Autóhitelek: vonakodó pénzintézetek

Egyelőre nem változtatnak szerződéses feltételeiken az autóhitelezők.

Horváth Csaba László
2015. 07. 23. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a Kúria véget vetett a szegedi székhelyű Lombard Lízing Zrt. tisztességtelen magatartásának, és 24 pontban érvénytelenítette a társaság szerződéses kikötéseit, lapunk kiderítette, a legnagyobb autóhitelezők továbbra is alkalmazzák azokat a feltételeket, amelyeket a bíróság tisztességtelennek ítélt. Ezek közül a Merkantil Bank, az MKB Euroleasing, a Hitex Pénzügyi Zrt., a CIB Lízing Zrt., valamint a Budapest Autófinanszírozási Zrt. és az Erste Leasing Autófinanszírozási Zrt. is előír ügyfelei számára a legfőbb bírói testület szerint tisztességtelen feltételeket.

Ám amit jogerős ítélet megtilt a német tulajdonú Lombardnak, az még nem vonatkozik a többi társaságra, s a hitelezők nem is igyekeznek véget vetni a jogi zűrzavarnak. Az egyező feltételek miatt megkerestük a felsorolt társaságokat, ám válaszaikból kiderült, önként nem módosítják szabályzataikat, csak akkor, ha a jegybank kéri őket erre. A Kúria döntését pedig nem tekintik irányadónak.

A Lombard-perből kimaradó Magyar Nemzeti Bank eddig nem kereste meg a pénzintézeteket annak ellenére, hogy az ítélethirdetés után ellentmondást nem tűrő közleményükben tudatták, a teljes pénzügyi szektorra nézve kezdeményezik a Lombard Lízing Zrt.-vel azonos vagy tartalmilag azonos szerződéses feltételek megszüntetését. A jegybanki tehetetlenkedés érthetetlen, ugyanis a kikötések több százezer adóst érintenek. De meglepő azért is, mert lapunk néhány nap alatt átvizsgálta nyolc pénzintézet általános szerződési feltételeit, amiből kiderült, mely hitelezők alkalmaznak a Lombardéval azonos kikötéseket.

Mint ismeretes, a Kúria a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület által kezdeményezett közérdekű perben döntött a Lombard kikötéseiről. Ezek közül érvénytelennek mondták ki a legtöbb azonnali felmondásra vonatkozó szabályt. Például a Lombard részéről nem érheti az adósokat további hátrány, ha autójukat ellopják, vagy baleseti totálkár éri járművüket. Akkor sem mondhatják fel egyoldalúan a szerződést, ha valaki ellen felszámolási, végrehajtási vagy végelszámolási eljárás indul. A pénzintézet behajtót sem küldhet az adósok járművét önkényesen lefoglalni. Sőt, ügyfelei adatait akkor sem adhatja ki harmadik félnek, ha tartozást halmoztak fel.

A bírák döntése után fellélegezhetnek azok is, akik fix törlesztésű kölcsönt vettek fel. A Lombard az eredetileg megállapított, állandó összegű részleteknél ugyanis nem kérhet többet, s akkor sem terhelheti ügyfeleire az árfolyam-különbözetből fakadó összeget, ha rendkívüli változás lenne a forint és a deviza árfolyama között. Utóbbi elemi kérdés, mivel sok adós úgy kötött szerződést, hogy nem változik a visszafizetendő összeg. Ehhez képest sokak törlesztőrészlete kétszeresére, háromszorosára nőtt, amit nem tudtak fizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.