Görög tüntetők: El a kezekkel a nyugdíjasoktól!

Ezt skandálják a görög fővárosban összegyűlt tüntetők. Kezd kormányellenessé válni a közhangulat.

Fokasz Oresztész
2015. 07. 01. 12:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Alexisz Ciprasz már bármibe belemenne” – ezzel a felütéssel jelent meg szerdán délelőtt egy cikk a tekintélyes brit Financial Times pénzügyi napilap internetes kiadásán arról, hogy a görög miniszterelnök levélben tárta az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – vagyis a hiteleket nyújtó trojka – illetékes vezetői elé legújabb javaslatait.

Noha a lap központi állítása talán túlzás, és a görög kormány is tagadja a kapitulációt, az tény, hogy a Ciprasz vezette kormány több engedményt is tenne a hitelezők felé, még a korábban leghevesebben ellenzett intézkedéseket is elfogadná, legalább részben. Belemennének például a nyugdíjkorhatár 67 évre emelésébe, bár azt nem azonnal, csak októberben kezdenék, és megtartanák a kisnyugdíjasok kiegészítő juttatását, amit 2019 decemberétől kezdenének el kivezetni. Az elvárt adóreformokra is rábólintottak, kivéve a szigetek 30 százalékos áfakönnyítésének eltörlését.

Mindezzel az EFSF programból kikerülő Görögország az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kalapjából kérne forrásokat, de az ebbe a programba való bekerülésnek feltétele, hogy az egész eurózónára nézve kockázatokat hordozzon egy ezzel ellentétes elbírálás. Valószínűleg a mostani politikai huzavona ennek folyománya.

Közben a mediterrán államban kezd Cipraszék ellen fordulni a közhangulat, legalábbis helyszíni információink szerint. Ma ugyanis Szalonikitől Athénen keresztül Krétáig arra ébredt az ország, hogy idős nyugdíjasok tömött, kígyózó sorokban állnak a bankfiókok előtt, hogy hozzájuthassanak járandóságukhoz. Néhány pénzintézeti kirendeltséget ugyanis megnyitottak, hogy a bankkártyával sokszor nem rendelkező idősebbek is kaphassanak némi pénzt, illetve kiállíthassanak nekik plasztiklapocskát, azzal ugyanis az üzletekben továbbra is korlátlanul lehet fizetni, csak a készpénzfelvételt és a külföldre utalást korlátozták. Ezt a manővert persze – amúgy „görögösen” – nem sikerült zökkenőmentesen megoldani, káosz alakult ki, aminek az idősek látták kárát, erre pedig a görögök nagyon érzékenyek. Athénben tartózkodó forrásunkkal telefonon beszélve a Syntagma téri tüntetők skandálása hallatszott: El a kezekkel a nyugdíjasoktól! Ingerültség és düh lett úrrá a társadalmon – mondta nyilatkozónk. Úgy látja: ha megtartják a vasárnapi népszavazást, a kormány elbukik, és előre hozott választásokat kell kiírni, így szerinte Cipraszék elállnak a referendumtól.

Emellett szállt síkra több fajsúlyos közéleti személyiség is, például Mihalisz Szallasz, a legnagyobb görög kereskedelmi bank, a Piraeus Bank elnöke. Ő egyébként korábban a többi közt a kereskedelmi minisztérium államtitkára és a görög fejlesztési bank vezetője volt, de dolgozott miniszterelnöki tanácsadóként is, és vezető szerepet vállalt a bankrendszer modernizálásában. Azt mondta: a népszavazást el kell felejteni, és vissza kell ülni a tárgyalóasztal mellé. Igaz, a kormány hivatalos álláspontja az, hogy a referendum maga is része a tárgyalásoknak. Konsztantinosz Cukalasz szociológus, az Athéni Egyetem professzora, aki a legutóbbi országgyűlési választásokkor a győztes Sziriza listavezetőjeként kapott parlamenti mandátumot, szintén abbéli véleményének adott hangot, hogy a népszavazás rossz ötlet, folytatni kell a tárgyalásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.