A feketén főzőké a pálinkapiac

Az adóemelés hatására drámaian csökkent a bérfőzdék forgalma.

Gyöngyösi Balázs
2015. 06. 30. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 1-jével új időszámítás kezdődött a magyar pálinkapiacon: a bérfőzdében főzetett párlat jövedéki adójának mértéke a normál adómérték 50 százaléka lett, vagyis egy liter 50 százalék alkoholtartalmú párlat után 835 forint jövedéki adót kell fizetni. A magánfőzésben előállított, legfeljebb 50 liter párlat jövedéki adója pedig évi 1000 forint az év eleje óta. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) álláspontja szerint a korábbi adómentesség dacára a fél éve bevezetett adóterhelés minimális, s a tárca az illegális szeszesital-behozatal emelkedésének kockázatával sem számol.

A Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere viszont lapunknak azt mondta, ma már legalább 200-300 ezer magyar háztartás vásárol a feketén főzőktől, mivel a 2000 forintos literenkénti árnál nem hajlandók többet fizetni. Piros László szerint a jelenlegi feltételek mellett elkerülhetetlen, hogy felélénküljön a feketegazdaság, az adótörvény-változások hatására az év végére legalább 10-20 százalékkal csökkenhet a párlatot törvényesen előállító üzemek forgalma.

Az elmúlt öt év alatt megfeleződött, de még ma is 40 milliárd forintos piacon jelenleg 600 szereplő állít elő mintegy háromszázféle pálinkát. A szakember szerint reális a veszély, hogy az évtized végére közülük csak 150-200-an maradnak talpon, vagyis közvetve az illegális bérfőzési gyakorlatnak ágyazott meg az Országgyűlés a jövedéki adó emeléséről szóló módosítás elfogadásával. A Pálinkapatak Kft. ügyvezető-tulajdonosa is borúlátó az első fél év tapasztalatai alapján. A bérfőzdét Fehérvárcsurgón és Móron működtető Pataki Attila előre aláírná, ha a tavalyi forgalom felét elérné idén, de attól tart, a 30-40 százalékot sem közelíti meg. Meggyőződése szerint az adóemelés óta kétféle ember van: az egyik saját maga, otthon állítja elő a pálinkát, a másik feketén főzet áron alul, de a szolgáltatás után számlát adó, szeszmérő berendezéssel felszerelt bérfőzdéhez egyre kevesebben fordulnak. Mivel az általános gyakorlatnak megfelelően egy liter pálinka előállítása nála is a haszonkulcs emelése nélkül ugrott 900-ról 1700 forintra, a versenyhátrány kezd ledolgozhatatlanná válni.

Ha az ágazat belföldön is ilyen komoly problémákkal küszködik, teljesen háttérbe szorul a külpiacra jutás lehetősége. Pedig Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke megállapította, legalább 40 magyar főzde rendelkezik exportpotenciállal. A mennyiségi küszöb évi egymillió palack, e felett már érdemes a határon túl is forgalmazni. Ehhez képest a magyar pálinkaexport mindössze az éves előállított mennyiség két-három százaléka, a fő célterület pedig Szlovákia és Románia mellett Németország. A kivitel növeléséhez a mostaninál átfogóbb marketingtevékenységre lenne szükség. Ennek költsége az egymilliárd forintot is elérheti, amit a pálinkát előállítók önerőből nem tudnak finanszírozni, a törekvés ráadásul egy időre lekerülhet a napirendről, ha további adóteher sanyargatja a piaci szereplőket.

A Magyar Pálinka Lovagrend álláspontja szerint a pálinka- és a gyümölcspárlatfőzés szereplői között tisztább versenyhelyzetet teremtene, ha egységesen, az uniós kötelező minimális jövedéki adó 50 százaléka lenne mindenkire érvényes. Ezzel a megoldással sokat fehéredne az ágazat, cserébe viszont a házi párlatokat is lehetne értékesíteni. Az egységes jövedékiadó-kulcs egyúttal véget vethetne a kormány és Brüsszel között a megengedettnél több jövedéki adókulcs alkalmazása miatt 2010 óta tartó vitának. Az ágazatot megosztó, évek óta tartó parttalan vita dacára a magyar pálinka jó híre töretlen, idén például a rangos Destillata versenyen 2009 után ismét az Agárdi Pálinkafőzde lett az év párlatfőzdéje Európában, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibor pedig az év főzőmestere. A kismartoni Esterházy-kastélyban tartott eseményre 14 ország 162 főzdéje nevezett 1500 tétellel, a magyarok 163 díjat nyertek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.