Nem kérünk a túl nagy szabadságból

Már több mint kétmillió aláírást gyűjtöttek össze a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás ellen.

Majláth Ronald
2015. 06. 15. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

El kellett halasztani kedden a TTIP-ről szóló vitát az Európai Parlamentben, mivel olyan sok módosítási javaslat érkezett, hogy időt kértek a képviselők. A mostani halasztás jól jelzi, hogy az uniós politikusok is megosztottak az Egyesült Államokkal kötendő szabad kereskedelmi megállapodás kérdésében, a későbbi konszenzusnak pedig egyelőre a nyomát sem látni.

Ma már az uniós tagországok lakossága is megmozdult – nem is akárhogyan. Az aláírásgyűjtést a Stop TTIP mozgalom vállalta fel, ami a TTIP-ről szóló tárgyalások mellett a Kanadával kötendő Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény (CETA) ratifikálását is megakadályozná, mivel ezek véleményük szerint számos kritikus elemet tartalmaznak.

Ilyen például a befektető-állam közti vitarendezési mechanizmus és a szabályozói együttműködés, amelyek veszélyeztetik a demokráciát és a törvényességet. Emellett szeretnék megakadályozni, hogy leértékeljék az elért foglalkoztatási, szociális, környezeti, magánéletet védő és fogyasztóvédelmi normákat, illetve hogy átláthatatlan tárgyalásokban dereguláljanak olyan közszolgáltatásokat, mint a vízellátás.

A kezdeményezés máris rengeteg követőre talált szerte Európában. Így az Európai Polgári Kezdeményezés történetében a legtöbb aláírást gyűjtötték össze, jóval meghaladták a szükséges egymilliós számot. A mozgalom honlapja szerint a német polgárok bizonyultak a legaktívabbnak, ott már több mint egymillióan, vagyis tizenötször annyian írták alá a kezdeményezést, mint amit szükséges küszöbként meghatároztak. Magyarországon a szükséges aláírások nyolcvan százaléka van meg, de még tart a gyűjtés.

Portálunk felkereste a Stop TTIP mozgalom magyarországi koordinátorát, a Védegylet munkatársát, Újszászi Györgyit, aki elmondta: az óriási érdeklődés elsősorban annak köszönhető, hogy az emberek érzékelik: az Egyesült Államokkal megkötendő megállapodással nagyon sok elért vívmány tűnne el. Így például a kereskedelmi érdekek előtérbe helyezése kockáztatná az élelmiszer-biztonságot, s veszélybe kerülne hazánk génmódosítás-mentessége is. Igaz, ez utóbbi esetében az EU hajlik arra, hogy nemzetállami hatáskörben hagyja a döntés jogát, a hazai kormány pedig nagyon harcosan kiáll gmo-mentességünk mellett, melynek deklarálása még az alaptörvényünkben is szerepel.

Az elővigyázatosság elvének gyengülésével számos, eddig nem engedélyezett élelmiszer kerülhet a tányérunkra, s nem tudhatnánk biztonságban az internet szabadságát sem, sőt a nagyvállalatoknak lehetőségük lenne a világháló egyoldalú korlátozására is. Legalább ennyire fontos, hogy munkahelyek szűnhetnek meg, és az átlagkereset is csökkenne.

A szakértő úgy látja, hogy hazánkban a sajtó nem foglalkozott eleget a következményekkel, az utóbbi hónapokban azonban előtérbe került ez a kérdés. Véleménye szerint ebben szerepet játszott az is, hogy ma már több civil szervezet igyekszik felhívni a figyelmet a szabadkereskedelmi megállapodás veszélyeire. A szakértő a személyes aláírásgyűjtés során azt tapasztalta, hogy az érdeklődők a legkülönbözőbb korcsoportokból kerülnek ki, a legtöbben tisztában is vannak azzal, hogy milyen veszélyeket rejt magában az egyezmény.

A mozgalom koordinátora kiemelte, hogy most a legfontosabb kampányeszközük az aláírásgyűjtés, így nyáron a különböző fesztiválokon igyekeznek meggyőzni a fiatalokat arról, hogy gondolkodjanak el a megállapodás következményeiről, utána pedig írják alá a petíciót. Emellett olyan szövetséges szervezeteket is keresnek, amelyek a tagjaikkal segíthetik az aláírásgyűjtést.

A petíció átadása után azonban nem fejezi be a tevékenységét a mozgalom, így októberben az európai, amerikai és kanadai civil szervezetekkel leülnek tárgyalni a kampány folytatásáról. Emellett folyamatosan dolgoznak azon, hogy az európai és hazai parlamenti képviselőket tájékoztassák a következményekről.

Portálunk kérdésére, hogy megakadályozható-e a TTIP aláírása, Újszászi Györgyi elmondta: ugyan nagyon jó lenne, ha nem születne meg a megállapodás, tisztában vannak azzal, hogy ennek kicsi az esélye. Azonban azt el lehet érni, hogy bizonyos területeken szigorúbb szabályozások legyenek, így például nem szeretnék, ha a közszolgáltatások eladhatók lennének vagy hogy a környezetvédelem terén az unió feladná vagy gyengítené az elővigyázatosság elvét.

A szakértő hozzátette: a mozgalomban reális célnak tartják, hogy a megállapodásból kikerüljön a befektető-állam közti vitarendezési mechanizmus, amelynek keretében a vállalatok az „elmaradó profit” miatt választott bíróságok elé vihetnék és kártérítésre kötelezhetnék az államokat, továbbá kényszeríthetnék őket, hogy a saját, demokratikus úton létrehozott törvényeiket vagy alkotmányukat a vállalatok érdekeinek megfelelően módosítsák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.