A szankciók vajon térdre kényszerítik Oroszországot?

Gyorsult a gazdasági visszaesés Oroszországban, a Világbank szerint viszont a vártnál kisebb a zsugorodás.

2015. 06. 01. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éves összevetésben januárban 1,4 százalékkal, februárban 1,3 százalékkal, márciusban pedig 2,7 százalékkal zsugorodott a GDP. Az idei első negyedévben 1,9 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye, az első négy hónapot tekintve pedig 2,5 százalékos a csökkenés mértéke. Az áprilisi megugrást a minisztérium részben annak tudja be, hogy a tavalyi bázis viszonylag magas volt.

Havi összevetésben januárban 1 százalékkal, februárban és márciusban 0,9-0,9 százalékkal, áprilisban pedig 0,8 százalékkal csökkent a GDP. A feldolgozóipar, a bányaipar, a teherszállítás, az építőipar és a kereskedelem gyenge teljesítménye mellett az általános forgalmi adóból és az importadókból befolyó összegek csökkenése is lefelé húzta a GDP-t.

A reálbérek gyorsuló ütemű csökkenésével párhuzamosan mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumene, esett a tőkeberuházások értéke, valamint csökkent a kőolaj- és földgázexport – mutatott rá a minisztérium.

Az orosz gazdaság gyengeségét jól mutatja, hogy májusban négyhavi mélypontra süllyedt az orosz feldolgozóipari aktivitás az HSBC befektetési bankcsoport hétfőn közölt beszerzésimenedzser-indexe szerint. A mutató értéke 47,6 pontra csökkent az áprilisi 48,9 pontról, egyre inkább távolodva a növekedést és a visszaesést elválasztó 50 ponttól. A kibocsátás, az új megrendelések és a foglalkoztatottság is csökkent, ugyanakkor a két számjeggyel mérhető infláció elindult lefelé. Oroszországban a feldolgozóipar adja a hazai össztermék mintegy 16 százalékát.

A washingtoni központú intézmény hétfőn ismertetett jelentésében rámutatott arra, hogy az elmúlt hónapokban fokozatosan emelkedett az olajár, erősödött a rubel és lassult az infláció. A Világbank legújabb előrejelzése szerint az idei orosz hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékkal zsugorodik az előző, áprilisi becslésben szereplő 3,8 százalék helyett.

A Világbank úgy véli továbbá, hogy az orosz gazdaság jövőre már 0,7 százalékkal nő az áprilisban várt 0,3 százalékos csökkenéssel szemben. A bank azzal számol továbbá, hogy idén átlagosan 58 dollár, jövőre 63,6 dollár lesz a kőolaj világpiaci átlagára. A múlt héten a Moody’s Investors Service javított az orosz gazdaság kilátásain. A nemzetközi hitelminősítő legújabb előrejelzése szerint az orosz GDP idén 3 százalékkal zsugorodik az általa eddig várt 5,5 százalék helyett.

Jövőre stagnálást várnak a nemzetközi hitelminősítő szakértői az előző becslésükben szereplő 3 százalékos visszaesés helyett. A Moody’s is részben a kőolaj árának várható emelkedésére változtatott előrejelzésén.

A VDMA ágazati szakmai szövetség hétfőn közzétett adatai szerint 2015 első negyedében 28 százalékkal zuhant az export, de már a múlt év egészében is 17 százalékkal csökkent a német gépipari kivitel Oroszországba, ami 1,3 milliárd euró veszteséget okozott. Az idén akár a harmadával is visszaeshetnek az eladások az orosz piacon – mondta Ralph Wiechers, a VDMA vezető közgazdásza.

Oroszország a 2013. évi negyedik helyről a tizedik helyre esett vissza a német gépipar piacainak sorában, és a VDMA tagvállalatainak több mint négyötöde az orosz megrendelések csökkenéséről számolt be.

Reinhold Festge, a VDMA elnöke az Oroszország elleni szankciókat is felelőssé tette a gépipar gondjaiért. „A szankciók senkinek sem használnak” – mondta. A VDMA azonban arra számít, hogy a válság átmeneti és a szankciók már jövőre enyhülhetnek.

A német gépiparnak általában sem megy jól, áprilisban a megrendelések értéke 2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A belföldi megrendelések 3 százalékkal, a külföldiek 2 százalékkal csökkentek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.