Felpörgött az év elején a foglalkoztatás

A magyar munkanélküliség aránya az Európai Unió átlaga alatt van, év végére akár hét százalék alá is csökkenhet.

Horváth Attila
2015. 05. 29. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február eleje és április vége között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a foglalkoztatottak létszáma 4,141 millió fő volt, ez 73 ezerrel, 1,8 százalékkal több az előző év azonos időszakában mértnél. A 25 és 54 év közöttiek, valamint az idősebb, 55 és 64 év közötti lakosok között egyaránt nőtt a foglalkoztatottak száma. Az előbbieké 1,1 százalékponttal, 79,8 százalékra, utóbbiaké 2,9 százalékponttal, 43,8 százalékra emelkedett.

A KSH azt is közölte, hogy a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 19 ezer fővel, 338 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 7,6 százalékra csökkent. A férfiak és a nők munkanélkülisége közel azonos szintű volt, a nőkét azonban jelentős javulás jellemezte. A munkanélküliek 45,2 százaléka tartósan munkanélküli, azaz legalább egy éve keres állást. A foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok annak ellenére javultak az előző évihez képest, hogy a KSH szerint idén márciusban 151 ezer volt a közfoglalkoztatott, tavaly ugyanebben a hónapban még 209 ezer.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője lapunknak úgy kommentálta a KSH adatait, hogy azok a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözik. Szerinte a szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt az év második felében 7 százalék alá is mérséklődhet a munkanélküliségi ráta – hozzátette, a közfoglalkoztatás erősebb növekedése esetén ez a szám alacsonyabb is lehet. Az elemző szerint a várakozásokkal összhangban csökkent 7,6 százalékra a munkanélküliségi ráta február–áprilisban az előző háromhavi átlagos 7,8 százalékról. Ez megfelel a szezonális hatásoknak, és tükrözi a kedvező munkapiaci folyamatokat. Szerinte a dinamikusan növekvő reálgazdaság és közelmúltbeli beruházások is hozzájárultak a foglalkoztatottság bővüléséhez, túlnyomórészt nem a közmunkások száma emelkedett. Kifejtette, az idei első negyedévben a közfoglalkoztatottak száma 5400-zal csökkent, így a növekedést teljes egészében a növekvő munkaerő-kereslet okozta.

Barczel Vivien, az Erste makroelemzője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az első negyedévhez képest 0,2 százalékponttal mérséklődött a munkanélküliség, ami a szezonális hatásoknak, a mezőgazdasági idénymunkák áprilisi elindulásának köszönhető. Ő is úgy vélte, hogy az év utolsó hónapjaira 7 százalék körüli szintre csökkenhet a munkanélküliség, ezzel párhuzamosan pedig a foglalkoztatás is nő.

– Folytatódtak a több mint egy éve látszó, kedvező munkaerő-piaci tendenciák Magyarországon, a foglalkoztatottak száma tartósan 4 millió felett, a munkanélkülieké pedig 400 ezer alatt van – kommentálta az adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára tegnap reggel a köztévében.

Czomba Sándor kiemelte, a foglalkoztatotti létszám éves, több mint 73 ezres növekedésének jelentős része, 60 ezer új munkahely a versenyszférából kerül ki. Szerinte elsősorban a feldolgozóipar, az építőipar, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és a mezőgazdaság területén jöttek létre új versenyszférás munkahelyek. Hozzátette, hogy a nők foglalkoztatottsága jelentősen javult, és viszonylag jó a fiatalok munkanélküliségi mutatója is. A 15–24 éves fiatalok munkanélküliségi rátája azonban viszonylag magas, 19 százalék körüli, igaz, csökkenőben van. Magyarország a 7-8 százalék körüli munkanélküliségi rátájával Svédországgal, Finnországgal, Belgiummal, Hollandiával van egy súlycsoportban, ugyanakkor a foglalkoztatási adatokban még van mit pótolni. Az államtitkár szerint reális esély van arra, hogy Magyarország a foglalkoztatásban is felzárkózzon az erős középmezőnybe.

Az NGM lapunkhoz eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a magyar munkanélküliségi arány továbbra is jóval az uniós átlag alatt van. Kiemelték azt is, hogy ismét csúcson van a nők foglalkoztatása. A tárca közölte, mostanra 450 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon, mint öt éve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.