Vagy nagyon jól járunk, vagy nagyon rosszul

Komoly piaci előnnyel jár a génkezelt termékek kizárása?

Fokasz Oresztész
2015. 05. 22. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zéró toleranciát hirdetett a genetikailag módosított termékekkel szemben a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor minapi kijelentése szerint két héten belül akár törvény is garantálhatja hazánk – az alaptörvény által is deklarált – GMO-mentességét. A legújabb európai uniós rendelet ugyanis kimondja: minden uniós tagállam saját maga alkothatja meg szabályozását, azaz dönthet, hogy védi-e magát a génmódosított élelmiszerektől, vetőmagoktól. A minisztériumban még dolgoznak egy címkézésre vonatkozó rendeleten is, amely előírja, hogy milyen tájékoztatásnak kell szerepelnie az élelmiszereken. Ez azért fontos – mondta Fazekas Sándor –, mert így már a határon kitilthatók a nem kívánatos importáruk. A miniszter jelezte: több tagállam is érdeklődik azon magyar javaslat iránt, hogy az EU legyen GMO-mentes övezet.

Az ügy akkor lángolt fel igazán, amikor napirendre került a TTIP, hivatalos nevén transzatlanti befektetési és kereskedelmi partnerség. Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió között aláírásra váró szabad kereskedelmi együttműködés gyakorlatilag egyetlen, egységes szabad piaccá olvasztaná össze a világ két legnagyobb gazdaságát. A tárgyalások során az egyik legkomolyabb ütközőpontot az jelenti, hogy az USA többek közt az unió génmódosított termékekre vonatkozó szabályozásának lazítását szeretné elérni. Egyszerűbben: nyíljon meg az uniós piac a génmódosított termékek előtt. De mire ez a nagy felhajtás? Tényleg hatalmas károkat okoz a magyar (és európai) piacnak, ha beengedjük a „buherált” terményeket?

A GMO genetikailag módosított növény, melynek DNS-ét laboratóriumi körülmények között változtatják meg, általában úgy, hogy másik faj génjét ültetik be. Tulajdonképpen amióta növényeket termesztünk, azóta szórakozunk azok DNS-ével is. Régészek szerint például az amerikai bennszülöttek nyolcezer évvel ezelőtt termesztették ki egy másik növényből azt a kukoricát, amit ma is jóízűen fogyasztunk. Mindezt még jóval azelőtt, hogy a modern ember rájött volna, hogyan tegyen át géneket a DNS-be.

Tekintsünk úgy a DNS-re, mint egy szakácskönyv enciklopédiára, az egyes receptek mondják meg, hogyan készíts embert – írja a szakirodalom. A téma igen szerteágazó, a Lifehacker nevű portál színvonalas összefoglalóját ide kattintva átböngészheti. A növényeknek különböző „receptválogatásaik” vannak, ezért is lesz belőlük növény, és nem ember. Ha nagyobb vagy ízesebb növényt szeretnénk, ki kell találni, hogyan változtassunk meg párat a receptek közül. A tudósok fognak egy receptet (gént) és az egyik szakácskönyvből áthelyezik a másikba. Az eljárás során „mindössze” egy nagy bizonytalansági tényező van: a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet irányítani a beépített gének elhelyezkedését, azaz nem lehet tudni, hol fognak kikötni – lehetséges, hogy a beilleszteni kívánt gén egy másik gén közepébe ékelődik, megakadályozva a növényt a kifejlődésben. Ennek tudatában számtalan tesztelésre és monitorozásra van szükség ahhoz, hogy az adott növény úgy „távozzon” a laborból, hogy megfelelően „funkcionál”.

