A németek megvonnák a támogatást az „álmenekültektől”

A hatóság vezetője szerint erre azért van szükség, mert előfordul, hogy csak a pénz miatt kérnek menedékjogot.

MTI
2015. 07. 23. 20:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manfred Schmidt, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) elnöke a Bild csütörtöki számában megjelent beszámoló szerint azt mondta, hogy az esélytelen menedékjogi kérelmek magas arányát csökkenteni lehetne, ha nem adnának az ellátás mellett költőpénzt is – havi 143 eurót – a nyugat-balkáni országok menekültstátusért folyamodó állampolgárainak.

Nem egy kérelmező nyíltan vállalja, hogy csak a német államtól megszerezhető pénz érdekli. A menekültügyi eljárás lefolytatása – átlagosan nagyjából öt hónap – alatt megkapott összegből aztán „a hazájukban kilenc vagy akár tizenkét hónapig is el tudják tartani magukat, ezért csökkenteni kell az állami juttatások vonzerejét, amennyire csak lehet” – mondta a BAMF elnöke.

Hasonlóan vélekedik a bajor tartományi kormány is.

Szigorúan szét kell választani az „igazi menekültek” és a menedékjoggal visszaélő nyugat-balkáni kérelmezők ügyét – mondta csütörtökön a ZDF országos közszolgálati televíziónak Joachim Herrmann bajor belügyminiszter. Hozzátette: a védelemre szorulókon sürgősen segíteni kell, mindenki mást pedig „nagyon gyorsan” vissza kell szállítani a hazájába.

A Nyugat-Balkánról származó menedékkérőkre vonatkozó eljárás napok óta az egyik fő belpolitikai téma Németországban. Ennek az az oka, hogy menedékkérők legnagyobb csoportját, mintegy negyven százalékát a térség Európai Unión kívüli országainak – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia – állampolgárai teszik ki, és körükben a fél százalékot sem éri el az elfogadott kérelmek aránya.

A bajor kormány a héten akciótervet fogadott el a régióból származó menedékkérők arányának csökkentésére. A müncheni vezetés tervei szerint a bajor–osztrák határ térségében – ahol eléri Németországot a balkáni migrációs útvonal – felállítanak két nagy, több ezer fő elhelyezésére alkalmas befogadó állomást a Nyugat-Balkánról származó menedékkérők számára, és ügyüket gyorsított eljárással bírálják el. A kérelmekről néhány nap, legfeljebb pedig két hét alatt döntenek, és haladéktalanul kitoloncolják az állampolgárság szerinti országba mindazokat, akinek a kérelmét elutasítják.

A BAMF 2015 első hat hónapjában összesen – vagyis nemcsak a nyugat-balkáni államokat, hanem valamennyi származási országot együttvéve – 179 037 új menedékjogi kérelmet regisztrált, ami 132,2 százalékos növekedés éves szinten, pedig tavaly a délszláv háború kezdete, azaz a kilencvenes évek eleje óta a legtöbb kérelem érkezett. A hatóság előrejelzése szerint az év végéig minden korábbinál többen, 400-450 ezren kérnek menedékjogot Németországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.