Palagáz: előbb-utóbb a feje tetejére áll a világ

Átrajzolhatná a világ gazdasági, politikai viszonyait, ha sikerülne könnyen hozzáférni a mélyen a felszín alatt fekvő gáz– és olajlelőhelyekhez.

Havasi Zsolt
2015. 06. 28. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi években kiemelt figyelem kíséri a szénhidrogének nem hagyományos úton történő kitermelését és az ehhez kapcsolódó technológia fejlődését. Az Amerikai Egyesült Államok például az ország energiaszükségletének kétharmadát már az úgynevezett palagázból fedezi.

A 6-7 kilométeres mélységben található lelőhelyek feltáráshoz többnyire hidraulikus rétegrepesztéses technológiát alkalmaznak a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy lefúrnak addig a talajrétegig, ahol a gáz található, majd a porrá zúzódott kőzetek között vízbázisú folyadékkal mesterséges csatornát hoznak létre. A központi járatokból vízszintes furatok ágaznak szét, az ezekbe pumpált vegyszeres vízzel repesztik szét a kőzeteket, hogy hozzáférjenek a gázhoz.

 

Az eljárásnak azonban több buktatója is van, s egyelőre nem igazán találtak fogást a problémán a szakemberek. A fúrás mélysége miatt például igencsak drága. Ráadásul a mélységi kutakból sokkal több kell egy-egy mező kiaknázásához, mint amennyi a hagyományos lelőhelyeken szükséges. Lengyelországban, ahol nagy jövőt jósoltak a palagáz-kitermelésnek, ötven fúrás közül egy hozott eredményt. Előfordulhat az is, hogy a nagy nyomású keverék nem jó helyre kerül, emellett a rétegek megrepesztése környezetvédelmi aggályokat is felvet.

A palagáz nem hagyományos szénhidrogén, amely a keletkezésekor beszorult az agyagmárga kőzetekbe, ahol az áteresztőképesség miatt gáz vagy olaj halmozódott fel. Emiatt a palagáz helyett pontosabb a márgagáz megnevezés.

 

A nem hagyományos szénhidrogének többszörösét teszik ki az eddig már bevett módon feltártaknak.

Hibák ide vagy oda, minden ország szeretne lépést tartani az energiahordozó-versenyben, és saját megoldásokat találni arra, miként hozhatja felszínre a föld alatt megbúvó értékeket. Szaúd-Arábia – amely a Baker Hughes olajvállalat szerint a világ ötödik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik – ennek tudatában hatalmas összegeket invesztál az alternatív kitermelő technológiába – írja cikkében a CNBC.

Az országban jelenleg a Fishbone nevű norvég vállalkozás próbál csodákat tenni, aminek első embere az a Rune Freyer, akiről Richard Spears, az amerikai olaj- és gázipari tanácsadó cég, a Spears and Associates alelnöke így nyilatkozott:

„Ez az ember egy zseni. Már számos új megoldással járult hozzá az olajkitermeléshez.”

A Fishbone nemcsak a vállalkozás, hanem az új megoldásuk neve is. Az eljárás során hosszú tűket tartalmazó csöveket használnak, amelyek négy irányban beszúródnak a kőzetbe, mintegy tízméteres mellékágakat kialakítva a kútban.

„A mellékágak megalkotása egy teljesen új dolog. Ezzel az eljárással egyszerűbben hozzá lehet férni a kőzetekben található energiahordozókhoz. Ráadásul pontosabb is, mert a kútfúró kontrollálni tudja a folyamatot” – nyilatkozta Kevin Rice, a skandináv vállalkozás houstoni bázisának vezetője.

A Fishbone Szaúd-Arábia legnagyobb jelenlegi kitermelési gondját orvosolná: a technológia 95 százalékkal kevesebb vizet használ a hagyományos rétegrepesztéshez képest – ez pedig a sivatagos országban egyáltalán nem elhanyagolható tényező.

A Schlumberger olajipari multinacionális vállalat adatai szerint a világ olajtartalékának 60, gázkészletének 40 százaléka található a felszín alatt mélyen fekvő kőzetekben. Ezeknek a lelőhelyeknek az olaj esetén 70, a gáz esetén 90 százaléka a Közel-Keleten található.