A probléma alapvetően nem magával a génmódosítással van, hanem a vállalatokkal. Míg a genetikailag módosított növények története „csak” az 1990-es évektől létezik, addig az ipari mezőgazdaság egészségügyi, környezetvédelmi és gazdasági problémáinak gyökere ennél mélyebbre nyúlik vissza. A nagy kiterjedésű, monokultúrás gazdaságok például veszélyeztetnek más helyi növényeket, csökkentik a biodiverzitást, ami egyes esetekben láncreakciót indíthat be az élővilágban. Vagy az is problémát jelenthet, hogy egyes termelők mesterséges trágyát használnak, ami bekerül a közeli vízhálózatba, megzavarva ezzel az ökoszisztémát, kiirtva a halakat. A hizlalótelepek környékén pedig éppen a túl sok állati ürülék okoz veszélyeket. Jogos félelemnek tekinthető az is, hogy a génkezelt organizmusok túl sok növényvédő szert hoznak ételeinkbe, környezetünkbe.

A módosított növények egyik típusa ugyanis növeli a vegyszerhasználatot – igaz, a másik, gyakoribb típusa viszont csökkenti azt. Emlékezetes botrányt kavart a Monsanto óriáscég, amely génmódosított magvak mellett a RoundUp gyomirtó készítője is egyben, aminek hatóanyaga kémikus berkekben glifozátként ismert. A vállalat trükkje az volt, hogy az általa kifejlesztett terményeket ellenállóvá tette a RoundUppal szemben. Így a termelőknek csak annyi dolguk volt, hogy „csomagban” megvegyék ezeket a magokat és gyomirtót, majd szőnyegbombázás-szerűen rászórják az egész termőföldjükre, abban a tudatban, hogy a gyomok elpusztulnak, a különlegesen kifejlesztett kukorica és szója viszont túlél. A glifozát már a GMO-k előtt is népszerű volt ugyan, de manapság a farmerek sokkal nagyobb előszeretettel használják. A rossz hír, hogy ezeknek a növényeknek köszönhetően a gazdák manapság hatalmas mennyiségű gyomirtót permeteznek. A jó hír, hogy legalább ez az egyik legkevésbé toxikus gyomirtó. Ráadásul a gyomok egyre ellenállóbbá válnak a glifozáttal szemben, tehát a farmereknek egyre többet kell ebből használniuk. A vállalatok, hogy megoldják ezt a problémát, igyekeznek kifejleszteni új GMO-kat, amelyek eltűrik egyéb növényvédő szerek alkalmazását, tehát tovább folytatódik a túlpermetezés és a rezisztens gyomok alkotásának köre.

Mindezek alapján a génmódosítás – legalábbis ez a fajtája – eléggé ördögtől való eljárásnak tűnik. Viszont a GMO-k teljes tiltásával, rovar- és vegyszerellenálló növények nélkül a termesztők sokkal több széles körű védelmet nyújtó vegyszert lennének kénytelenek használni, ez pedig járulékos károkat okozna az élelmiszer-ellátásban. A gyomellenálló növények nélkül a farmerek kevesebb glifozáttartalmú szert használnának, ami lelassítaná a glifozát-ellenálló gyomok terjedését, ezzel esetleg egészségesebb talajélővilágot létrehozva. Viszont a földművelők gyakrabban szántanák a földjeiket, ami elpusztítaná a talaj menti élővilágot, ezzel több üvegházgázt termelve. Mindenesetre a génmódosított magok sosem voltak az építőkövei a hagyományos élelmiszer-rendszernek – a termelők így vígan meglennének nélküle. Külön – és nem elsősorban gazdasági, hanem inkább etikai – kérdés, hogy egyes „mesterséges” terményeket leginkább a harmadik világ élelmezési gondjainak kezelésére fejlesztettek ki – ilyen a fehérjében gazdag burgonya vagy az A-vitaminos rizs. Ezeket betiltani pedig nem lenne túl humánus lépés.

