Elkezdődött a dinnyeszezon

Idén 220-230 ezer tonna görögdinnye és 17-18 ezer tonna sárgadinnye teremhet.

Tóth László Levente
2015. 07. 10. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögdinnyéből az idei termés a tavalyinál jobb, 220-230 ezer tonna lehet, amit a múlt évihez hasonló, 5700-5800 hektárról szednek föl. Sárgadinnyét több mint 500 hektáron termelnek – kétharmadrészt fólia alatt –, ebből 17-18 ezer tonna teremhet – mondta lapunknak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke. A tavalyinál jobb görögdinnye- termés annak köszönhető, hogy idén nem volt akkora aszály, mint tavaly, a hektáronkénti átlagtermés így negyven tonna körülire várható. Ledó Ferenc hozzátette, hogy igazság szerint az úgynevezett oltott technológiával termelők sokkal jobb, akár 70 tonnás hozamokat is el tudnak elérni, mint a magról termesztők, utóbbiak egy részénél alig 8 tonna is előfordulhat hektáronként. Az olasz, görög, spanyol termelők körében egyre inkább dívik az oltásos eljárás, Spanyolországban már nem is termesztik máshogy a növényt. Ez a technológia a klímaváltozás miatt is életerősebb, mint a magról termesztés, mert általa 2-3-szor több gyökérzetet ereszt a dinnye, így aszály esetén is nagyobb esélye van annak, hogy nem szárad el a gyümölcs.

A magyarországi görögdinnye- termőterület 60-70 százaléka Békés megyében található, Medgyesegyháza, Dombegyháza környékén, 50-70 kilométeres sugarú körben. – Az idei termést az országos vihar nem károsította, minősége az átlagosnál még jobbnak is tűnik – mondta Ledó Ferenc. Mint kifejtette, a görögdinnye 40-45 százalékát exportálják – elsősorban Németországba, Csehországba és Lengyelországba –, sárgadinnyéből az export minimális. Az árakról szólva a szakember kifejtette: a termelők a jelenlegi 120-150 forintos árnak örülnek, július végére, augusztus közepére azonban 70-100 forint közelébe csökkenhet a dinnye kilogrammonkénti ára.

– A Földművelésügyi Minisztérium (FM) arra kéri a vásárlókat, hogy ne Görögországból származó, hanem magyarországi dinnyét válasszanak – közölte a szaktárca, arra hivatkozva, hogy a magyar termény frissebb a külföldinél, illetve az ágazat 11 ezer családnak ad megélhetést. Az FM az elmúlt években bevezette a kereskedelmi regisztrációt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig szezonról szezonra kiemelt ellenőrzéseket folytat a dinnyeágazat szereplői körében. A NAV ekáer-ellenőrzése kapcsán egy magyarországi cég fővárosi raktárában találtak több mint száz tonna igazolatlan eredetű görögdinnyét, a tompai határátkelőnél pedig egy Görögországból érkezett gyümölcsszállítmányt vettek hatósági zár alá adótartozás miatt. A Nébih több mint egy tonna, ismeretlen eredetű görögdinnyét foglalt le egy Fejér megyei, főút mellett árusító termelőtől, aki hazai termékként árulta portékáját. A helyszíni ellenőrzés azonban bebizonyította, hogy nem teremhetett a saját földjén.

Az út mellett történő árusítás önmagában nem jelent problémát: aki a hatósági engedélyeket beszerzi, például van közterület-foglalási engedélye, árusíthat így. Őstermelő kizárólag saját termését, más vállalkozás – viszonteladóként – vásárolt árut is. Az áru eredetét mindenkinek igazolnia kell, a termékeknek pedig meg kell felelniük a forgalmazási minőségszabványokban előírtaknak. Dinnyét lékelni csak akkor lehet, ha rendelkezésre állnak a feltételek a szükséges eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, valamint a kézmosáshoz.

A Spar a dinnyeszezon kezdetével közleményt adott ki, melyben az áll, hogy a szezon indulásával idén is mindent megtesznek a magyar dinnye népszerűsítéséért, az importot pedig leállítják. A nemzetközi Spar-hálózaton keresztül már Horvátországba és Szlovéniába is eljut a magyar görögdinnye

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.