A kisvállalkozások sínylik meg a szabad kereskedelmi megállapodást

A Jobbik európai parlamenti képviselője szerint egyértelműen hátrányos lehet az Európai Unió számára az Egyesült Államokkal kötendő szabad kereskedelmi megállapodás.

MTI
2015. 07. 10. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balczó Zoltán pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a bizottság tárgyalási álláspontját meghatározó EP-döntés vitája egy színvallás volt arra nézve, hogy kik állnak az európai lakosság oldalán és kik azok, akik a nagy cégek érdekeinek felelnek meg.

A megállapodás ellen érvelt egyebek mellett azzal, hogy a felek gazdaságilag nem azonos súlycsoportban vannak, és semmi nem garantálja a munkahelyek számának növekedését, sőt erre ellenpéldák vannak. A jobbikos politikus képtelenségnek nevezte, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak kedvező lenne az egyezmény. Ezt azzal indokolta, hogy ezen cégek a belső piacra termelnek, nem törnek be az Egyesült Államok piacaira, viszont a tőkeerős, agresszív piaci marketingű amerikai cégek elvennék a lehetőségeiket.

Balczó Zoltán az Egyesült Államok legfontosabb céljaként említette a génmódosított növények bekerülését az európai piacra, amire az élelmiszer-ipari és vegyi anyagok azonos minőségi követelményei lehetőséget adnának. Kitért arra: noha Magyarországon az alaptörvényben rögzítették a hazai mezőgazdaság GMO-mentességét, egy uniós irányelv felülírhatja azt. Az unió jelenleg sem GMO-mentes, 68 növénynél engedélyezett a génmódosítás – jegyezte meg.

Az EP-képviselő üdvözölte, hogy a befektetők és az államok közötti vitarendezési mechanizmus ügyében a magánbíróságokat elvetették, azonban jelezte, hogy ehelyett külön bíróság jön létre. Szóvá tette azt is, hogy az EP érdemben nem foglalkozott 2,5 millió lakossági aláírással, a határozathozatali folyamat pedig többször csúszott.

A politikus árulkodónak ítélte, hogy a Fidesz, az MSZP és a DK igennel voksolt az EP-ben és a fideszesek nem szólaltak fel a vitában. A megállapodás esetleges ratifikálására vonatkozóan pedig hangsúlyozta: ahhoz, hogy erre egy tagállamnak lehetősége legyen, vegyes jogszabálynak kell minősíteni az egyezményt, de erről még nem született döntés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.