Jogszabály készül az autóhitelesek megsegítésére

A minisztérium már elkészítette erre vonatkozó javaslatát – közölte Tállai András, az NGM parlamenti államtitkára.

MTI
2015. 07. 27. 19:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatón kiderült, hogy a minisztérium már elkészítette erre vonatkozó javaslatát, és az egyik soron következő ülésén fogja tárgyalni a kormány, a további részleteket azt követően ismertetik.

Tállai András kiemelte: a megoldás keresése során szem előtt tartja a kormány, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodást ne szegjék meg, valamint, hogy egy olyan, írásban rögzített megállapodás szülessen, amelyet a Magyar Bankszövetség is elfogad. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) részvételére szintén számít a kormány – tette hozzá. Kérdésre elmondta, hogy a lízingszerződésekre is kiterjed majd a készülő jogszabály.

Tállai András az autó- és fogyasztási hitelesekkel kapcsolatban elmondta: 200 ezer embert, szerződést érint ez a probléma, a szóban forgó hitel nagysága pedig meghaladja a 300 milliárd forintot. Az érintettek közül harmincezer embernek jelzáloghitele is van, ráadásul több tízezren vannak olyanok, akiknek autó- és fogyasztási hitelük is van, vagyis érzékeny problémáról van szó.

Azon ügyfelek élhetnek a majdani megoldással, akik ezt maguk is szeretnék, vagyis önkéntes alapon történik a belépés – fejtette ki az államtitkár. Tállai András emlékeztetett arra, hogy amikor a jelzáloghitelek forintosításakor a bankok többsége az autóhiteleseknek is felajánlotta a forintosítást, akkor az ügyfelek jelentős része nem élt ezzel. Úgy vélte, ezért fontos, hogy olyan jogszabály szülessen, amely mind a pénzügyi vállalkozásokat, bankokat, mind pedig az ügyfeleket ösztönzi a forintosítás vállalására.

Tállai András elmondta: a kormány bízik abban, hogy ezen probléma megoldásában is működik majd a „magyar modell”. Kifejtette, hogy a magyar reformok, megoldások működőképesek, hiszen az utóbbi öt év kormányzásának egyik legnagyobb eredménye a devizahitelezés megállítása, és a devizahitelesek megmentése volt.

Beszédében felidézte, hogy a 2010-es kormányváltást megelőző nyolc évben 140-szeresére emelkedett a devizahitelesek száma, 2011-ben pedig már egymillió 200 ezer embernek volt jelzáloghitel szerződése, vagyis a devizahitel minden negyedik magyar családot érintette.

Tállai András beszámolt arról, hogy a kormány 2010-től milyen lépéseket tett a devizahitelesek megmentésére: megszüntette a jelzálogalapú devizahitelezés lehetőségét, ezt követte a végtörlesztés, illetve az árfolyamgát, amelyekkel összesen 350 ezren éltek, és ami jelentős könnyítést jelentett az érintetteknek.

Elmondta, hogy a kormány az Európai Bíróságtól, majd magyar bíróságoktól kért jogi iránymutatást egy végleges – igazságos és költségvetési szempontból is vállalható – megoldás érdekében.

Tállai András emlékeztetett arra, hogy a Kúria tavalyi jogegységi döntésére alapozva három törvényt fogadott el az Országgyűlés: elsőként az elszámoltatási törvényt, hiszen a Kúria kimondta, hogy az egyoldalú kamatemelés tisztességtelen, illetve a tisztességtelen árfolyamrés használata kárt okozott az ügyfeleknek, és azt vissza kell téríteni nekik. A bankok ennek keretében összesen mintegy 744 milliárd forintot fizettek vissza, 181 milliárdot készpénzben, 563 milliárdot pedig – élő szerződés révén – jóváírtak az ügyfeleknek. Összességében mintegy 20 százalékkal csökkent ezáltal az érintettek törlesztőrészlete, több mint 80 százalék számára ez jelentős csökkenést jelentett, míg csak 1-2 százaléknál volt növekedés a törlesztőrészletben.

A bankok számára összességében több mint ezer milliárdos terhet jelentett a végtörlesztés, az árfolyamgát és elszámoltatási törvény. Az államtitkár elmondta: a forintosításról szóló törvény eredményeképpen 500 ezer szerződést váltottak át forintra, 3600 milliárd forint értékben. Hozzátette: a fair bankokról szóló törvényt is elfogadta az Országgyűlés, ez a jövőben védelmet jelent a banki ügyfelek számára.

Az elszámoltatásra visszatérve megjegyezte: a kiküldött 2,1 millió értesítésből 105 ezer panaszbeadvány érkezett (ami ötszázalékos arány), ennek jelentős részét a bankok elutasították. A Pénzügyi Békéltető Testülethez 4600 kérelem érkezett – tette hozzá Tállai András.

Hangsúlyozta, hogy a devizahiteles probléma rendezésére megalkotott magyar megoldást nemzetközi szinten is elismerik, például a horvátok és a lengyelek elkérték tanulmányozásra a magyar törvényjavaslatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.