Stagnálhat a benzinár

Több mint 52 évre elegendő a világ 1700 milliárd hordó olajtartaléka.

Illés József
2015. 06. 13. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nincs miért izgulniuk az autósoknak: két forinttal csökkentette tegnaptól a Mol Nyrt. a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi listaárát, a 95-ös benziné nem változott. Így a gázolaj átlagára literenként 380-381 forintra mérséklődött, a 95-ös motorbenziné pedig 384-385 forint maradt. Fernandez Yuri, a Reálszisztéma Zrt. üzletkötője lapunknak elmondta: stagnáló olajárakra lehet számítani a nyári hónapokban, és várhatóan a dollár sem erősödik észrevehetően a forinthoz képest. Így idehaza az üzemanyagárak maradnak a jelenlegi szinten.

A szakember szerint a nyári hónapokban 60–70 dollár között mozognak majd a kőolajjegyzésárak, a dollár árfolyama pedig a jelenlegi 275– 280 forint körüli szinten áll be. Ez pedig azt vetíti előre, hogy idehaza a dízel üzemanyag literenkénti ára a mostani 380 forinthoz közeli, a benziné pedig ugyancsak a jelenlegi 385 forintos árszinten marad. A motorbenzin árát ugyanis kissé felhajtja, hogy megkezdődött a nyári autózási főszezon.

Az elemző úgy látja: nem mozdította meg a külpiaci nyersolajjegyzésárakat, hogy napi 30 millió hordós szinten hagyta kitermelési kvótáját a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC). Az olajkartell minapi bécsi közgyűlésének döntése ugyanis megfelelt a szakma várakozásainak. A szervezet továbbra is a termelés nagy mennyiségen tartásával igyekszik megőrizni részesedését a világpiacon.

– Az erős túlkínálat jellemezte olajpiacot kemény megpróbáltatás elé állította a tavaly nyár óta megfeleződő olajár. Az alacsony árak mellett elindult az alkalmazkodás: az olajcégek csökkentik a költségeiket és az új kutatási projektjeiket. A piacon rövidebb távon még ezzel együtt is túlkínálatot látunk, amit várakozásaink szerint a gazdasági konjunktúrával emelkedő fogyasztás csak jövőre szív fel. Az OPEC múlt pénteki határozata értelmében folytatódik az erőteljes kitermelési verseny, amit még fokozhat, ha egyre több iráni olaj jelenik meg a piacon – tájékoztatott a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Horváth István hozzátette: rövid távon a kőolaj világpiaci ára az 58–68 dollár közötti sávban ingadozhat.

Az olajellátás szűkösségére egyelőre hosszabb távon sem kell számítani. Legalábbis a BP brit olajipari óriáscég napokban publikált éves energiaipari jelentése szerint, amely azt írja, hogy több mint fél évszázadra elegendő a föld olajtartaléka a jelenlegi kitermelési szint mellett. A BP elemzéséből kiderül, hogy tavaly Oroszország olaj- és gáztartaléka bővült a legnagyobb mértékben, tízmilliárd hordóval, így az ország össztartaléka meghaladja a százmilliárd hordót.

Ezzel a hatodik helyre lépett a világ legnagyobb olajtartalékkal rendelkező államainak rangsorában, Venezuela, Szaúd-Arábia, Kanada, Irán és Irak mögött, megelőzve Kuvaitot és az Egyesült Arab Emirátusokat. Az Egyesült Államok tartaléka 48,5 milliárd hordóra nőtt tavaly az egy évvel korábbi 44 milliárdról. A világ olajtartaléka a BP jelentése alapján összesen 1700 milliárd hordót tesz ki, ami több mint 52 évig lenne elegendő a föld országai energiaigényének kielégítésére a jelenlegi kitermelési szint mellett.

A jelentés készítői kiemelik: hosszú ideig Oroszország számított a legnagyobb olaj- és gázkitermelő országnak, azonban az amerikai palaolaj-forradalom nyomán megugró kitermelésnek köszönhetően, 1975 óta először, az Egyesült Államok tavaly megelőzte Oroszországot és Szaúd-Arábiát az olajkitermelésben. A BP elemzése azt is megállapítja, hogy – a 2008–2009-es válságot leszámítva – 2000 óta a legkisebb mértékben, napi 843 ezer hordóval nőtt a világ olajigénye tavaly.

A legnagyobb gáztartalékkal rendelkező országok rangsorát sokáig Oroszország vezette, tavaly azonban Irán vette át a helyét, a perzsa állam a BP becslése szerint 34 ezer milliárd köbméter gáztartalékkal bír.

Oroszország ugyanakkor a legnagyobb, 1,35 ezer milliárd köbméternyi gáztartalék-növekedésről adott számot tavaly az előző évihez képest, így össztartaléka eléri a 32,6 ezer milliárd köbmétert.

A kutatás készítői úgy vélik: nem az a kérdés, hogy elfogynak-e a fosszilis energiahordozók, hanem az, hogy hogyan lehet a rendelkezésre álló, bőséges készleteket hatékony és fenntartható módon felhasználni.

A BP jelentésében beszámol arról is, hogy az újrahasznosítható energia volt a leggyorsabban fejlődő energiaforrás tavaly. A világ energiatermelésének hat százalékát megújuló energiából állították elő, ami 12 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Kínában regisztrálták a legnagyobb, 15,1 százalékos növekedést, az ázsiai ország öt éve vezeti a rangsort.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.