Csalódottak a Quaestor károsultjai

Hiába indult meg hétfőn az év elején kitört brókerbotrány károsultjainak kifizetése, mégsem elégedettek az érintettek.

Hajdú Péter
2015. 07. 16. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a hét elején megkezdődött a Quaestor befektetőinek kártalanítása, az értesítőlevelek kézhezvétele után mégis egyre több a csalódott ügyfél. Lapunkhoz több, igazát kereső károsult is eljuttatta az elszámolólevelét és elmondta panaszát. Alapvetően félrevezetőnek tartják, hogy a törvényben arról van szó, teljes lesz a kárpótlás – és a kormánypárti politikusok is erről beszéltek –, de a Quaestor-károsultak Kártalanítási Alap (QA), illetve a Befektetővédelmi Alap (Beva) aláírásokkal érkezett elszámolás ennek ellentmond. A panaszosok érvelése szerint az elhangzott ígéretekkel ellentétben a hatmillió forintig terjedő első lépcsős kártalanítás során nem a Quaestor-törvényt, hanem a Beva-szabályokat alkalmazzák. Vagyis szó sincs hatmillió forintos kártérítésről, ugyanis a Beva-szabályok szerinti kifizetéskor az egymillió forint fölötti kárösszegnek csak a 90 százalékát térítik meg. Az is érdekes, hogy a teljes és igazolt kötvénykövetelést – valamilyen ismeretlen metódus alapján – valós és fiktív kötvénykövetelésre bontják. Érdekes módon ezek arányai a különböző ügyfelek elszámolásaiban egészen eltérő értéket mutatnak. Van, akinél 70-80 százalékos a fiktív kötvények aránya, de akad, ahol ennek még a felét sem éri el. Ez azért lényeges, mert a mostani első lépcsős elszámolásnál csak a fiktív kötvények után járó összeget fizetik vissza az ügyfeleknek.

A lapunkhoz eljuttatott egyik elszámolás szerint a 6,52 milliós elismert kötvénykövetelésnél 1,09 millió forint értékben találtak valódi kötvényeket, és 5,43 milliós értékben fiktív Quaestor-papírokat. A kártérítést azonban nem a tízezer forintos nyilvántartási, hanem a 9663 forintos vételi ár alapján számolja a levél, így a kártalanítás alapjául 5,069 millió forintot ismernek el. Ebből az első millió forintot teljes egészében kifizetik a károsultnak, a fennmaradó 4,069 millió forintnak viszont csak a 90 százalékát. Így a károsult most 4,662 millió forinthoz juthat 6,52 millió forinton nyilvántartott követelése fejében. A levélben ugyan ígérnek még a valódi kötvények fejében 1,497 millió forint kártérítést, de csak később, mert jelenleg ennek kifizetésére fedezet hiányában nincs lehetőség.

– Felháborítónak tartom, hogy az ígéretek ellenére szó sincs arról, hogy hatmillió forintig valóban kártalanítanának bennünket. Igazán rosszul azok járnak, akiknek kevesebb fiktív részvényt igazoltak, hiszen most alig-alig kapnak valamit – mondta lapunknak az egyik károsult. Nevetségesnek tartja a magyarázatot, hogy fedezet hiányában nem kaphatja meg a még járó összeget, illetve hogy a Buda-Cash károsultjai, valamint az OTP alkotmánybírósági beadványa akadályozza a teljes kártalanítást. – Attól is tartunk, hogy az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezi a törvényt, és akkor egyetlen további fillérre sem számíthatunk – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.