Lassult az ipari termelés, csökkentek a termelői árak

Lassult az ipari termelés, csökkentek a mezőgazdasági termelői árak.

MTI
2015. 07. 14. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest az előző havi 6,3 százalékos növekedés után. Mivel májusban kettővel kevesebb munkanap volt, a munkanaphatástól megtisztított mutató 6,2 százalékos növekedést jelez – erősítette meg második becslése alapján az egy hete közölt előzetes adatokat kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,2 százalékkal mérséklődött. Az exportértékesítés volumene 4,1 százalékkal nőtt, a belföldi eladásoké 5,8 százalékkal elmaradt a tavaly májusitól.

Az év első öt hónapjában az ipar kibocsátása 6,3, a belföldi értékesítés 3,1, az export 8,8 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakáét. Az ipari növekedés motorja továbbra is a járműgyártás volt. Az ágazat termelése májusban két éve először nem mutatott két számjegyű emelkedést, 9,5 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbi magas bázisról 8,6 százalékra lassult az export bővülése, míg a beszállítók teljesítménye nyomán a belföldi eladások még mindig 20,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A járműgyártás adja a feldolgozóipari export 37 százalékát – tette hozzá a KSH.

A kivitel másik meghatározó ágazata, a 14 százalékos súlyú számítástechnikai és elektronikai ipar héthavi növekedés után hajszállal, 0,2 százalékkal elmaradt a tavaly májusi kibocsátásától és exportjától egyaránt, míg a belföldi eladások 12,9 százalékkal csappantak meg. Az élelmiszeripar termelése és belföldi eladásai második hónapja maradtak el az egy évvel korábbitól 2,5, illetve 4,5 százalékkal, míg az export 3,8 százalékkal folytatta fél éve tartó bővülését.

A rendeltetésük szerint beruházási javak belföldi értékesítési volumene 7,2 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, a fogyasztási cikkeké 3,1, az energiatermelő ágazatok eladásai 11,5 százalékkal csökkentek tavaly májussal összehasonlítva. Májusban a kiemelt feldolgozóipari ágazatok új rendelései 12,6 százalékkal, az új exportrendelések 13,4 százalékkal nőttek az előző havi 4,8 százalék után, és a májusban feladott belföldi megrendelések is 7,9 százalékkal nőttek. A feldolgozóipari rendelések teljes állománya az exportrendelések 14,1 százalékos emelkedésének köszönhetően 12,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a belföldi rendelések 6,3 százalékkal hatodik hónapja visszaestek.

Májusban a növényi termékek 6,7, az élő állatok és állati termékek 10,4 százalékkal voltak olcsóbbak, így a mezőgazdasági termelői árak 8,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A mezőgazdasági termelői árak éves összevetésű csökkenése 2013 júliusa óta tart.

Májusban a gabonafélék termelői ára 15,6, a burgonyáé 44,2 százalékkal csökkent. A zöldségek ára 14,2, a gyümölcsöké 25,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az utóbbi termékcsoport árindexét az eper 41,5 százalékos áremelkedése határozta meg.

Január–májusban átlagosan 7,8 százalékkal voltak olcsóbbak a mezőgazdasági termékek, a növényi termékek ára 7,3, az élő állatok és állati termékek ára 8,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakával összevetve. A júniusi mezőgazdasági termelői árakat augusztus 13-án teszi közzé a KSH.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.