Ahogy a fentiekből is látszik, számos érvet és ellenérvet lehet felsorakoztatni GMO-ügyben. A kormány és a szakemberek álláspontja természetesen különböző. Silhavy Dániel, a Szent István Egyetem növénybiológusa az MNO-nak elmondta: a genetikailag módosított organizmusokhoz kapcsolódó félelmek döntő részének nincsen alapja. A génmódosítás egy régóta bevett eszköz. Nem a technológiát kell kritizálni, hanem arra kell választ adni, hogy a létrehozott növény hasznosnak bizonyul-e vagy sem. A szakember szerint a GMO-mentesség törvénybe foglalása csak formaság, ugyanis eddig se lehetett génmódosított növényeket termeszteni hazánkban. Kiemelte, hogy valójában nem lehet megmondani, hogy tényleg komoly piaci előnnyel jár-e a génkezelt termékek kizárása, mert ennek alátámasztására nem végeztek kontrollkísérletet.

Silhavy hozzátette: annak azonban lehet jelentősége, hogy az állattartók számára fontos szójából melyiket lehet majd megvásárolni, hiszen a nem génkezelt szója drágább a világpiacon, mint a módosított társa – ez pedig gazdasági versenyhátrányt okozhat a termelőknek. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy később megjelenhetnek olyan (GMO) növények, amelyeknek a termesztése gazdaságilag előnyös lehet, akkor pedig átértékelődhet a jelenlegi elutasító gondolkodásmód.

Az érem másik oldalára Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára világított rá az M1-nek adott nyilatkozatában, miszerint a GMO-mentes kukoricából készült bioetanolt például 10-15 százalékkal drágábban lehet eladni az uniós piacon. Magyarország végső célja, hogy minden takarmánya GMO-mentes legyen, ami előbb-utóbb a polcra kikerülő tejek dobozain is jelezhető lesz, ez pedig a tejkvóta megszűnésével vélhetően ismét szabadon beáramló import tejjel szemben is védelmet jelenthet – hangsúlyozta Nagy István. Mindez pedig nem drágítja meg a magyar termelést, az alaptakarmányaink melléktermékekként felhasznált adalékanyaggal ugyanis a mostani számítások szerint legalább 30-40 százalékkal olcsóbban előállítható ugyanolyan értékű takarmány, mintha szója lenne benne. A szója mint az állattenyésztésben használt legfőbb fehérjetartalmú takarmánynövény kardinális pontja az ügynek, ezen a téren ugyanis egyelőre még jelentős importra szorulunk. A kormány célja azonban, hogy jelentősen növelje a hazai szójatermesztést, s így kiiktathassuk az egyenletből a behozatalt.

Egy másik FM-szakpolitikus, Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár egy áprilisi konferencián fejtette ki: több felmérés is igazolja, hogy az Európai Unió lakosságának többsége elutasítja a GMO-élelmiszereket, nem szeretne ilyet látni az asztalán. Vagyis a magyar termékek akkor lehetnek igazán versenyképesek, ha nem tartalmaznak módosított összetevőket. Ellenben az eseményről beszámoló Világgazdaságnak névtelenül nyilatkozó szakértők úgy vélik, hogy a GMO-mentességgel átesünk a ló túloldalára, az ugyanis olyan mértékben drágíthatja meg a termékeket, hogy eladhatatlanná válnak – vagyis pont elveszítik versenyképességüket.

Pedig a GMO-mentesség egyes pénzügyi előnyeire már a Greenpeace egy héttel ezelőtt publikált tanulmánya is rámutatott. A módosított magvakkal tandemben használt vegyszerek ugyanis igen drágák, főleg a szegényebb vidékek termesztői számára, és főleg akkor, ha jó részüket importálni kell – ez a helyzet például Afrikában. Ott ráadásul a termőföld minőségének romlása, az elsivatagosodás is komoly problémát jelent, a kemikáliák pedig még tovább rombolhatják a talajt. Ez persze a világ minden táján igaz, még ha nem is mindenhol annyira égető a gond, mint a fekete kontinensen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.