Ne essünk abba a hibába, hogy az új norvég technológiát a klasszikus értelemben vett palagáz (márgagáz) kitermeléshez hasonlítjuk – hívta fel a figyelmet érdeklődésünkkor Turzó Zoltán, a Miskolci Egyetem Olajmérnöki Intézetének tanszékvezetője. A szakember kiemelte: a palagáz felszínre hozatalánál zárt kőzeteket kell szétrepeszteni ahhoz, hogy a benne lévő olajat vagy gázt ki lehessen termelni. Ezzel szemben az arab ország készletei már eleve repedezett mészkőben találhatók, az új „halszálka-technológia” pedig éppen a már meglévő nyílásokat tágítja ki savval. Turzó hangsúlyozta: a norvég módszer természetesen megkönnyíti és költséghatékonyabbá teszi a felszínre hozatalt, de egyelőre még csak kísérleti fázisban van. Már több hasonlóan ígéretes technológiát is beharangoztak, amelyek később nem hozták a kívánt eredményt – mutatott rá a tanszékvezető.

Az egyetemi docens véleményével egybecseng egy olajvállalatnál dolgozó forrásunk meglátása is, aki – névtelenséget kérve – arról beszélt az MNO-nak, hogy az újfajta megoldás segíthet ugyan Szaúd-Arábiának kiadásai csökkentésében és bevételei növelésében, de az amúgy is hatalmas készleten ülő, és eleve viszonylag olcsón termelő ország ezzel az újítással valószínűleg nem fogja megváltani a világot.

 

Hiába ígéretes tehát az újítás, az olaj- és gázipar nehezen mozdul, általában előnyben részesíti a már ismert módszert. A hidraulikus rétegrepesztéssel egyes európai országok is próbálkoznak, hogy „házon belül” oldják meg gázellátásukat, csökkentve ezzel (orosz) importfüggőségüket.

A feltárásban talán leginkább jeleskedő Lengyelországban több óriáscég (Exxon Mobil, Total S. A., Marathon Oil) is próbálkozott nem konvencionális felszínre hozatallal – mindeddig sikertelenül. Legutóbb az amerikai Chevron energiaipari konszern dobta be a törülközőt, mivel ötven fúrásuk közül egy hozott eredményt. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő korábbi elemzése pedig arra világít rá, hogy hiába próbálkoznak a lengyelek, sem belföldön, sem a térségben nem tudnák lenyomni a gázárakat, így marad az orosz behozatal.

De a Chevron nemcsak Lengyelországból, hanem Romániából is kivonult. A vállalat bejelentette, hogy befejezte az ország keleti részében koncesszióba vett területeken a próbafúrásokat, és úgy döntött, nem kezdi meg a kitermelést. Ahogy a lengyeleknél és a románoknál a Chevron, hazánkban a kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. és a szerbiai Naftna Industrija Srbije jsc. (NIS) közös, három kút fúrására szóló projektje fulladt kudarcba a Makói-medencében, mert műszakilag nem tudták megoldani a kitermelést.

A lehetőség pedig adott: a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal adatai szerint az alföldi területekben nagy a potenciál, ugyanis a 2386,55 milliárd köbméternyi kitermelhető nem hagyományos szénhidrogénből 2280 milliárd a Makói-árokban található. Emellett pedig a Békési- és a Zempléni-medence is jelentős tartalékokat rejt magában. Ha a nyilvántartásokban szereplő kitermelhető vagyonnak csak néhány százaléknyi részét minősítik gazdaságosan kitermelhetőnek, akkor is 5000-9000 milliárd forintos értékről van szó – mutatott rá a tényre korábban Fancsik Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) elnöke egy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által szervezett, palagázról szóló előadáson.

Ennek ellenére mégsem érdemes amerikai jellegű palagáz-forradalomban reménykedni az MTA szerint, még úgy sem, hogy a kormány a bányajáradék csökkentésével csalogatná hazánkba a cégeket. Az MTA állásfoglalásában rávilágít, hogy Magyarországon a gáz geológiai értelemben túl fiatal, vizes üledékekben található, valamint a nagy mélység és nyomás miatt drága csúcstechnológiát kellene használni a kitermeléséhez, a technológia jelenlegi határait feszegető módon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.