Varga: Mindenki érezni fogja az eredményeket

A munkahelyteremtést nevezte a kormány legfontosabb céljának Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

MTI
2015. 06. 25. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt öt évben több mint 450 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma az országban, a növekedés döntő hányada, 260 ezer új munkahely a hazai versenyszférában jött létre – mondta a tárcavezető.

A 2010-es kormányváltás óta Hajdú-Bihar megyében az országos átlagnál gyorsabban emelkedett a munkahelyek száma: az országos 10 százalékkal szemben a megyei átlag 13,5 százalék – ismertette Varga Mihály.

Hozzáette: a térségben a regisztrált álláskeresők száma 42 ezerről 34 ezerre csökkent 2010 és 2015 májusa között, amiben meghatározó szerepet játszik a közfoglalkoztatás.

A megyei vállalkozások egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a munkahelyteremtő pályázatok iránt: 2011 és 2014 között 140 vállalkozás nyert el vissza nem térítendő támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium kezelésében lévő Nemzeti Foglalkoztatási Alapból – mondta a miniszter hozzátéve: a beruházások révén 850 új munkahely létesítéséhez 1,5 milliárd forint támogatást nyertek el a hajdú-bihari vállalkozások, a források kétezer ember munkahelyének megőrzéséhez is hozzájárultak.

A tárcavezető a héten elfogadott jövő évi költségvetés kapcsán kijelentette: az emberek számára ez azt jelenti, hogy „az Országgyűlés egyetértett azzal a gazdaságpolitikával, amit eddig folytattunk, vagyis röviden, a segély helyett munkát elvvel, a vállalkozások és a beruházások erősítésével és (...) a családok és a gyermeknevelés támogatásával.”

„Jövőre mindenki érezheti majd a kedvező gazdasági folyamatok eredményeit, mert a 2016-os költségvetés elsősorban az adócsökkentés büdzséje, amelynek legnagyobb nyertesei a családok lesznek” – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Közlése szerint jövőre 240 ezer embernek lesz lehetősége arra, hogy részt vegyen a közfoglalkoztatási programban, ami 40 ezer fős emelkedést jelent.

Varga Mihály országosan is példaértékűnek nevezte a bárándi projektet, amelynek során – az Európai Unió 195 millió forintos támogatásával – 100 kiválasztott álláskereső képzését oldották meg, akik közül most 10-en kezdhették meg a munkát az újranyitott és felújított tésztagyárban.

„Ez a projekt arra vállalkozik, hogy valós előrelépést nyújtson az itt élők számára” – mondta hozzátéve: a helyi önkormányzat és a Debreceni Egyetem közös projektje azért is példaértékű, mert a tésztaüzem újraindítása mellett a képzési program megvalósításával sokak számára teszi ismét elérhetővé a munka világába való visszatérést.

Kovács Miklós, Báránd polgármestere elmondta: az önkormányzat és a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) közösen nyújtott be pályázatot a kísérleti foglalkoztatási program megvalósítására és a tésztaüzem újraindítására.

A 100 fő képzését a DEKOM felügyeli, a program 10 embernek biztosít munkát a tésztaüzemben, a további 90 személy esetében mentorálást biztosítanak az álláskeresésben – közölte a polgármester.

Késmárky-Kodak András, a DEKOM elnöke hozzátette: kilenc éve megalakult szerveztük életében fordulópontot jelent a bárándi projekt, mivel eddigi karitatív munkájukat most munkahelyek megteremtésével is összekapcsolták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.