Sok megyében már az egekben a termőföldek ára

Békésben az átlagár átlépte az egymillió forintot hektáronként, az évtizedes növekedési ütem pedig várhatóan idén sem szakad meg.

SzE
2015. 06. 16. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eladott termőföldek hektáronkénti átlagára a 2013-as 695 ezer forintról tavaly 779 ezer forintra nőtt. A megyék képzeletbeli hektárártoplistája szintén látványosan változott: Hajdú-Bihar megye a másodikról a hatodik helyre csúszott vissza, aminek oka vélhetően az, hogy ezen a területen már régebben a csúcs közelébe jutott az átlagár. Másrészt árban a többi megye is megkezdte a felzárkózást. Sok múlik a kínálaton is: ahol látványosan fogynak a területek, ott megdrágulnak a földek. Jó példa erre Békés megye, amely 2013-ban még a harmadik volt, tavaly viszont már a legdrágább: itt az átlagár tavaly már átlépte a millió forintos hektáronkénti limitet – derül ki az OTP termőföldérték-térképéből.

A hagyományosan legjobb talajminőségű megyéket Fejér és Győr-Moson-Sopron követi alig egymillió forint alatti átlagokkal, míg továbbra is az észak-magyarországi megyék a legolcsóbbak. Nógrádban például mindössze 428 ezer forintos a hektáronkénti ár.

Vas, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye nem a magas árak, hanem az áremelkedés üteme miatt emelhető ki: itt 2011 óta kiugró, 50 százalékot meghaladó volt a drágulás. Az elmúlt egy évre szűkítve a legjobban, 25, illetve 26 százalékkal Veszprém és Vas megyékben nőtt az átlagos termőföld-hektárár. Vasban ennek fő oka az osztrák kereslet lehet. Hajdú-Bihar megyében a növekedés csak 23 százalékos volt, ha pedig csak a tavalyi évben eladott szántóterületeket nézzük, akkor 0,5 százalékos árcsökkenést látunk.

Ugyan az országban mért átlagos drágulás tavaly 12 százalékos volt, művelési áganként külön is érdemes megvizsgálni mozgást: az elmúlt évben a szőlőterületek átlagára – a megelőző két év stagnálása után – meredeken, 26 százalékkal drágult. A szántó, gyep-rét-legelő és kert-gyümölcsös kategóriában 9 és 14 százalék közötti mértékben nőttek az árak, míg az erdők és fásított területek ára minimális, fél százalékot nem meghaladó mértékben csökkent. Négy év távlatában legnagyobb arányban, 44 százalékkal a szántóföldi átlagár nőtt, míg legkevésbé, mindössze 13 százalékkal a kertek és gyümölcsösök ára emelkedett.

Tavaly 100,5 ezer hektár termőföldet adtak el, amihez hozzá kell venni a korábbi évek adatai alapján 80-100 ezer hektárra tehető öröklés útján történő tulajdonosváltást. Azaz éves szinten mintegy 180-200 ezer hektár cserélhetett gazdát. Míg 2013-ban még két megyében, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Bács-Kiskunban haladta meg a forgalom a 10 ezer hektárt, addig tavaly az újra élen álló Szabolcs-Szatmár-Beregben már csak 9,3 ezer hektárt adtak el. A másik végletet hagyományosan Komárom-Esztergom megye adja, ahol az elmúlt évben csupán 2,9 ezer hektár cserélt tulajdonost. Az eladott termőföldterület tavaly öt megyében, Hevesben, Komárom-Esztergomban, Veszprémben, Vasban és Borsod-Abaúj-Zemplénben nőtt. A legjelentősebb, 50 százalékost meghaladó visszaesés Csongrád megyében történt.

Érdekes adat az is, hogy a tavaly eladott termőföldek 71 százaléka szántó, 13 százaléka erdő vagy fásított terület, 12 százaléka gyep, rét és legelő, 2 százaléka kert és gyümölcsös, míg 2 százaléka szőlő volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.