez szükséges szabályozás megalkotása és a jogharmonizációhoz kapcsolódó törvényi módosítások elvégzése.

Ennek az irányelvnek a célja az energiahatékonyság előmozdítása az Európai Unióban, ezen keresztül az EU 2020-ig elérendő 20 százalékos energiahatékonysági célkitűzésének teljesülése. Az irányelv alapján minden tagállamnak meg kell állapítania egy úgynevezett nemzeti indikatív energiahatékonysági célkitűzést, ezért a javaslatban foglalt intézkedések a nemzeti célérték teljesülését biztosítják – olvasható az általános indoklásban.

Az előterjesztés szerint a magán- és köztulajdonban lévő lakó- és kereskedelmi célú épületek felújításának ösztönzésére hosszú távú stratégiaként Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát kell kidolgozni. A javaslat rögzíti, hogy ezt a stratégiát háromévente kell felülvizsgálni. Ezt a javaslat a kormány feladataként nevesíti, és a kabinetnek meg kell küldenie az Európai Bizottság számára is.

Tekintettel arra, hogy a stratégiában foglalt adatoknak a Nemzeti Energiastratégiában foglalt adatokon kell alapulniuk, összhangban kell lenniük a kormányzati energiapolitikai intézkedésekkel, előrejelzésekkel, ezért a stratégiaalkotással kapcsolatos előkészítő feladatok is szükségszerűen az energiaügyekért is felelős nemzeti fejlesztési miniszter felelősségi körébe tartoznak a kormányzaton belül. Az épületenergetikai stratégia felülvizsgálatát a nemzeti fejlesztési miniszter végzi a 2014. április 30-át követő minden harmadik év április 30-ig.

A kormány energiahatékonysági feladatait is részletezi a javaslat, valamint rögzíti a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hasonló feladatait. Így például azt, hogy a hivatal nyilvántartja és közzéteszi a végfelhasználási energiamegtakarítás összesítéséhez szükséges, az egyes szakpolitikai intézkedések révén elért energiamegtakarítási adatokat, névjegyzéket vezet az energetikai auditorokról és energetikai auditáló szervezetekről, értékelést készít a földgáz- és villamosenergia-hálózatok energiahatékonysági potenciáljáról, valamint részt vesz a különböző villamosenergia-termelő létesítmények tervezésében.

A törvény kimondaná azt is, hogy energiahatékonysági felújítási kötelezettség alá esnek a központi kormányzat által használt, állami vagy központi kormányzati tulajdonban lévő fűtött vagy hűtött, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendeletben meghatározott követelményértéket el nem érő és 500 négyzetmétert – 2015. július 9-étől pedig a 250 négyzetmétert – meghaladó hasznos alapterületű épületek.

Évente el kell végezni a felújítási kötelezettség alá eső kormányzati épületek közül azoknak a felújítását, amelyeknek alapterülete eléri a felújítási kötelezettség alá eső kormányzati épületek összalapterületének 3 százalékát. A felújításnak legalább a jogszabályban meghatározott energetikai minimumkövetelményeknek meg kell felelnie.

A javaslat kitér arra is, hogy milyen energiahatékonyság- javító intézkedéseket kell tenni a végfelhasználási energiamegtakarítás érdekében. A végrehajtási időszakban, azaz 2014. január 1-jétől 2020. december 31-ig minden évben az összes energiaelosztó vagy az összes kiskereskedelmi energiaértékesítő vállalkozás által a végső felhasználók számára évente értékesített energiavolumen 1,5 százalékának legalább megfelelő új megtakarítást kell elérni a 2013. január 1-jét megelőző legutóbbi hároméves időszak átlagában. Ez a kötelezettség a végfelhasználási energiamegtakarítási kötelezettség, amelynek teljesüléséért a kormány felelős.

Részletesen kitér a javaslat az energiatermelő létesítmények, hőenergiát szállító hálózatok és hulladékhőt termelő ipari létesítmények hatékony működtetésére, valamint az energiafogyasztók és a piaci szereplők tájékoztatására.

A nagyvállalatok először 2015. december 5-ig, majd azt követően négyévente energetikai auditot kötelesek lefolytatni. A kötelezetti kör, azaz a nagyvállalatok lehatárolása a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvényben foglaltak szerint történik meg. Nagyvállalatnak az a vállalkozás minősül, amely 250 munkavállalónál többet foglalkoztat vagy amelynek éves forgalma meghaladja az 50 millió eurót vagy mérlegfőösszege a 43 millió eurót.

A javaslat szerint a MEKH ellenőrzi, hogy az egyes nagyvállalatok eleget tettek-e auditálási kötelezettségüknek, és a hivatal a kötelező energetikai auditok szakmaiságát is ellenőrzi. A hivatal 2016. december 31-ig nem állapít meg bírságot az energetikai auditálási kötelezettség teljesítésének elmaradása miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.