Óriásit buktak, akik megbíztak a szénalapú energiában

Öt év alatt százmilliárd eurót esett Európa öt legnagyobb energiaszolgáltatójának értéke.

RZ
2015. 06. 13. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világgazdasági válság és az új, zöldenergiáról szóló európai szabályozások következtében a szénből nyert energia felhasználása 5 százalékkal esett, miközben a kontinens legnagyobb energiavállalatai 9 százalékkal növelték a fosszilis energiától való függésüket. A legnagyobbat bukó cégek között megtalálható az E.On, az RWE, a GDF Suez, az EDF és az Enel, melyek az uniós energiatermelés hatvan százalékát adják.

A jelentés számvetése szerint több mint száz új szénerőmű építését jelentették be, melyek azonban – tizenkilenc kivételével – soha nem épültek meg, többet viszont bezártak, így szénenergiából mára 19 gigawattal kevesebbet termelünk Európában. Mindeközben 203 gigawatt új kapacitás jött létre a megújulóenergia-előállítással kapcsolatos fejlesztéseknek köszönhetően. Az Enel részéről ugyanakkor biztató, hogy a 2008-as, 4 százalékos szinthez képest mára 12 százalékra emelte a megújuló energia hányadát a teljes kapacitásához viszonyítva.

Tavaly októberben ráadásul új környezetvédelmi programban állapodtak meg az uniós vezetők, mely a szénből előállított energia további visszaszorulását eredményezheti, a tagállamok vállalták ugyanis, hogy kötelezően, kikényszeríthető módon az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal mérséklik szén-dioxid-kibocsátásukat, 27 százalékra növelik a megújuló forrásokból származó energia arányát energiatermelésükben és az előrevetített számításokhoz képest szintén 27 százalékkal javítják az energiafelhasználás hatékonyságát.

Jelzésértékű, hogy nemrég a norvég kormány is a szénalapú energiával kapcsolatos befektetéseinek megvonásáról döntött, mely 122 különböző céget érint. Hatalmas összegről van szó: a skandináv országnak mintegy 900 milliárd dollárja feküdt olyan vállalkozásokban, melyek a fosszilis energiahordozókban voltak érdekeltek.

Nemcsak Európában, hanem világszerte lassulni látszik a szénbumm, egy márciusi jelentés szerint már több ilyen erőművet zárnak be, mint amennyit építenek, 2010 óta kétszer annyi projektet fújnak le, mint amennyit beígérnek. Emögött egyebek közt a civilek ellenállása, a megújuló energiaforrások terjedése, új politikai kezdeményezések és botrányok állnak.

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint 2010 és 2014 között a szénből nyert energiából a világon 356 gigawatt kapacitás jött létre, ezzel párhuzamosan viszont 493 gigawatt elveszett a rendszerből 624 erőmű bezárása révén.

A riport szerint ugyanakkor van néhány ország, mely dacolni látszik ezzel a folyamattal: ilyen például Törökország, Vietnam, Indonézia, a balkáni államok és Lengyelország. Utóbbi helyzete különösen érdekes, a lengyelek energiaszükségletének ugyanis mintegy 90 százalékát máig szénerőművek fedezik. Ebből kifolyólag korántsem fogadták kitörő örömmel az Európai Uniónak a fosszilis energiahordozók visszaszorítására tett kísérleteit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.