Nehéz helyzetbe kerültek a szupermarketek

A vásárlók világszerte a diszkontokat és a kisboltokat részesítik előnyben a nagyobb áruházláncokkal szemben.

Facsinay Kinga
2015. 07. 13. 5:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leáldozóban van a nagy áruházak korszaka – állítják egyes elemzők arra alapozva, hogy a 2008-as gazdasági válság hatására alaposan átalakult az élelmiszer-kiskereskedelem. Gyilkos versenyt támasztanak az internetes vásárlások és a diszkontláncok a hiper- és szupermarketekkel szemben, sőt számos országban a vasárnapi zárva tartás erőltetése nélkül is egyre jobban hódítanak a kisebb boltok. Különösen kiélezett az árháború a brit élelmiszerpiacon, ahol a Tesco – amely fénykorában a lakosság által elköltött minden hetedik fontot zsebelhette be – látványos mélyrepülésbe kezdett az utóbbi egy-két évben. A világ második, egyben Nagy-Britannia vezető kereskedelmi lánca csaknem százéves története legsúlyosabb válságát éli át: tavaly rekordnak számító 6,38 milliárd fontos veszteséget szenvedett el, miközben könyvelési adatok meghamisítása miatt nyomoz a cégnél a hatóság, így a részvényárfolyamok is 11 éves mélypontra zuhantak. A Tesco Európában és Ázsiában is komoly versenytársakra akadt. Hogy bírja a tempót, az üzletlánc értékesíti a kereskedelemhez nem feltétlenül szükséges eszközeit, például a terjeszkedési célból vásárolt telkeit és a dél-koreai üzletágat.

De nincs túl jó állapotban a brit piacot uraló négy szupermarketlánc másik három tagja sem: a Sainsbury’s kilenc év óta először jelentett veszteséget (72 millió font), a Morrisons profitja 52 százalékkal csökkent, az amerikai Wal-Mart tulajdonában álló Asda boltlánc pedig az utóbbi hónapokban 3,5 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el. Velük szemben olcsóságával hódít a két német diszkontlánc, az Aldi és a Lidl. Épp az ő előretörésük miatt kezdett az utóbbi hónapokban komoly árcsökkentésbe a Tesco és a Sainsbury’s, aminek persze a vásárlók örülhetnek, hiszen az élelmiszerárak idén már 1,7 százalékkal csökkentek. A kíméletlen harcot jelzi, hogy az utóbbi három hónapban a Tesco bevételei 1,3 százalékkal estek, míg az Aldi 15,4 százalékos nyereséget könyvelt el.

Korai lenne azonban még temetni a Tescót és társait: előbbinek még mindig 28-29 százalékos a brit piaci részesedése, míg az Aldi és a Lidl az évi két számjegyű forgalomnövekedés ellenére is csak 8 százalékos részt mondhat a magáénak. Franciaországban ugyanezek a diszkontok a piac 10, Németországban 37 százalékát uralják. Előlük is menekül a holland Ahold és a belga Delhaize Group, amikor egyesülésük révén a világ egyik legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi láncát hozzák létre. A két szupermarket-hálózat a frigytől azt reméli, hogy idővel évi mintegy 500 millió eurót takaríthat meg, s így eredményesebben veheti fel a versenyt az Aldival és a Lidllel.

A diszkontláncok filozófiája egyszerű: az alapvető, mindennapi termékekre összpontosítanak, és azokat adják nagy mennyiségben, olcsón, jó minőségben. A válság óta ez egyre több országban nyerő stratégia, hiszen az emberek jobban megnézik, mire adják ki a pénzüket. Egyre többen fásulnak el a hipermarketek fölöslegesen bő, 30-40 ezer termékes kínálatától, és egyre kevésbé hajlandók kiautózni a városból a hét végi bevásárláshoz, inkább a lakóhelyükhöz közeli kisebb boltokat fedezik föl. Vagyis túlhaladottá vált a szupermarketek trükkje, hogy néhány akciós termékkel becsábítják a vásárlókat, a hasznot pedig a maradékon érik el. Nem véletlen, hogy a világelső amerikai Wal-Mart is a kisebb boltok frontján támad, idén például további kétszázat tervez megnyitni a meglévő csaknem hétszáz üzlete mellett. Helyi hálózata, a Neighborhood Market egyre nagyobb fenyegetést jelent a hagyományos szupermarketláncokra, hiszen jobban megközelíthetők, kisebbek és olcsók.

A szupermarketek hanyatlása nemcsak a diszkontok előretörésének és a kisboltok másodvirágzásának köszönhető, hanem az internetes kereskedelem robbanásának is. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az online értékesítésen belül is az okostelefonról történő vásárlások gyors előretörésére hívja fel a figyelmet. Az Ecommerce Europe adatai szerint az európai e-kereskedelmi szektor forgalma tavaly elérte a 423 milliárd eurót (126 ezer milliárd forintot). Idén 12,5 százalékos forgalombővülésre számítanak a szakértők, vagyis az európai piac tovább növeli előnyét a harmadik helyezett észak-amerikai régióval szemben (az első helyen az ázsiai piac található). Az európai GDP-n belül is egyre jelentősebb arányt képvisel az e-kereskedelmi szektor: a 2009-es 1,27 százalékról 2014-re 2,45 százalékra nőtt, 2020-ra pedig a 6 százalékot is elérheti. Nagy növekedési számokat produkál a magyar e-kereskedelem is: az eNet adatai szerint a forgalom tavaly 273 milliárd forintot tett ki, ami 26 százalékos bővülést jelentett az előző évihez képest.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a webshopok aranykorának is lassan vége szakadhat. Ám ez nem csökkenti az online felület fontosságát az értékesítésben. A jövő a többcsatornás árusításé, amelynek egyik fontos eleme marad az internetes kereskedelem. S bár sokan szeretnék a szupermarketek teljes bukását látni, ez aligha fog bekövetkezni. – A verseny során hol az egyik, hol a másik értékesítési forma tör előre. Ám egyiket sem lehet végleg leírni – véli Vámos György.

A kicsi a szép idehaza is?

A Tesco nyomdokaiba léphet az Auchan is, ahol lapunk kérdésére elmondták: ha nem változnak a magyarországi jogszabályi körülmények, áramvonalasítják magukat, hogy nyereségesek lehessenek. Idén megteremtik a szükséges feltételeket e-kereskedelmi tevékenységük elindításához, valamint a franchise- és az 5000 négyzetméter alatti alapterületű áruházak megnyitásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.