Már megint a bankok a hibásak

Csaknem 3700 milliárd dollárt érő jüan jelent meg hirtelen a tőzsdén, majd még gyorsabban el is tűnt.

RZ
2015. 07. 23. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ezekben a hetekben tapasztalt, aggasztó helyzet a kínai tőzsdepiacon részben a bankok közötti hitelezés felpörgésének is köszönhető” – állítja Carlo Reiter, a J Cap gazdasági elemzője. A Quartznak adott interjújában a szakember felhívja rá a figyelmet, hogy ez a hitelezés gyakorlatilag egyirányú tőkeáramlás a nagy, állami tulajdonú pénzintézetek felől a kisebb bankok felé, ez a gyakorlat azonban a jelenlegi bizonytalan helyzetben rendkívül kockázatos. Noha segíthet a növekedésben, de melegágya az „árnyékhitelezésnek” is.

Reiter ismertetése szerint míg más országokban a bankok közti hiteleket általában rövid távra adják, Kínában ez másképpen van. Az idei év elejétől kezdve komolyan növekedni kezdett a bankok közti „visszavásárlási megegyezések” száma – ezek gyakorlatilag olyan elven működnek, mint a zálogházak: az egyik bank elad egy kötvényt, de megegyeznek, hogy mikor vásárolják vissza. A Quartz szerint júniusban a kínai pénzintézetek 41 ezer milliárd jüant vettek fel hitelként, 19 ezer milliárddal többet, mint januárban.

Reiter szerint a fő hitelezők a nagy bankok, és úgy látja, összefüggés van a kínai tőzsde kifulladása és a hitelezés megnövekedése között: a nagy, állami szereplők elkezdték kihelyezni a pénzt. Júniusban, a piac 30 százalékos csökkenésével egy időben tízezer milliárd jüannal többet adtak kölcsön a nagyok.

A Quartz cikke szerint a hitelezési hullám július eddigi részében is folytatódott.

Ismert, nemrégiben került reflektorfénybe, hogy a kínai tőzsdén buborék fújódik: rengeteg lakossági befektető szerzett kisebb vagyonokat, miközben az ország gazdasági növekedése lassulni kezdett. Patrick Chovanec, a Silvercrest Asset Management vezérigazgatója szerint a kínai tőzsde megdöbbentő felértékelődésével gyakorlatilag elvált a reálgazdaságtól.

A Quartz elemzése rávilágít: 2014 júniusa óta a bankoknak köszönhetően 23 ezer milliárd jüan (3700 milliárd dollár) jelent meg hirtelen a tőzsdén, majd még gyorsabban el is tűnt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.